inzichten voor geluk

Vandaag wil ik met jou 6 persoonlijke inzichten voor geluk met je delen. Deze inzichten heb ik de afgelopen 2 jaar gekregen en ben ik gaan implementeren. En met wat voor uitkomst… 

Ik ben mij hierdoor zó veel gelukkiger gaan voelen. Ik ben dichter bij mijzelf én veel meer in mijn kracht komen te staan.

6x persoonlijke inzichten voor geluk

Natuurlijk kan ik dit niet voor mij houden en wil ik deze 6 persoonlijke inzichten voor geluk maar wat graag delen. Als je mij al langer volgt dan heb je sommige aspecten vast al een keer voorbij zien komen. Toch wilde ik ze nog even op een rijtje zetten:

1. Optimisme is fijner dan perfectionisme

Vroeger was ik een rasechte perfectionist. Ik moest en zou alles zo perfect mogelijk doen. Dit zorgde ervoor dat ik veel “successen” behaalde, maar het heeft ook enorm veel energie gekost. Dat niet alleen, als het dan een keer niet lukte, kon ik daar maar moeilijk mee om gaan. Het zorgde er ook voor dat ik op een gegeven moment bang werd om dingen aan te pakken. Bang om te falen en daardoor ging ik het maar liever uit de weg.

Gelukkig ben ik steeds meer als een “optimist” gaan leven. Een optimist ziet fouten als leermomenten en laat zich niet zo maar uit het veld slaan, terwijl een perfectionist dat wel doet. Een optimist gaat geen uitdagingen uit de weg, een perfectionist wel. Ook begrijpt een optimist dat het leven – en alle leerprocessen – bestaat uit ups en downs, terwijl een perfectionist streeft naar alleen maar ups. Het verschil wordt ook wel aangeduid als mensen met een statische mindset (perfectionist) of ‘op groei gerichte’ mindset (optimist).

Anyway, ik probeer tegenwoordig zo veel mogelijk met een op groei gerichte mindset naar mijzelf en de dingen in het leven te kijken. Daardoor pak ik dingen aan en raak ik niet uit het veld geslagen als het even niet lukt. Lukt iets niet of gaat iets fout? Dan ga ik toch door en denk alleen maar “oké, leermomentje voor volgende keer”. Zeker weten dat dit uiteindelijk leidt naar meer successen én meer geluk. Sterker nog, ik voel mij hierdoor nu al veel gelukkiger!

2. Vergelijken met anderen maakt ongelukkig

Één ding waar ik – zo goed als – mee gestopt ben is om mijzelf te vergelijken met anderen. Soms maak ik die “fout” nog wel hoor, maar ben mij daar dan altijd vrij snel bewust van en stop ermee. Waarom maakte het mij ongelukkig? Omdat ik mij sowieso alleen maar met mensen vergeleek die iets beter konden, er beter uitzagen of meer succes hadden dan ik. Oftewel, ik voelde mij daardoor altijd minderwaardig of niet goed genoeg.

En mocht ik dan eindelijk iets net zo “goed” kunnen… Dan vond ik wel weer iets anders waarmee ik mijzelf kon vergelijken met anderen en waarmee ik mij weer minderwaardig voelde. Oftewel, iets waar je altijd mee zou kunnen blijven doorgaan. Maar daar heb ik een stokje voor gestoken!

Nu kijk ik naar anderen en bewonder wat zij allemaal kunnen, hoe mooi ze zijn en hoe zij het doen in het leven. Ik probeer mij eraan op te trekken, zonder mijzelf te vergelijken. Oftewel, ik laat mij inspireren. Verder besef ik dat ik en mijn lichaam uniek zijn én dat ik mijn eigen pad te bewandelen heb. En daar ben ik dankbaar voor!

3. Ik kan mijzelf mooi denken

Twee jaar terug stond ik voor de spiegel, maatje XS, 15% vet en ik voelde mij nog te dik en zeker niet mooi genoeg.

Nu heb ik maatje S-M ongeveer, geen idéé hoeveel vet maar zeker een stuk meer en voel ik mij zeker niet te dik, vrouwelijk en mooi. Ondanks de dingen die ik misschien liever zou willen veranderen. Want ook die passen bij mij en maken wie ik ben.

Wat is er veranderd in die tijd? Mijn mindset! Mijn gedachten over mijzelf. Oftewel: ik heb mijzelf mooi gedacht!

inzichten voor geluk

4. Omdenken kan je leren

Niet alleen mijzelf als persoon, ook over eventuele vervelende dingen of situaties kan ik nu positief denken. Positieve psychologie heeft mij zó geïntrigeerd. Want waarom zou je naar de wereld in problemen kijken als je ook de mogelijkheden kan zien? Waarom zou je focussen op het negatieve als focussen op de positieve dingen je véél gelukkiger maken?

Juist, ik kon ook geen reden bedenken!

Daarom heb ik er voor gekozen om zo veel mogelijk het positieve – van alles en iedereen – in te zien. Zit er iets tegen? Dan denk ik het om. Er is (bijna) altijd wel iets positiefs te bedenken!

Maar hoe doe je dat dan Milou? Tja, oefenen, oefenen, oefenen. Probeer de eerst volgende situatie die je tegen zit even aan mij te denken, haha, en aan het feit dat ik je dit heb verteld. Probeer dan het positieve te zien in een negatieve situatie. Of de mogelijkheid terwijl er misschien een probleem is. Probeer het! En hoe vaker je echt ervaart dat je jezelf daardoor beter voelt, hoe makkelijker en automatischer het zal gaan.

5. Ik kan fijne dingen, mensen en situaties aantrekken

Ja, de wet van de aantrekkingskracht bestaat echt. Mensen, dingen, woorden en gedachten zijn energie. Alles is energie. En dat alles wil mensen, dingen, woorden en gedachten van dezelfde frequentie – trillingen – aantrekken. Oftewel, op het moment dat ik een fijne energie en fijne gedachten heb, trek ik ook fijne situaties, mensen en dingen aan.

Hier kan ik nog véél meer over vertellen, maar dat is echt te veel voor deze blog. Maar ja, het werkt. Het is een ding. En toeval bestaat niet.

6. Ik kan voor geluk kiezen

Al deze vorige punten samengevat zorgen bij mij voor veel meer geluk. En het mooie is… Het zijn stuk voor stuk punten waarvoor ik zelf kan kiezen. Ik kan ervoor kiezen om meer als een optimist te leven. Om fouten als leermoment te zien. Om niet bang te zijn om op mijn bek te gaan en te vertrouwen dat het toch – hoe dan ook – wel goed komt.

Ik kan ervoor kiezen om mijzelf niet meer te vergelijken met anderen. Om ervoor te kiezen het mooie in anderen én mijzelf te zien.

Ook kan ik ervoor kiezen om dingen positief te bekijken in plaats van negatief. Ik kan het in ieder geval proberen. En ik kan ervoor kiezen om vaker fijne gedachten te denken. Om vaker positieve dingen te denken en doen. En ik kan ervoor kiezen om iedere dag mijn positieve intentie van de dag op te schrijven. En op die manier ook fijne en positieve dingen aan te trekken!

En zo kan ik eigenlijk nog véél meer inzichten voor geluk op noemen, maar deze vind ik even het belangrijkste om vandaag met jou te delen. Mochten deze inzichten jou nou enorm aanspreken en zou je dit maar wát graag ook willen leren? Schrijf je dan in voor het Be Healthy Be Happy Be You programma waar je dat én meer leert. De inschrijving sluit al bijna en ik heb nog maar een paar plekjes! Voor vragen kan je mij altijd even een berichtje sturen.

En nou ben ik nog benieuwd… Welke spreekt jou het meeste aan? En misschien vind je het leuk om ook jóuw mooiste inzicht voor geluk te delen? Doe dat dan in de reacties hieronder of op mijn Facebook of Instagram pagina.

Liefs, Milou

2 gedachten over “6x persoonlijke inzichten voor geluk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *