Ik moet iets bekennen. Ik heb even getwijfeld of ik dit wilde delen, maar toch doe ik het. Aan de ene kant schaam ik mij een beetje, aan de andere kant weet ik dat het menselijk is. Maar juist door het wel te delen kan ik meteen wat goede tips voor zowel mijzelf als wellicht voor jou geven. 

Ik heb namelijk last van eetbuien. Niet dagelijks, maar wekelijks. Nooit echt gehad eigenlijk. Maar sinds een half jaar – en vooral de laatste paar maanden – kan ik toch wel zeggen dat dit minimaal 1 keer in de week gebeurt.

Tja. Daar zit je dan als food & health blogger die jou wil inspireren om zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven te gaan. Om die balans te vinden qua voeding. Om lekker gezond te eten en hier en daar volop te genieten van wat ongezondere lekkernijen. Daar zit je dan met je eetbuien. Slecht voorbeeld of niet?

Slecht Voorbeeld?

Of het een slecht voorbeeld is of niet laat ik even in het midden. Wat ik wel weet is dat dit menselijk is. Eerder vrouwelijk, haha. Iedereen heeft er vast wel eens last van. Je voelt je wellicht wel eens slecht en probeert dat op te lossen met eten. Helpt natuurlijk niet, dat weet iedereen. Je hormonen kunnen ook wel eens op hol staan en je alleen nog maar aan die reep chocolade laten denken. Ook dat is vast niet vreemd voor de meeste vrouwen onder ons.

Menselijk is het dus zeker. Toch wil ik hier voor mijzelf aan de bel trekken. Want ik vind nu dat het voor mij nu de spuigaten uit loopt. Plus ik pas mijn broeken en bh’s niet meer. Vervelende bijkomstigheid. En een echte goede reden heb ik er eigenlijk niet meer voor. Vind ik.

Plus ik pas mijn broeken en bh’s niet meer. Vervelende bijkomstigheid.

minder snoepen healthinut

Hoe Het Begon

Het is afgelopen jaar begonnen toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out. Ik voelde me meer dan slecht. Kon nachten niet slapen. Wat betekende dat ik zowel ‘s nachts de kasten kon plunderen als overdag. Ach, het maakt ff niet uit. Ik heb wel wat betere dingen aan mijn hoofd (opkrabbelen bijvoorbeeld) dacht ik toen.

Op dat moment had ik het wel enigszins geaccepteerd. Dat het wel eens gebeurde. Ik zat ten slotte ook mega slecht in mijn vel en mijn focus hoefde dan ook echt niet te liggen op hoe gezond ik wel niet at en hoe veel ik wel niet woog. Accepteren en loslaten was mijn strategie.

Een paar maanden gingen voorbij en toen werd het november en december. Eerlijk gezegd waren de echte eetbuien toen al wel weer over. Ik schreef deze blog over hoe ik minder wilde snoepen. Dat lukte ook. Het gebeurde nog maar af en toe. Ik denk vooral omdat ik niet te streng voor mijzelf was, dat ik het weer een soort van onder controle kreeg. In de decembermaand heb ik natuurlijk veel – te veel – gegeten, maar dat lag meer aan december dan dat het aan eetbuien lag.

stoppen met gluten en lactose

Dieet Restricties

En toen kwam januari. Ik ging gluten- en lactosevrij eten om mijn klachten te (proberen te) verhelpen. Toen “mocht” ik opeens heel veel niet wat – jawel – weer resulteerde in eetbuien. Alles was ik dan wél mocht eten ging er in grote getallen in. Tot buikpijn aan toe. Én verder.

Tot buikpijn aan toe. Én verder.

Na een maand geen gluutje of lactoosje binnen gekregen te hebben (zonder positief effect op mijn klachten overigens) switchte ik van dieet. Nadat ik mijzelf even een paar dagen rust had gegeven en alles at wat los en vast zat. Ik deed een bioresonantietest en daar kwam onder andere een lijst met voedingsmiddelen uit waar ik gevoelig voor ben en die ik eigenlijk allemaal zou moeten mijden. En dat is me een lijst! Maar ik moest en zou mijn klachten verhelpen.

Weer “mocht” ik dus heel veel niet eten. Nog meer niet dan in januari. En tja, ik loop zelf altijd te verkondigen dat je jezelf het beste geen dingen kan ontzeggen, want dan ga je er alleen maar naar hunkeren en krijg je daar dus een verstoorde relatie mee.

En ik kan je vertellen. Dat is echt zo. De eetbuien die ik de afgelopen maand gehad heb kan ik gewoon niet meer accepteren.

Eigen Psycholoog Spelen

Ik speel graag voor eigen psycholoog. Rete interessant hoe het menselijk brein werkt. En al helemaal wanneer het aankomt op voeding, mindset, gewoontes, etc. Ik weet dan ook hoe mijn eetbuiten begonnen zijn. En dat is op zich niet zo raar en begrijpelijk. Maar nu voel ik me al een stuk beter en zou dat de reden niet meer mogen zijn.

Rete interessant hoe het menselijk brein werkt.

Hoe langer je iets volhoudt, hoe meer en makkelijker het een gewoonte wordt. Gezond eten wordt bijvoorbeeld vanzelf een gewoonte als je het maar lang genoeg volhoudt. Maar helaas werkt dat ook zo bij negatieve dingen. Dus als je weer slechter gaat eten bijvoorbeeld – of in mijn geval eetbuiten krijgt – als dit maar lang genoeg aanhoudt wordt het ook een gewoonte.

En ik heb het gevoel dat dat bij mij nu aan de hand is. Een gewoonte die nog extra aangewakkerd wordt door alle restricties die ik momenteel heb. Ik kan het hierbij laten en het weer accepteren en loslaten. (En nieuwe kleding kopen.) Of ik kan actie ondernemen.

Actie Ondernemen

Ik kies voor het laatste. Om een gewoonte te doorbreken moet je er voor zorgen dat je er voor in de plaats een nieuwe gewoonte ontwikkelt. Dus in plaats van te gaan eten als vriendlief weg is en ik thuis alleen op de bank zit, of als ik me bijvoorbeeld toch weer slecht voel, zou ik buiten een stukje kunnen gaan lopen. Of mediteren. Of ik schrijf het van me af. Of iets anders wat kan afleiden en fijn is. Er zijn meerdere dingen die je – ik – zou kunnen toepassen om een negatief patroon te doorbreken.

Om een gewoonte te doorbreken moet je er voor zorgen dat je er voor in de plaats een nieuwe gewoonte ontwikkelt.

Wat het precies gaat worden voor mij weet ik nog niet. Misschien laat ik het nog wel even van de situatie afhangen. Één ding is zeker. Om een oude vervelende gewoonte te doorbreken, moet je – ik – een nieuwe positieve gewoonte ontwikkelen.

Ten tweede probeer ik – al is het ten nadele van mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn andere klachten – alle restricties iets minder streng op te pakken. Zo ben ik vanmorgen op een event van Alpro geweest, waar wij een heerlijke brunch voorgeschoteld kregen. Op zo’n moment kan – en wil – ik gewoon niet meer alle dingen afslaan waar ik gevoelig voor zou zijn. Sterker nog, omdat soya op die lijst staat had ik niets kunnen eten. Dat gaat ‘m dus niet worden, want die lijst is simpelweg te lang.

Door mijzelf niet meer zo heel streng de restricties op te leggen, probeer ik ervoor te zorgen dat mijn psychische relatie daarmee weer wat meer in balans komt. Al kan ik dat natuurlijk niet helemaal laten varen, want mijn darmen moeten gewoon echt kalmeren, helen of wat het dan ook is.

Maar even voor jou – mocht je ook last hebben van eetbuien – probeer – als het medisch gezien niet hoeft – jezelf gewoon echt niet te veel restricties op te leggen. Chocolade? Chips? Probeer er geen verboden voedingsmiddelen van te maken, maar dingen waar je gewoon af en toe van geniet. De rest van de tijd geniet je gewoon van gezondere dingen. Zodra je jezelf dingen gaat ontzeggen, wordt het een ding in je hoofd, je gaat ernaar hunkeren en dat wil je gewoon vermijden!

Chocolade? Chips? Probeer er geen verboden voedingsmiddelen van te maken, maar dingen waar je gewoon af en toe van geniet.

Als laatste – en mijn vriend gaat heel boos worden zodra hij dit merkt – heb ik alle dingen waar ik naar greep tijdens mijn eetbuiten het huis uit gedaan! Chocolade, Snickers, chips, nootjes, koekjes, etc. Alles is nu weg! Wij hadden altijd echt een hele kast vol liggen, waar wij eigenlijk amper wat van aten, maar toen had ik nog enorm veel zelf controle. En die is nu soms even zoek.

Aangezien die zelf controle nu dus wat minder is, moet ik andere maatregelen nemen haha! En los gaan op lekker vers fruit en wat dadels is een stuk minder erg en trust me je zit een stuk sneller vol en zal dus sneller stoppen! Win-win!

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

Strategie

Zoals je ziet gaat deze blog een beetje alle kanten op. Van een persoonlijke bekentenis tot een strategie om hier een einde aan te maken. Van een verhaal waarin ik wil laten zien dat deze fases menselijk zijn tot wellicht wat bruikbare tips mocht je jezelf in mijn verhaal herkennen.

Kortom, eetbuiten heeft iedereen wel eens. Tot op een bepaalde hoogte vind ik niet dat je je zorgen hoeft te maken. Heb je het idee dat het té erg wordt, dan heb je wellicht wat aan mijn tips.

Voor nu wil ik deze blog afsluiten, maar wellicht dat ik – nadat het mij gelukt is om ervan af te komen – de tips om van eetbuiten af te komen wat meer ga uitwerken in een aparte blog.

Lijkt dat je wat? Laat het dan vooral even weten!

Voor nu. Hier stopt mijn bekentenis. Ik duik lekker even de kast in om te snoepen! Whaha grapje, er ligt natuurlijk niets meer in. Ben nog steeds benieuwd naar de reactie van mijn vriend als hij merkt dat alles weg is, hihi.

Wordt vervolgd!!

Heel veel liefs,

Milou

 

Myprotein

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

20 gedachten over “Ik moet iets bekennen…”

 • Zo herkenbaar en vrouwendingetjes of niet, we hebben er allemaal wel eens last van. En dan slaan we door, voelen ons schuldig, gaan weer streng en draaien in het cirkeltje rond. Wel goed om er eerlijk over te zijn! Heb het zelf afgelopen weken ook weer ervaren. Weken keurig het Killerbodydieet gevolgd, maar na een paar weken toch de verleidingen niet kunnen weerstaan en daarna iedere dag wel iets extra’s genomen. Chocolade de grootste verleiding. Nu weer netjes aan mijn schema’s, maar wel voor mezelf momenten ingelast voor iets extra’s en niet te laag in calorieën. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Succes!

  • Hoi Belinda,
   Ja iedereen heeft er wel eens last van en tot op een zekere hoogte is dat ook helemaal geen probleem. Ik vond het voor mijzelf nu wel té erg worden en gewoon niet meer gezond.
   Wat vaker wat lekkers nemen zal al een heel stuk helpen! En zeker niet te laag in je calorieën gaan zitten 🙂 Jij ook succes.
   Liefs, Milou

 • Ik heb ook eetbuien, al een paar jaar elke avond. Vreselijk. Overdag eet ik heel netjes, maar voor ik na bed ga gaat het altijd fout, de ene keer erger dan de andere keer.
  Ik wil nu proberen een maand geen alcohol te drinken, want na een borrel (of meer) gaat het altijd fout. Dit zal erg moeilijk worden want eigenlijk probeer ik nu 2 dingen in 1x te stoppen… Help!

  • Hoi Karin,
   Elke avond is wel vervelend zeg. Ik drink bijna geen alcohol, maar als ik dat wel een keertje doe op een verjaardag, dan eet ik veel sneller te veel. Dus minderen met alcohol zou heel goed kunnen helpen. Je zou doordeweeks in ieder geval kunnen stoppen met de alcohol en iets lekkers maar gezonds “plannen” voor jezelf zoals een lekker schaaltje vers fruit bijvoorbeeld. En dan in het weekend wel genieten van je wijntje of iet dergelijks 🙂 Succes ermee!
   Liefs, Milou

 • Jaaaah! Help!!!!? Ik heb echt hetzelfde probleem momenteel. Wil echt ermee stoppen en 5 kilo weer afvallen. Iets wat ik normaal prima kon, maar nu niet meer.

  • Hoi Robin,
   Ja vervelend hè. Als ik precies wist hoe je de knop om kon schakelen had ik het ook al gedaan, dus voor nu heb ik alleen de tips voor je die in mijn blog staan!
   Liefs, Milou

 • Hey Milou,

  Wat een eerlijke en open blog van je! Zeker herkenbaar ook als fitty heb ik regelmatig last van erbuiten, momenteel helemaal door stress vanwege een verhuizing die ik alleen moet regelen aangezien m’n partner geopereerd is aan een hernia. Dubbel stress dus…. en wat doe ik om die gevoelens van onrust niet te voelen…. juist eten!! Met als gevolg onrust weg maar enorm boos op mijzelf. Iemand adviseerde mij onlangs te blijven zitten wanneer ik die onrust voel om ze juist bewust te gaan voelen en niet met eten weg te stoppen. Hiermee doorbreek ik dus ook een bepaalde gewoonte. Zal best pittig zijn maar ik denk in mijn geval wel t beste 😉
  Heel veel succes in je strijd tegen de eetbuien, je kan het! En we mogen iets minder streng voor onszelf zijn 🙂

  • Hoi Rieneke,
   Stress en eetbuien gaan inderdaad vaak hand in hand. Maar misschien is er iets anders waardoor je de onrust kan wegnemen? Je noemt zelf al een soort van mindfulness oefening, waarbij je gewoon echt gaat voelen wat je voelt en je gevoelens toe laat. Dit kan je ook doen door te mediteren. Dat is ook mijn plan wanneer ik weer naar eten neig te grijpen. Succes!
   Liefs, Milou

 • Heel erg herkenbaar dit. Toevallig had ik het er vanavond nog over dat ik het de laatste maanden steeds afleg tegen mijn cravings en dat ik vermoed dat het komt door een te veel aan regeltjes, een te grote focus op mijn voeding en calorieën en macro’s. Ben dan ook super benieuwd naar je tips!

  • Hoi Linda,
   Ja dat zou heel goed kunnen. Hoe meer je jezelf ontzegt, hoe meer cravings je er ook naar kan krijgen. Wellicht iets minder streng voor jezelf zijn?
   Liefs, Milou

 • Dames, hierbij mijn tip en ik raad het jullie ten zeerste aan!! Want vreetbuien, ik ken ze maar al te goed! Een week geleden nog kon ik het niet weerstaan, maar er heeft een grootse verandering in mij plaatsgevonden dankzij een goed boek. Ik weet niet of ik het hier zo mag schrijven, dus excuses als het niet mag. Het is echt een aanrader: Women, Food and God van Geneen Roth. Ikzelf heb het audioboek gekocht via iTunes, want vind een audioboek fijner en het is Engels gesproken. Het kost 14.99 en echt waar, het heeft me immens goed geholpen. Ik luister het nu al voor de 2e keer en raad het iedereen met vreetbuien enorm aan. Gun jezelf dit cadeau!

  Succes, you can do it!

 • Wat super fijn dat je dit deelt! Ik heb al jaren afwisselend last van boulimia/anorexia en het is zo fijn om te lezen dat “normale” vrouwen waar ik tegenop kijk ook struggelen met eetbuien. Heel knap dat je door die schaamte heen durft en dit durft te delen, want het is absoluut niet gênant en ik denk dat je hier heel veel vrouwen mee helpt! Dankjewel Milou!!

 • Dank voor je eerlijkheid! hier nog een! ik ben ook de balans even kwijt.. ik weet niet of het echt eetbuien zijn maar mijn portie controle is iig naar de maan.. en nu ik minder kan sporten lijken die kilo’s eraan te vliegen. Help! Niet te streng zijn. Ik ga het proberen 😉 succes!

 • Heel goed dat je er nu wat aan probeert te doen… En wat goed dat je dit durft te delen! Alles ook daadwerkelijk het huis uit doen zodat je niet meer in de verleiding kan komen is wel echt het beste… ook al stuit dat misschien op weerstand van medebewoners, haha. Leuke blog, ik ga je volgen! 🙂

  • Hoi Esmee,
   Ik heb het mijn vriend toevallig net vanochtend verteld, haha! Gelukkig was zijn antwoord: ach dat is ook beter voor mij 😉
   Liefs, Milou

 • Super interessant om te lezen, Milou! Ik heb ook last van darmklachten en bij mij veroorzaakt dat ook regelmatig eetbuien. Ik ben altijd bezig met letten op wat ik eet. Ik kan bepaalde producten niet eten, want daar krijg ik last van, ik kan niet te veel eten, want daar krijg ik last van etc. Als dat dan een keer (perongeluk) gebeurt, voel ik me vaak schuldig en ben ik kwaad op mezelf. Want ik weet dat ik niet te veel moet eten, omdat dat klachten veroorzaakt. Die frustratie zorgt er dan vaak voor dat ik nog meer ga eten en dat eindigt vaak in een eetbui. Gevolg: nog meer last van mijn buik. En dan zit je in een soort vicieuze cirkel. Er zijn momenten dat het beter gaat, maar ook perioden dat eetbuien vaker voorkomen en de oplossing heb ik nog niet gevonden. Die constante struggle met buikklachten maakt het heel lastig om er vanaf te komen.

  Ik ben heel benieuwd hoe het jou verder af gaat , dus ik ga je zeker volgen! Succes!

  • Hoi Karlijn,
   Dat klinkt erg herkenbaar inderdaad! Ik merkte ook dat de eetbuien juist ontstonden op het moment dat ik al te veel gegeten had en ik last had van mijn buik. Super stom natuurlijk. Ik heb wel al een update blog geschreven over hoe het nu gaat en wat mij heeft geholpen om van mijn eetbuien af te komen. Die kan je hier lezen: https://healthinut.com/ben-ik-al-van-mijn-eetbuien-af/
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *