Ik heb in verschillende blogjes al wat updates gegeven over mijn bulk proces, zoals hier, hier, hier en hier. Nu ik er echt (letterlijk en figuurlijk) helemaal klaar mee ben – ik heb namelijk mijn “cut” alweer ingezet – vond ik het wel een goed idee om eens terug te blikken en mijn ervaring met bulken te delen…

Bulken… Wat is dat eigenlijk?

Even heel kort samengevat is bulken méér eten dan dat je verbrand om zo, in combinatie met krachttraining, spieren op te bouwen. Kijk, als je nét begint met krachttraining is het nog wel mogelijk om tegelijkertijd vet te verbranden én spieren op te bouwen. Maar als je al langer bezig bent dan lukt dat bijna niet meer. Dan is het even heel simpel gezegd als volgt: als je vet wilt verbranden moet je een calorietekort toepassen, wil je spieren opbouwen zul je een calorieoverschot moeten hanteren. Dit overschot zal samen met zware krachttraining ervoor zorgen dat je spieren zult opbouwen. Tegelijkertijd, en onontkoombaar, zal je ook wat meer vet opslaan; je eet namelijk meer dan dat je nodig hebt. Heel logisch, maar het kan een complete mindfuck zijn!

Mijn ervaring met bulken
Links: zomer 2010, Midden: zomer 2015, Rechts: winter 2016

Waarom ben ik dan eigenlijk gaan bulken?

Waarom ben ik gaan bulken? Nou, afgelopen zomer behaalde ik mijn laagste gewicht (57 kg) en laagste vetpercentage (15,3%) ooit. (Althans, op volwassen leeftijd 😛 Ik mag toch hopen dat ik als baby’tje wat minder woog haha!) Vergeleken met 77 kg en boven de 30% vet op mijn zwaarst is dat toch best wel een verschil 😉 Maar nu ik er goed over denk waren er eigenlijk een paar redenen waarom ik ben gaan bulken. Als eerste het feit dat ik anders geen “doel” meer had. Ik was heel veel afgevallen en was inmiddels best droog… En dan? Ik blijf een strebertje en vind het leuk om mijzelf uit te dagen. Een logische volgende stap was daarom ook om te focussen op meer spieropbouw. Ten tweede was ik toen eigenlijk nóg niet echt tevreden met hoe mijn buik eruit zag. Als je puur estetisch zou kijken, dan had ik toch wel een paar echte blokjes willen zien. Ik dacht dan ook: als ik er nou een bulk tegenaan gooi, mijn buikspieren flink aanpak en voor de volgende zomer weer wat droger ga trainen dan is de kans dat die blokjes er komen veel groter. En de laatste reden: ik had al zó lang op een calorietekort geleefd, dat het idee van meer (vr)eten me wel héél erg aanstond! Dus alleen maar positieve redenen toch? Was het dan allemaal zo makkelijk?

 

ervaring met Bulken
Baby abs

De Mindfuck

Nee dus… Want, jawel de mindfuck! Want zo makkelijk en leuk was het allemaal nog niet! Nadat ik mijn reverse diet had gedaan, waarin ik eigenlijk zelfs weer wat afviel, kwam toch echt de “echte bulk” eraan: ik ging méér eten dan dat ik verbrande. Toen gebeurden er eigenlijk twee dingen: ten eerste mocht ik meer eten (jeej!) en ten tweede werd ik zwaarder (not so jeej!). Mijn proces om 20 kg af te vallen heeft ongeveer 5 jaar geduurd (met poses dat ik er niet mee bezig was). Dat betekent dus dat ik zo’n 5 jaar lang alleen maar wilde dat dat cijfertje op de weegschaal omlaag ging. En nu ging die ineens omhoog!! En nog expres ook!! Dit was echt ff heel lastig. Want hoe zeer ik ook wist dat ik flink spieren aan het kweken was (en die wegen nou eenmaal best wat) ik zag gewoon dat er ook vet bij kwam. En dat was ff slikken. Dat was niet leuk. Want eigenlijk diep van binnen wilde ik dat helemaal niet! Daarnaast, aan het einde van de dag nog flink wat “moeten” eten zat helemaal niet in mijn systeem. Ik had meer een automatische reactie dat ik zo min mogelijk wilde eten. Dus “moeten” eten terwijl je geen honger hebt is dan echt vreemd. Soms leuk hoor (want ehhhhh food is gewoon lekker!), soms ook echt onnatuurlijk.

Meer, meer, meer Eten!

Hoe lastig het was om in het begin meer te eten, hoe makkelijker werd het op het laatst. Zelfs al at ik eigenlijk meer dan dat ik verbrande, had ik nog steeds vaak honger (#teamalwayshungry) ook al probeerde ik zo clean mogelijk te eten! Zo zie je maar weer dat je lijf zich echt aanpast. Ook merkte ik dat ik steeds meer en meer trek had en meer, meer, meer wilde eten! Ik werd er ook wat losser in. Ik merkte dat ik zoiets had van “ach, dat extra stukje kan wel, ik moet toch aankomen!”. Of “ach, twee cheatavonden kan ook wel anders komen die gains nooit”. Het feit dat ik toch moest aankomen zorgde er wel voor dat ik uiteindelijk op het laatst nog iets meer at dan dat ik had moeten doen. Wat wellicht resulteerde in iets meer vet dan de bedoeling was. Daarnaast zat er nog iets tegen…

 

ervaring met Bulken

 

Patello Femoraal Pijnsyndroom

Hele mond vol, maar dat is wat er tegen zat! Een (soort van) blessure aan beide knieën. Hier staat het wat uitgebreider beschreven, maar feit is dat ik in het midden van mijn bulk compleet moest stoppen met het trainen van mijn benen/billen. BALEN. FLINK BALEN. Want toegegeven, waar ik het aller allerliefste die gains wilde maken was natuurlijk op mijn benen en billen! Maar soms moet je accepteren dat je niet overal controle op hebt! Inmiddels ben ik specifieke oefeningen aan het doen om de binnenkant van mijn bovenbenen sterker te maken zodat mijn knieschijf weer (als het goed is) rechtgetrokken wordt. De pijn is nog niet veel minder, maar ik heb goede hoop!

ervaring met Bulken

De Muscle Machine!

Het feit dat ik mijn benen/billen niet kon trainen, betekende gelukkig niet dat ik helemaal niets meer kon! Ik kon namelijk nog wel mijn bovenlijf trainen – gelukkig! Dus dat deed ik ook 4 keer in de week in een splitschema. En die gains zijn er ook echt wel gekomen! Mijn rug, borst, bicep, tricep en schouder spieren hebben zich flink ontwikkeld afgelopen zomer. Super om dat te zien! En ook super om te merken dat ik een stuk sterker ben geworden! Het uitdagen blijft zo leuk, want ik ga nog steeds met stapjes vooruit! Ook denk ik dat mijn abs een stuk beter ontwikkeld zijn. Zelfs onder het laagje vet wat ik gekweekt heb kan ik (soms) mijn buikspieren zien zitten. Ik ben dus heel benieuwd wat er onder het laagje vet, wat ik nu met mijn “cut perdiode” eraf ga halen, vandaan komt. Waar ik de hele winter hard voor heb gewerkt, mag ik nu door weer hard te werken, laagje voor laagje gaan uitpakken. Nou is dat geen cadeautje? 😉

ervaring met Bulken
Rug gains 🙂

Niet Allemaal Even Makkelijk

Het was dus niet allemaal rozengeur en manenschijn. Een knieblessure gooide roet in het eten, waardoor ik amper spieren heb kunnen opbouwen op mijn benen/billen. Maar daarentegen heb ik wel flink wat spieren gekweekt in mijn bovenlijf! Het eten en de mindfuck was ook niet altijd makkelijk. In het begin was het lastig om meer te eten, later moest ik mezelf echt inhouden!

ervaring met Bulken
Niet echt de benen en kont gains die ik had willen behalen met mijn bulk…

Flexibiliteit en Kracht

Wat wél super was blijft gewoon het feit dat ik meer kon eten! Dit gaf ook enorm veel flexibiliteit! Een keertje onverwacht buiten de deur lunchen? Dat kon nu ineens, dan at ik ’s avonds of de dag erna wel wat minder. Af en toe een chocolaatje of koekje? Kon gewoon! Dat is iets wat ik nu met een veel strenger schema wel ga missen hoor. En het allerlaatste wat ook zó fijn was: het feit dat ik veel meer energie had en echt sterker werd in de sportschool. Al dit bulken en cutten is natuurlijk vaak erg vaak gefocust op het estetische resultaat. Natuurlijk vind ik dat ook erg belangrijk/interessant en kijk ik daar vaak als eerste naar (wie niet?). Maar wat ik eigenlijk nóg belangrijker en interessanter vind is dat ik me zo energiek voelde! En dat ik mijzelf kon blijven uitdagen met sporten en ook echt stappen vooruit maakte! Want zonder uitdaging zou ik er echt niets meer aan vinden. Ik ben en blijf een strebertje 😉

Conclusie

Dussssss, een ervaring met bulken was het wel! Zou ik het nog een keer doen? Dat weet ik nog niet. Misschien dat ik volgend jaar ga kijken wat voor progressie ik kan maken als ik ongeveer op onderhoud blijf eten. Het zal dan wel een stuk minder hard gaan, maar je hebt geen mindfuck én je hoeft de extra vetjes er daarna niet meer af te krijgen. Zou ik het bulken aanraden? Als je met die mindfuck kan omgaan én je vindt het niet erg om daarna weer een calorietekort toe te passen om meer wat droger te worden: dan zeker!! Want het extra eten, de flexibilitiet, de extra kracht en energie blijven gewoon super!

 

Myprotein

 

Liefs, Milou

 

 

Wil je me blijven volgen? Dan kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

5 gedachten over “Mijn Ervaring Met Bulken”

 • Hoi Milou!
  Super tof, wat een doorzettingsvermogen al die jaren! Misschien een obvious vraag, maar ook ik heb veel last van die mindfuck, heb m nog niet overwonnen, maar met je bulk en cut, weeg je dan ook alles precies wat je eet, om je macro’s te kunnen reguleren en iedere week het juiste percentage meer of minder te eten?? Ikzelf vind het een grote stap om zo gecontroleerd om te gaan en mijn voeding te gaan wegen, ivm eetproblemen/stoornissen, maar ik zie wel hoe goed het werkt! Dus stiekem wil ik wel beginnen. 😉
  Veel succes met je cut!!

  • Hoi Franky,
   Sorry voor de wat late reactie.. Maar inderdaad ik heb tot nu toe eigenlijk altijd mijn eten gewogen, zowel in de cut als in de bulk. Zo kan je gecontroleerd je voeding omhoog of omlaag zetten. Maar je hebt ook een punt, de kans is (sterk) aanwezig dat je hier dan te obsessief mee om zal gaan. Dat heb ik ook ervaren omdat ik een enorme perfectionist ben. Nu ben ik daar mee gestopt en werk ik op dit moment met een eetschema wat ik via Health Advies Breda heb gekregen. Zij zitten in Breda en verkopen heel veel goede supplementen. Daarnaast geven ze gratis metingen, voedingsadvies, voedginsschema’s en workout schema’s. Het nadeel is dat je niet heel veel verschillende opties hebt qua eten.. Het voordeel is dat je weet wat je binnenkrijgt en wat in lijn is met je doel zónder dat je daarbij je voeding hoeft te tracken. Wel weeg ik het nog vaak af, maar dat is meer uit gewoonte. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik heb ook een blogje geschreven over het tracken van kcal wat misschien interessant is om te lezen: https://healthinut.com/haat-liefde-relatie-met-myfitnesspal/. In ieder geval succes!
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *