Myfitnesspal

MyFitnessPal. Tja, een fantastisch hulpmiddel om je doelen te bereiken, maar ook iets waarin je heel gemakkelijk kan doorslaan. Dat is ook de reden dat ik in december de keuze maakte om een tijdje te stoppen om mijn voeding te tracken in MFP. Hoe dit me is bevallen lees je zo, maar eerst wil ik jullie vertellen waarom ik er ooit mee begonnen ben.

Liefde voor MyFitnessPal

Een jaar of twee geleden werd mijn motivatie om meer uit mijn training en voeding te halen weer een stukje groter. Ik las toen over MyFitnessPal, een app waarin je je voeding precies kan bijhouden en wat je een mooi overzicht geeft van het aantal calorieën dat je die dag gegeten hebt én waaruit deze calorieën bestonden (de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten). Omdat ik toen graag nog wat wilde afvallen, en ik een perfectionistje ben die het dan heel fijn vindt om alles goed bij te houden, ben ik ermee begonnen. Ik stelde een caloriedoel voor mijzelf en daar moest ik iedere dag op of onder zitten. Het lijkt in eerste instantie enorm veel werk om alles wat je eet in te voeren, maar als je het eenmaal gewend bent heb je het zo gedaan! De app onthoudt namelijk je favoriete voedingsmiddelen en je kan maaltijden zó kopiëren naar de volgende dag. Anyway, mede door deze app ben ik nog een flink stuk afgevallen. Ook toen ik weer uit mijn dieet wilde komen en langzaam aan mijn calorieën wilde verhogen was deze app een uitkomst! Zonder zou het namelijk erg moeilijk zijn om zo geleidelijk aan (50 kcal per dag extra in de week) omhoog te gaan. Daarnaast was het ook heerlijk om af en toe toch lekker te kunnen snoepen als het binnen je calorieën en macro’s paste. Lange leve IIFYM (= if it fits your macros), snoepen zonder schuldgevoel dus. Kortom, deze app is fantastisch als je bepaalde doelen voor ogen hebt (afvallen of juist aankomen) en heeft me daarin super goed geholpen! Ook als je een control freak bent, is het erg fijn om precies te weten wat je naar binnen schuift. Je krijgt hierdoor zo’n veel beter beeld van voeding. Je denkt dan wel even twee keer na als je die reep chocolade naar binnen wilt schuiven! Maar hier komt het: het woord control freak. En dat brengt me naar het volgende stuk…..

 

Haat voor MyFitnessPal

Zoals ik al zei is het erg gemakkelijk om hierin door te slaan. En ik moet eerlijk toegeven dat dit bij mij ook wel eens gebeurde. Control freak dat ik ben, wilde ik iedere dag perfect mijn doelen halen. Of in ieder geval mijn weekdoel. De cijfertjes moesten precies kloppen. Ook was ik soms de hele dag aan het tellen, om alles precies goed uit te laten komen. Spontaan gaan uit eten? Een collega die onverwachts trakteert op taart? ”SHIT, nee! Dat kan niet! Daar heb ik niet op gerekend en dan klopt alles niet meer!”, was dan vaak de reactie in mijn hoofd. Met stress als gevolg. Na mijn eerste stressreactie kon ik me er wel vaak overheen zetten. Dan ging ik er maar wat overheen. Maar dat betekende dan wel de volgende dag minder eten om dit te compenseren. Kortom, naar mijn idee een niet heel gezonde relatie met voeding!

Myfitnesspal

Stoppen met MFP

Dus besloot ik om in december het tracken even los te laten. Juist in de maand december. Ik had namelijk zo veel etentjes, Sinterklaas, Kerst, overal snoep en lekkers en onverwachte dingen dat ik er anders nooit zo van had genoten als ik nu heb gedaan. Ik at op gevoel (gewoon zoals ik altijd deed), al snoepte ik naar mijn idee wel iets te veel. In eerste instantie was ik dus een beetje teleurgesteld in mijzelf. Kan ik nu echt niet gewoon normaal eten als ik het niet hoef in te voeren?! Ik heb die app toch niet echt NODIG? Dus waren er dagen dat ik het soms wel weer invulde om gewoon weer even normaal te doen. Dit werkte voor mij. En daarnaast heb ik enorm genoten van de feestdagen en alles los kunnen laten en ik kwam niet eens meer aan dan dat de bedoeling was (in mijn “bulk” is het namelijk de bedoeling om ongeveer 1kg per maand aan te komen). In de eerste weken van januari ben ik nog doorgegaan met ”niet tracken”. Toen ging het al een stuk beter met het ”snoepen” dan in december! Dat was echt een stuk minder. Dus wat betreft het feit dat ik de app niet nodig heb om niet te snoepen: ik denk dat het gewoon door de december maand kwam. Ik denk dat iedereen dan meer snoept of er in ieder geval meer voor in de verleiding komt.

 

Weer begonnen met MFP

Toch ging het niet 100% zoals ik wilde. En dat komt door het volgende: ik heb momenteel als doen om in spiermassa aan te komen. Te ”bulken” dus. Dat betekent: méér eten dan dat je nodig hebt om zo die extra energie te kunnen gebruiken om meer spieren aan te maken na je (zware) krachttrainingen. Maar hoe kan je zonder die app ”op gevoel eten” als je dus eigenlijk méér dan je gevoel moet eten? Tja, dat lukte me dus niet zo goed. Omdat ik juist al snel de neiging heb om te weinig te eten als ik het niet bijhoud (”gewoon voor de zekerheid”), vertelde ik mezelf dat ik juist wel écht genoeg moest eten! Met als gevolg dat ik ook écht te veel at en toch iets te snel aan kwam. Toen ging de rem erop en viel ik opeens weer af, ook niet de bedoeling! Mijn conclusie: het zou me volgens mij veel beter af gaan als ik als doel had om op gewicht te blijven en lekker naar mijn gevoel te luisteren. Echter, op dit moment is dat niet zo. Dus is het voor mij nu toch fijner om het wel bij te houden. Wel merk ik dat ik er nu wat relaxter mee om ga omdat ik het een tijdje helemaal niet heb gedaan. Ook ben ik bij Health Advies Breda geweest, te lezen in dit blogje, en samen met mijn coach Geert hebben we besloten dat ik 6 dagen in de week mijn voeding bij ga houden met als doel 2000-2150 calorieën per dag. Één dag/avond in de week track ik het niet en dan mag ik er ook gewoon overheen ga als ik bijvoorbeeld ga uit eten of een feestje heb. Ik heb dat nu twee weken gedaan en die ene dag/avond niet tracken brengt je net even weer die rust om daarna weer door te gaan. Ook heb ik van Health Advies Breda een persoonlijk advies gekregen waarmee ik weer let op een bepaalde verhouding in macro’s. Om dit zo goed als mogelijk op te kunnen volgen vind ik het weer erg fijn om de app te gebruiken.

 

Nou heb ik natuurlijk geschreven over mijn ervaring met MyFitnesspal. Toevallig stopte ik toen samen met twee andere toppers: Iris en Anne. In een volgende blog deel ik ook graag hun ervaring hiermee! Nou ben ik ook heel benieuwd wat jullie ervaring is met MyFitnessPal! Heb je nog tips? Heb je wat aan mijn verhaal gehad? Laat het me weten in de comments hieronder.

Veel liefs, Milou

 

P.S. Benieuwd wat ik zoal op een dag eet? Je kunt me altijd volgen op MyFitnessPal: Milouvanaal.

11 gedachten over “Haat-Liefde Relatie met MyFitnessPal”

 • Mooi en open geschreven, Milou! Ook goed dat je het van beide kanten belicht, het positieve en negatieve. Het is ook een beetje dubbel vind ik: het willen weten maar ook weer niet doorslaan in dat bewustzijn. Hoe het te gebruiken dat het een positief iets blijft en vooral inzichtgevend zonder dat het een obsessie wordt. Zelf gebruik ik het om het grotendeels bij te houden, maar soms mag ik daarin nog wel iets gokken of iets erboven of eronder zitten zonder het ook daadwerkelijk in te voeren. Dat geeft me eigenlijk ook wel rust: ik weet het ongeveer, maar exact… misschien komt dat nog wel maar voor nu is dat goed!

  • Dank je Monique! 🙂 De balans hierin vinden is ook gewoon erg moeilijk! Zeker als je een perfectionist bent! Denk dat als je dat niet bent het al makkelijker is om dingen te gokken en het wat meer los te laten. Maar eerlijk gezegd klinkt het zoals jij het nu doet juist heel goed! Juist dat exacte is eigenlijk wat het een beetje onmenselijk maakt haha. Dus ik zou zeggen: you go girl! 😉

 • Ik merk dat ik het ook heel erg fijn vind om te weten wat ik eet en om te kijken hoe ik in mijn macro’s zit.
  Echter is het wel zo dat ik er ook een poos in door ben geslagen, zo min mogelijk eten zodat ik zo veel mogelijk afviel.
  Met de aanpassingen en de informatie die ik al heb gebruik ik de app nu altijd als hulpmiddel voor nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten of om nog even te checken hoe het gaat..

  • Ah goed zo! Ja een tijd geleden stond ik er ook zo in inderdaad: was het een uitdaging iedere dag om zo laag mogelijk te zitten. Gelukkig ben ik die periode voorbij en moet ik juist oppassen dat ik niet te veel eet haha! Maar fijn dat je het zo relaxed en als hulpmiddel kan gebruiken nu! Zo is het denk ik ook bedoeld 🙂

 • Na 2 jaar vaste mfp gebruiker heb ik de hele app nu verwijderd. Bij mij gaf het alleen maar stress en perfectionist die ik ben moest het altijd kloppen. Weinig flexibel en hele dag bezig met tellen en invoeren/wijzigen. Daardoor luisterde ik op een gegeven moment niet eens meer goed naar waar ik zin in had om te eten, maar keek ik alleen nog naar wat paste. Natuurlijk vond ik het erg moeilijk om te stoppen met tracken, maar inmiddels zou ik niet meer terug willen. Ik eet waar ik zin in heb, let zelf op dagelijkse balans in macro’s en voel me zoveel relaxter. Wil nog wel een paar kilo aankomen, hopelijk lukt dit zonder mfp 🙂

  • Wat goed van je! Zo ver ben ik zelf (helaas) nog niet.. Maar daar wil ik over een tijdje wel naartoe! Heel goed en fijn dat je het nu op gevoel doet! Zo hoort het eigenlijk ook. Denk nog steeds dat het tijdelijk een super tool is om je doelen te bereiken… Maar als dat eenmaal is gebeurd, moet het ook weer zonder kunnen 🙂

   • Klopt idd, ik stelde mijzelf ook de vraag ‘wil je je leven lang blijven tracken?’ Ooit moet er toch een keer een einde aan komen. Het heeft me idd ook wel echt geholpen hoor, alleen jammer dat het zo moeilijk is vanaf te komen. Maar echt, als mij het is gelukt ;). Kan jij ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *