Reverse diet

Begin Augustus schreef ik deze blog waarin ik vertelde over de start van mijn tweede reverse diet. Wij zijn nu ongeveer 2 maanden verder, dus is het hoog tijd voor een update!

Ik moet eerlijk toegeven.. Het is niet helemaal “perfect” gegaan. Maar goed, streven naar perfectie is streven naar falen toch? 😉 Na mijn zomervakantie naar Italië ben ik weer begonnen op 1800 kcal omdat ik toch ietwat was aangekomen. Dit heb ik toen met stappen van 50 per week verhoogd naar 2000. Dit ging super. Door weer op 1800 te beginnen waren m’n 1,5 vakantiekilo er zo weer af en kwam ik niet verder aan. Natuurlijk ging deze verhoging altijd gepaard met 4x in de week krachttraining waarin ik altijd tot het uiterste probeer te gaan. En meer eten betekent meer kracht, heerlijk is dat. Als ik er tijd voor had voegde ik een extra cardio training toe.

Maar toen kwamen drie weken die mijn plan ietsje – of zeg maar gerust flink :p – in de war schopten. Een week zakenreis naar Amerika, 1 dagje thuis, 5 dagen vakantie naar Ibiza, 1 dagje thuis, en weer een week zakenreis naar Parijs. Ja echt! En dit was zwaar.. En héél weinig controle op m’n eten, vooral in de zakenreizen (Daar schrijf ik nog een aparte blog over). Maar laat ik het samenvatten door te zeggen dat ik de eerste week vast op minimal 3000 kcal per dag heb gezeten (oeps), maar wel 7x getraind heb die week. Op Ibiza redelijk gezond heb gegeten, veel heb gedanst, maar niet heb getraind. Daarna in Parijs wel een beetje kunnen trainen, maar ook wel genoten heb van de ontbijtbuffetjes en georganiseerde drie gangen diners. Resultaat: +1,5kg na die 3 weken, verschil in vetpercentage weet ik niet, maar het zullen niet heel veel spieren zijn geweest haha. Hierdoor voelde ik me eigenlijk niet meer lekker in m’n eigen lijf. Ik merkte echt dat ik wat vetjes was aangekomen, en waarschijnlijk ook het idee van 3 weken lang redelijk veel/slecht eten deed me gewoon niet goed. En je niet meer lekker voelen in je eigen lijf is niet fijn. En al helemaal niet de juiste start positie om echt te gaan “bulken”. Ik voelde me al een beetje “te dik”, en dan zou ik alleen nog maar meer gaan aankomen. Dus deze periode was ik best onrustig, voelde me niet fijn en wist niet waar ik nou naartoe wilde met mijn “plan” en het aantal calorieën dat ik daarvoor zou moeten eten. Dit was eind September.

Inmiddels zijn we halverwege oktober en heb ik geaccepteerd dat ik ietwat voller ben, en ga toch gewoon verder met spieropbouw.. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dat niet zomaar ging.. Maar het resultaat was van deze foto:

 

Reverse diet
Links: 1700 kcal – rechts: 2000 kcal


Foto van deze zomer (links) vergeleken met een paar weken geleden (rechts): eindelijk meer rondingen! (Oftewel: een kont!) En dat zorgde voor de motivatie om door te gaan 🙂 En dat betekent: op of nét boven onderhoud gaan eten om echt meer gains te krijgen. Na die drie weken ben ik weer begonnen op 1800 kcal en deze week zit ik alweer op 2000 kcal (verhoogd met stapjes van 50 per week). Dit wil ik nu een paar weken gaan volhouden, omdat ik verwacht dat dit ongeveer mijn onderhoud is, maar ik wil het zeker weten! Dus ik ga nu een aantal weken 2000 kcal eten en kijken of ik afval, aankom, of op hetzelfde gewicht blijf. Daarna zal ik hoogst waarschijnlijk iets boven mijn onderhoud gaan eten.

Oja, hoe heb ik mijn kcal precies verhoogd? Ik hou mijn eiwitten op 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. En verhoog zowel de koolhydraten als vetten. Deze hogere hoeveelheid aan koolhydraten heeft wel als gevolg dat ik een iets bollere buik heb en meer vocht vasthou. Maar dat moet ik maar voor lief nemen 😉 (Een goede blog waar helemaal uitgelegd wordt hoe je je eigen voedingsschema kan opstellen vind je op Fitzonderfabels.)

Ook heb ik vorige week weer een vetpercentage meeting gehad. Vergeleken met 6 weken daarvoor (dat was nét voor die drie drukke weken), ben ik 1,5 kg aangekomen en van 16,6% naar 17,6% vet gegaan. Iets wat ik wel ongeveer verwacht had. Maar even wat gereken later was ik toch best tevreden met dit resultaat: 1% betekent ongeveer 0,6 kg vet, wat betekent dat het 0,9 kg in spier en wat vocht is. Dus weer iets om op door te kunnen gaan!! Af en toe blijf ik nog even mijn buikje checken. Op de onderstaande foto was de foto links in juni ergens genomen – vóór mijn reverse diet toen ik nog 1700 kcal at – en de rechter vandaag – 19 oktober en op 2000 kcal. “Zichtbare” abs hebben is nu niet meer een “prioriteit”, maar ik wil natuurlijk niet verliezen waar ik al die tijd hard voor gewerkt heb. Dus ook al wil ik nu weer wat aankomen, het is niet de bedoeling om dit veel in buikvetjes te laten zijn en vandaar de check up in de spiegel 😉

 

Reverse diet
Links: 1700 kcal – rechts: 2000 kcal

Afvallen is niet makkelijk, maar zoals je kunt lezen is gecontroleerd aankomen ook niet altijd even makkelijk! In dit artikel heb ik jullie proberen uit te leggen hoe ik mijn reverse diet precies heb gedaan, inclusief de ups en downs en onverwachte wendingen. Ik heb mij gefocust op het aantal kcal wat ik gegeten heb en mijn fysieke veranderingen. Maar mentaal heb ik natuurlijk ook heel wat beleefd. Gelukkig kom ik steeds meer in “balans” en ga minder “obsessed” met mijn voeding om. Ook stond het woord “genieten” meer centraal in de afgelopen periode. Maar aangezien dit een wat langer verhaal is dan een aantal regeltjes wil ik hier graag nog een aparte blog aan wijden! Want happiness vind je niet alleen in een nummertje op de weegschaal!

 

Hebben jullie ervaring met een reverse diet? Of heb je een vraag? Laat een berichtje achter in de comments hieronder!

4 gedachten over “Mijn reverse diet – Deel 2 – Update”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *