Er zijn heel veel dingen die je natuurlijk wél moet doen om af te vallen. Minder kcal eten, gezonder gaan eten, meer groente, minder frisdrank, meer bewegen, etc. Maar wat moet je nou absoluut NIET doen als je wilt afvallen?

Afvallen Lukt Niet Meer

Misschien ben je wel op het punt gekomen dat je al redelijk wat ben afgevallen, maar het je niet meer lukt om verder af te vallen. Misschien heb je jezelf al een behoorlijk gezond voedingspatroon aangemeten en sport je veel. Toch kamp je met het volgende: afvallen lukt niet meer!

Beginnen Met Afvallen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je net pas begint met afvallen. Je gaat super gezond eten en de grammen vliegen eraf. Toch wil ik je ook als je begint met afvallen wijzen op de volgende 6 punten die je absoluut níet moet doen als je wilt afvallen.

Waarom? Dat wordt vanzelf duidelijk!

Doe deze 6 dingen absoluut NIET als je wilt afvallen

1. Te streng zijn voor jezelf

Wellicht herken je jezelf wel in het volgende: keer op keer begin je weer op maandag. Je bent super streng voor jezelf, prept erop los en maandag, dinsdag, woensdag gaat het super goed. Ah fijn, ik ben eindelijk weer goed bezig, denk je dan. Donderdag krijg je al wat trek hier en daar, maar kan het nog net weerstaan. En dan komt vrijdag, je bent de hele week zo streng voor jezelf geweest, dat je nu een wijntje en kaasje niet kan weerstaan. Je eet daarom ook veel meer dan je had gewild. Zaterdag voelt dan een beetje als een mislukking en ook die dag kan je jezelf niet inhouden. Op zondag is “toch je hele week al verpest” en ga je nog lekker even door totdat je je zo slecht voelt dat je radicaal besluit om maandag weer super streng aan de slag te gaan. Dit riedeltje herhaalt zich week na week…

Wat is hier het probleem? Jouw wilskracht? Doorzettingsvermogen? Wellicht dat dat íets van invloed is, maar de belangrijkste reden van jouw probleem is dat je te streng voor jezelf bent. Als je gedurende de week jezelf te veel ontzegt en je te weinig eet is het niet raar dat je in het weekend cravings krijgt en je wilskracht niet meer genoeg is om deze te weerstaan.

Eet daarom ook doordeweeks genoeg om jezelf verzadigd te voelen. Sterker nog, het is nu maandag, neem vandaag gewoon 1 klein stukje chocolade (of wat jij ook enorm lekker vindt). Laat het dan ook bij dit ene stukje. En morgen of overmorgen gewoon nog een lekker stukje. Dit zal je afval process écht niet in de weg staan, maar kan wel voorkomen dat je te veel cravings – en eetbuien – in het weekend krijgt!

2. Te veel dingen eten die vullen in plaats van voeden

Eet je te veel dingen die vullen in plaats van voeden dan kan het zijn dat je ook niet afvalt. De reden hiervan is dat je te veel honger blijft hebben als je voedingsmiddelen eet die je niet voeden. Zoals chips, chocolade, witbrood, suiker, koekjes, etc. Hier zitten enorm veel calorieën in, maar gaat je honger er echt van weg? Nee, bijna niet.

Te truc om op een fijne manier af te vallen is dat je niet mega veel honger hebt. Dit bereik je door zo veel mogelijk gezonde voeding te eten die je écht voeden: groenten, fruit, noten, pitten, zaden, peulvruchten en volkoren granen. En eventueel wat (onbewerkt) vlees of vis. Dit voorkomt dat je te veel honger hebt, waardoor je af en toe – maar niet te veel – kan genieten van wat ongezondere dingetjes.

Niet doen om af te vallen

3. Te weinig slapen

Sowieso is het natuurlijk enorm belangrijk dat je genoeg slaap krijgt. Voor de meeste mensen ligt dat tussen de 7-9 uur slaap, maar het is voor iedereen verschillend. Ga daarom eens echt bij jezelf na waneer je het idee hebt dat je genoeg geslapen hebt.

Ook als je wilt afvallen is dit namelijk van enorme invloed. Als je niet genoeg slaap krijgt, gebeuren er heel wat dingen in jouw lijf die het afvallen tegen gaan. Zo raakt je stofwisseling in de war, waardoor je minder calorieën kan verbranden terwijl je hetzelfde doet en eet. Daarnaast wordt er bij een slaaptekort minder van het hormoon leptine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je na het eten een verzadigd gevoel hebt en dus niet dooreet.

Ook is er een link tussen moe zijn en zelfcontrole. Hoe moeër je bent, hoe minder zelfcontrole je hebt en dus sneller een minder fijne beslissing neemt qua eten.

4. Voedingsmiddelen als “verboden” bestempelen

Ja lieve mensen, bestempel alstublieft geen voedingsmiddelen als verboden! Zodra je dit doet en jezelf vertelt dat je het niet meer “mag” eten, dan gebeurt er iets in je hoofd waardoor je het juist extra graag wilt. Trust me on this one.

Denk maar eens aan een kind dat iets niet mag… Wat wil hij of zij daarna het allerliefste? Je raadt het al. Maar wellicht dat je het zelf wel eens hebt meegemaakt toen je radicaal iets uit je voedingspatroon schrapte. Waar kon je daarna alleen nog maar aan denken? Juist!

Kies er daarom voor om ten eerste iets te labelen met “ik kies ervoor om dat nu niet te eten, omdat ik dat niet wil” in plaats van “ik mag dat niet eten”. Ten tweede kan je ervoor kiezen om datgene wat je dus eigenlijk niet wilt eten (waarschijnlijk omdat je er vaak te veel van eet en het ongezond is), af en toe gewoon lekker wél te eten. Gewoon een klein stukje, omdat je van jezelf houdt en je er dan ook echt van gaat genieten!

Niet doen om af te vallen

5. Elke dag of elke week op de weegschaal gaan staan

Niets is zo veranderlijk als het gewicht van een vrouw. Door hormoonschommelingen, vocht vast houden en andere oorzaken schommelt ons gewicht flink. Er kan soms wel 1-2 kg verschil per dag in zitten. Als je op de beste manier wilt afvallen dan doe je het langzaam. Dit betekent ook dat je echt geen dagelijkse verschillen gaat zien en maar kleine verschillen per week.

Zie je geen verschil in dat getalletje op de weegschaal? Dat kan zo ontmoedigen dat je dan maar de handdoek in de ring gooit. Maar dat is enorm zonde, want wie weet heb je wél vooruitgang geboekt! En ook al ben je echt niets afgevallen, de handdoek in de ring gooien in natuurlijk niet de oplossing!

Ik sta nu iedere twee weken op de weegschaal en dat bevalt mij enorm goed. Eigenlijk zou het nog minder mogen, maar aangezien ik ook wat wil afvallen (en al wat afgevallen ben) wil ik het toch ietwat in de gaten houden om te kijken of ik goed bezig ben. Mijn aanrader is dan ook om “slechts” een keer per twee weken op de weegschaal te gaan staan. Dit werkt het meest relaxed en hierdoor kan je het – wat mij betreft – makkelijker volhouden. Een andere optie is om gewoon níet op de weegschaal te gaan staan en lekker je spiegelbeeld en broeken in de gaten te houden!

 

6. Emoties wegeten

Ben jij een emotie-eter? Of heb je wel eens eetbuien? Grote kans dat je bepaalde emoties probeert weg te eten. Op het moment dat je jezelf aan het volstoppen bent hoef je namelijk even niet aan jouw emoties/problemen te denken en voel je je even gelukkig. Het probleem hier? Daarna voel je je nóg ongelukkig dan daarvoor, want 1. je emoties komen weer naar boven en 2. je hebt waarschijnlijk te veel dingen gegeten die je eigenlijk niet had willen eten.

Voel je zo’n moment aankomen? Doe dan sowieso 5-10 minuten even helemaal niets. Ga na waarom je eigenlijk wilt gaan (vr)eten? Wat komt er naar boven en wat probeer je te dempen? Welke gevoelens zijn het? Grote kans dat je door deze mindfulness oefening inziet wat er aan de hand is en deze wellicht op een andere manier kan oplossen. Want bedenk dat het wegeten van je emoties nóóit zin heeft

Doe deze 6 dingen dus vooral niet als je wilt afvallen, maar eet zo veel mogelijk gezonde voeding, wees dus niet te streng voor jezelf en blijf lekker bewegen en sporten!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

2 gedachten over “Doe deze 6 dingen absoluut NIET als je wilt afvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *