Reverse diet

Even geleden deelde ik al eens mijn ervaring met mijn eerste reverse diet. Ik at toen 1500 kcal op een dag en ben geleidelijk aan gestegen naar ongeveer 2000 kcal per dag. Toen lag mijn focus op de fysieke gevolgen en ben ik gelukkig amper in kilo’s of in vetpercentage aangekomen. Nu ga ik dit voor een tweede keer doen, maar toch vind ik het vooral mentaal nog moeilijk!

Wat is het toch met die ”angst” om meer te gaan eten? Aan de ene kant kijk ik er zó naar uit. Ik ben echt een lekkerbek en zou de hele dag door wel willen eten; #teamalwayshungry! Maar toch gaat het tegen mijn gevoel in om te eten als ik geen honger heb. Dit is misschien ook niet heel vreemd als je bedenkt dat ik nu zo’n meer dan een jaar (min de 2 weken waarin ik op onderhoud zat na mijn eerste reverse diet) onder mijn onderhoudsniveau heb gegeten en bezig ben geweest met ”afvallen” en mijn vetpercentage te verlagen. Keuzes maken die leiden naar deze doelstelling zijn inmiddels een gewoonte geworden. Heel fijn natuurlijk en dat heeft me zeker ook geholpen in mijn proces, alleen is het nu een kwestie om deze gewoontes weer te gaan doorbreken.

Reverse diet

Ik ben nu helemaal happy in mijn lijf en wil het gaan geven wat het verdient! Ik ga dus weer opzoeken wat mijn onderhoudsniveau is qua kcal en dit ook echt eten 🙂 Wel blijf ik mijn calorie-inname in eerste instantie nog tracken in Myfitnesspal, omdat dit mij nou eenmaal een fijn gevoel van controle geeft. De gewoontes die ik mijzelf aangeleerd heb om af te vallen ga ik dus gedeeltelijk proberen te vervangen door gewoontes die mijn lijf en mind geven wat het nodig heeft. Luisteren naar mijn lichaam was al mijn beste vriend tijdens mijn vakantie en ben van plan om hier een lange termijn vriendschap van te gaan maken 😉

Reverse diet

Die ”angst” om meer te gaan eten is misschien niet zozeer een angst om meer te gaan eten, maar eerder een indicatie dat gewoontes worden doorbroken. Net zoals dat dit nodig is om van een ongezonde naar een gezonde levensstijl te gaan, is het nu voor mij nodig om niet meer to focussen op afvallen. Niks mis mee dus, maar gewoon een proces van adaptatie 🙂

Hebben jullie hier ervaring mee? Laat het mij weten in de comments hieronder 🙂 Liefs, Milou

8 gedachten over “Mijn Reverse Diet – Deel 2”

 • Hi!
  Voor mij geldt hetzelfde! Ik ben inmiddels 8 kilo afgevallen, ben hier blij mee en wil dat dit nu stabiel blijft. Doel is nu spieropbouw. Hoe kun je je onderhoudsniveau precies uitrekenen? Moet je dan daarboven gaan zitten omdat je daarbij veel sport? Ik doe geen PBP namelijk dus heb niemand die dit voor mij uitrekent haha!

  • Hoi! Ik doe ook geen PBP hoor, je kan het zelf ook uitrekenen 🙂 Er is een formule voor die dit kan uitrekenen, ik kijk altijd op deze link: http://fitzonderfabels.nl/article/voedingsschema/ daar wordt het heel goed uitgelegd. Toch blijft het altijd een schatting en moet je vooral naar je lichaam kijken en luisteren hoe het reageert op een bepaalde hoeveelheid calorieën. Ik ga nu mijn “onderhoud” opzoeken, dat is het aantal kcal waarop ik niet afval en niet aankom. Ik schat dat dit tussen de 1900 en 2100 ligt, maar dat moet dus nog blijken. Als je echt spieren wilt opbouwen moet je wel iets boven je onderhoud gaan zitten ja. Voor mannen zeggen ze tussen de 10-20% erboven, maar dat vind ik erg veel! Ik ga er waarschijnlijk ongeveer 5-10% boven zitten.

 • Hoi Milou,

  3 jaar geleden is mijn health avontuur begonnen, ik ben 35 kg afgevallen door eindelijk een goed eet-patroon te vinden wat bij me past. Afgelopen jaar heb ik mijn lichaam wat meer continuiteit gegeven en ik wordt geleidelijk wat strakker maar ik zou graag meer progressie zien. Mijn vet percentage is nog vrij hoog, het vet zit vooral nog rond mijn heupen 🙁 Op dit moment weeg ik 71 kg en sport 4 keer per week.

  Nu heb ik bij fitzonderfabels mijn voedingschema berekend maar dit komt neer op het volgende:
  Calorien 1624, Eiwit 143 gram, Vet 71 gram, Koolhydraten 103 gram

  Voor het berekenen van eiwit heb ik 2 gram per kg aangehouden en voor vet 1 gram per kg, net als wat ze aangeven in het artikel. Is het gram vet in mijn geval niet wat hoog? En wat zijn eiwit rijke producten die jij gebruikt zodat ik aan de 143 gram per dag kan komen (naast kwark, repen, kip, etc.) zonder dat hier direct veel koolhydraten in verstopt zitten:)

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Hoi Angela,

   Wat goed dat je al 35 kilo bent afgevallen zeg!! Dat is echt heel veel! Ik ben ook geen specialist in het berekenen van macro’s hoor. Maar idd 40% lijkt me wat veel. Aan de andere kant heb ik ook ergens gelezen dat als je een lichaam hebt dat makkelijk aankomt, je juist het beste hoog in de vetten en laag in de koolhydraten kan gaan zitten. Dan zou 40% vet dus wel goed zijn. De eiwitten zijn in ieder geval het belangrijkste, en voor de verhouding koolhydraten/vetten kan je het beste even kijken hoe je lichaam daar op reageert denk ik. Verder haal ik ook mijn eiwitten uit kwark, yoghurt, repen, kip (‘s avonds 150 gram en op brood), vlees, vis, Hüttenkäse (lekker met kipfilet en bieslook op brood), eieren, en whey. Verder haal je ook al eiwitten uit bijvoorbeeld havermout, quinoa en groenten. Succes in ieder geval!

 • Hoi Milou,
  Wat een mooi verhaal! Zelf ben ik zeker niet te zwaar maar inmiddels 5 kg extra bijgekomen nadat ik altijd lekker slank was. Ik ben niet groot 1m58 dus die kilo’s storen me enorm. ik heb jaren koolhydraatarm en missch te weinig in kcal gegeten en beetje bij beetje terug volwaardiger beginnen eten aangezien ik flink ziek (schildklierproblemen) en uitgeput werd. Het rare is dat wat ik ook doe: iets minder eten, minder zondigen, sporten ik toch maar geen kilo’s verlies, lees vooral vet verlies (want dat wil ik vooral). Ik loop 2 à 3 keer per week van 5 tot 12 km en ik poog 1x krachttraining te doen. Meestal eet ik s morgens fruit met kefir of magere kwark en zaden. S middags veel groentjes met eiwitten of koolhydraten (speltbrood, bruine rijst, quinoa, …) en s avonds idem maar meestal minder koolhydraten. Tussendoor eet ik meestal fruit of kwark, groenten. Ik eet in kcal weinig en wat ik ook doe, niets helpt. Hoe weet ik ook hoeveel kcal in ik moet binnenkrijgen en welke hoeveel eiwitten/vetten en koolhydraten ik dit verdeel. Ik weet het echt niet meer. Ik zou graag terug vet verliezen en er strakker uitzien. Is het een oplossing dat ik bijvoorbeeld eiwit supplementen bijneem? Ik ben hier geen voorstander van omdat ik dit niet echt gezond vind. Alvast bedankt voor een beetje tips! Liefs, Lieve

  • Hoi Lieve! Sorry voor de late reactie. Maar misschien is het een idee om eens een tijdje je kcal bij te gaan houden in een app? Dan weet je precies wat je binnenkrijgt. Dit doe ik zelf al 2 jaar. Veel mensen onderschatten namelijk het aantal kcal dat ze eten. Vooral in het weekend wanneer er “gezondigd” wordt, dan kan het al heel snel aantikken! Maar er staat een goed artikel op http://www.fitzonderfabels.nl. Zoek even op “voedingsschema” en je vindt een artikel wat helemaal uitlegt hoe je het voor jezelf kan uitrekenen. Ook de verhoudingen koolhydraten/vetten/eiwitten. Als app zou ik Myfitnesspal aanraden, dit kan je online bijhouden en op je telefoon. Ik hoop dat dit zal helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *