Twee weken gestopt gluten en lactose

Ik heb het gedaan, ik ben gestopt met gluten en lactose. Zo’n drie weken geleden schreef ik deze blog met daarin de mededeling dat ik ging stoppen met het eten van gluten en lactose. Daarin leg ik je ook uit waarom ik dat heb gedaan, maar nu in deze blog wil ik je graag laten weten hoe het is gegaan en hoe het met mijn klachten gaat… 

Hoe gaat het met mijn klachten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat betreft mijn vermoeidheid en knieklachten merk ik nog geen verschil, nul. Helaas. Nu moet ik zeggen dat ik een paar hectische weken achter de rug heb en dat ik weer een stuk slechter slaap. Helemaal eerlijk kan ik dus niet oordelen over mijn vermoeidheid. Mijn knieën daarentegen zijn nog gewoon hetzelfde als voordat ik stopte. Helaas. Wel merk ik dat ik wat minder vaak een opgeblazen buik heb, al is dat nog niet helemaal weg. Ik ben er inmiddels achtergekomen dat ik ook best heftig op kool en soja reageer en wie weet zijn er toch nog andere producten waar ik gevoelig voor ben.

Wat ik wél heb gemerkt is dat mijn huid er na twee weken een STUK beter uitziet dan voorheen! De laatste paar maanden was mijn huid enorm onrustig, maar toen ik een paar dagen terug eens goed naar mijn huid keek was mijn babyhuidje weer terug! Zou dat aan gluten of lactose hebben gelegen?

Hoe is het bevallen?

Oef, goed en niet goed. Ik moet zeggen dat het toch best lastig is als je én geen gluten én geen lactose mag, want dan vallen er gewoon dubbel zoveel opties weg. Maar goed, ik ga geen uitdaging uit de weg. Ik moest wel weer even opnieuw alle etiketten lezen, want jeetje wat kan er in ongebruikelijke producten ineens gluten of lactose zitten! Zo bekeek ik toch ook maar het etiket van de plakjes kipfilet van de Albert Heijn, zit daar dus ineens melkeiwit en lactose in! Dat is toch raar? Waarom zou je melk van de koe gaan toevoegen aan een zogenaamd “puur” product wat kippenvlees moet voorstellen. Toen werd ik dus even extra gewaarschuwd dat ik toch maar alle etiketten moet checken. Eenmaal gedaan, was het thuis goed te doen, al miste ik bepaalde producten toch wel (kwark, Hüttenkäse, zachte geitenkaas en een lekker knapperig vers broodje in het weekend). Op een feestje of verjaardag daarentegen had ik het wel even lastig. Wat chipjes, toastjes of broodjes met lekkere dingen? Taart? Zo goed als niets was zowel gluten als lactosevrij. En dat zijn nou juist de momentjes en hapjes waar ik zo van geniet. Dat was dus wel eventjes lastig hoor. Maarrrrr ik kan wel zeggen dat ik niet één keer gezwicht ben en het ook echt 100% geëlimineerd heb! Inclusief het schoenspoelen van de restjes slagroom op mijn handen na het snijden van een taart voor mijn familie – in plaats van mijn vingers aflikken wat ik normaal gesproken zou doen, hihi!

Toch kaas!!

Maar al eventjes nadat ik mijn eerste blog had gepost, kreeg ik van meerdere kanten te horen dat harde Nederlandse kazen (belegen en oud) en bijvoorbeeld parmezaanse kaas geen lactose bevatten! Wauw, dat was een meevaller! Ik ben een echte kaaskop en gewoon nul kaas meer eten vond ik toch echt geen leuk vooruitzicht. In eerste instantie was ik een beetje huiverig, maar na het lezen van tientallen (tja ik doe mijn research altijd goed haha) websites die dat bevestigen was ik toch gerustgesteld. Beetje stom natuurlijk dat ik deze research niet van te voren had gedaan!

Twee weken gestopt gluten en lactose
De glutenvrije boterham bij Downtown in Nijmegen

Uit Eten

Uit eten is eigenlijk heel wisselend geweest. De eerste keer buiten de deur eten was met de lieve Iris bij Downtown in Nijmegen. Op het eerste gezicht geen gluten- of lactosevrije opties. De salades leken mij zonder de kaas niet zo smaakvol, dus werd het glutenvrij brood wat ze wel bleken te hebben. Al ben ik normaal gesproken een enorme fan van Downtown, het feit dat ik één klein glutenvrij dun boterhammetje kreeg was wel erg jammer. Ik had gewoon nog écht trek daarna en helaas waren de toetjes of taartjes ook geen optie voor mij. Om de honger toch te stillen zijn wij daarna naar Crudo (een raw tentje) gegaan. Dat was ineens een walhalla voor ons! Geheel plantaardig (Iris eet veganistisch) en alles is ook nog eens glutenvrij. Heerlijk.

Twee weken gestopt gluten en lactose
Raw, vegan, gluten- en lactosevrij appeltaartje bij Crudo in Nijmegen

De tweede keer dat ik buiten de deur at was bij sauna Devarana in Den Bosch. En jeetje dit was één groot drama. Al kreeg ik in eerste instantie wel een allergenen kaart, toen ik vroeg waarom de kip piri piri gluten bevatte (waren dit de kruiden of de dressing?) moest ik tot drie keer vragen of ze het niet even aan de chef kon navragen, want daar had ze schijnbaar geen zin in. Uiteindelijk moest ik 17 euro betalen voor een paar blaadjes sla met een paar plakken carpaccio en wat pitjes. De parmezaanse kaas hadden ze zelf maar weggelaten, ook al zei ik nadrukkelijk dat ik dat wel mocht eten. Het brood wat erbij werd geserveerd werd in eerste instantie gewoon niet gegeven. En toen ik daar nog een keer naar vroeg kreeg ik twee glutenvrije boterhammetjes die aan de ene kant nog bevroren waren en aan de andere kant warm. Als klapper van de dag werd er voor dat brood ook nog eens 2 euro extra gerekend bovenop die 17 euro voor de sla en carpaccio. Wauw, wat een ellende was dat! Overigens heb ik die 2 euro extra natuurlijk niet betaald.

Diezelfde avond zijn wij nog een hapje gaan eten bij Treffen in Arnhem. Een Aziatisch fushion restaurant wat dus echt een enorme aanrader is! Aangezien Aziaten sowieso (bijna) geen melkproducten eten was eigenlijk alles lactosevrij. Op de gewone menukaart stond ook al meteen aangegeven welke gerechten glutenvrij waren. Hier had ik dus flink wat keus en het toetje werd zelfs helemaal speciaal voor mij gemaakt. Wat een verademing en op en top geregeld!

En als laatste at ik bij La Dolce Vita in Nijmegen. Ik had van tevoren gebeld en er kon super goed rekening mee gehouden worden, zelfs al kwamen wij via de Albert Heijn actie. Ik kreeg een apart bordje met antipasti, waar in plaats van salami speck op lag, met lactosevrije kaasjes en glutenvrij brood. Helaas was dit glutenvrije brood echt heel droog en niet lekker. Daarna kreeg ik een glutenvrije pasta carbonara en dat was gewoon echt heel lekker! Ik proefde niet eens dat het “glutenvrij” was! En als laatste, werd mij al via de telefoon verteld, hebben ze altijd een speciaal gluten- en lactosevrij pecan taartje in huis wat buiten de kaart om ging. Super en nog lekker ook!

Twee weken gestopt gluten en lactose

Verdere Zoektocht

Ik ben nu drie weekjes bezig en ga nog zeker 1-2 weken door met het schrappen van gluten en lactose om er zeker van te zijn wat het met mijn lijf doet. Ik had al gehoopt wat verschil te merken, maar helaas. En in de tussentijd heb ik zó veel tips van jullie gekregen! Ik heb dus nog een lijstje met andere mogelijke oorzaken waar ik naar wil gaan kijken. Zo zit ik er al langer over te denken om te stoppen met de anticonceptiepil. Daarnaast bleek ik na een bloedtest (aangeboden door een hele lieve volger uit de buurt) een enorm slecht omega 3 tot omega 6 verhouding te hebben (1:25) wat een verhoogd risico geeft op meerdere gezondheidsproblemen waaronder vermoeidheid en sluimerende ontstekingen. Hier ga ik induiken en wordt zeker nog vervolgd! En op het moment dat ik deze blog schrijf moet ik eigenlijk de deur al uit omdat ik een afspraak heb met een orthomoleculair voedingsdeskundige voor een consult en bio-resonantietest. Wanneer deze blog online komt heb ik die test al gedaan… Maar daarover ook later meer!

Ik ben dus flink bezig om alles te onderzoeken, want ik ben het nu helemaal zat om altijd moe te zijn en pijn in mijn knieën te hebben!! Met alle hoop en vertrouwen ga ik verder in mijn zoektocht… I’ll keep you posted!

 

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.
Twee weken gestopt gluten en lactose

16 gedachten over “Drie weken gestopt met gluten en lactose… Hoe gaat het nu?”

 • Heel benieuwd naar uitslag van je bioresonantietest! Ik doe ook al tijd zoiets dergelijks (wel bij een natuurARTS) en heb daar echt wat aan gehad (supplementen).

  • Haha ja die van mij is geen echte “arts” geloof ik. Hoe ben je daar bij gekomen? Maar ik heb inderdaad ook een hele ris aan supplementen gekregen. En qua intoleranties blijkt hij en de test – nu ik er op ga letten – wel eens groot gelijk te kunnen hebben en zit ik met lactose en gluten eigenlijk niet helemaal (wel gedeeltelijk) goed… Maar toch wil ik dit project voor mijzelf even afmaken en dan pas het volgende traject in slaan…
   Liefs!

 • Hey!
  Lees voor het eerst je blog, super interessant om te lezen dat je denkt dat je knieklachten uit je voeding komen. Mag ik vragen wat voor knieklachten je hebt, en waarom je denkt dat dit uit voeding komt? Zou hier graag meer over willen weten voor mezelf 🙂

  Groetjes,

  Amy-Lee

  • Hoi Amy-Lee,
   Heb je ook de eerste blog gelezen? Daarin leg ik mijn knie problemen wat meer uit. Aangezien de artsen/fysio’s het ook niet meer weten (na een jaar therapie ben ik nog niets opgeschoten), wil ik nu proberen of het iets met mijn voeding te maken heeft. Geen idee of het gaat helpen, maar kan het altijd proberen!!
   Liefs, Milou

   • Hey!

    Bedankt voor je reactie. Heb hem inderdaad gelezen, ben nu ook begonnen met in mijn geval alleen lactose vrij eten. Ik ben benieuwd naar de resultaten, van zowel jou als bij mij. Je bent een inspiratie 😀 ik ga je blogs blijven volgen!

    Liefs,
    Amy-Lee

    • Ah wat lief, dankjewel!
     Jij ook succes! Maar ik wil nog even zeggen dat de kans dat lactose verbonden is met mijn (en jouw) knieklachten wel heel erg klein is he? Voor mij was het een soort van laatste iets wat ik wilde testen omdat niets anders hielp… Maar de kans is/was heel klein! Dus heb je meerdere klachten dan kan je lactosevrij gaan eten, maar als je alleen knieklachten hebt zou ik hier niet te veel hoop in leggen… En wellicht verder kijken.
     Liefs, Milou

 • Dankje dat je zo mee denkt! Je bent het steuntje geweest om lactose vrij te (proberen) eten, ivm klachten die erg lijken op iemand met lactose-intolerantie. Maar het is niet extreem.. dus deed er nooit wat mee. Verder geen knie klachten, maar vond de link van voeding naar klachten wel interessant om te lezen 🙂
  Liefs, Amy-Lee

  • Ah oké, dan snap ik het! Wil ook geen verkeerde verwachtingen wekken natuurlijk 😉
   Maar ben benieuwd hoe je erdoor gaat voelen. Ik hoop dat het helpt bij de klachten.
   Fijn weekend alvast! Liefs, Milou

 • Hey Milou,

  Toevallig kwam ik op jouw leuke blog terecht toen ik het vegan cheesecakeje zag. Ik zag dat je bezig was met een kleine versje van het eliminatiedieet. Toen ik jouw klachten las met het eczeem en zag dat lactose vrij niet zoveel geholpen had moest ik gelijk denken aan een koemelkallergie. Ik ben nu sinds een week vegan gaan eten omdat ik dus zelf last heb van prikkelbaar darm syndroom en hoe gek het ook klinkt, de vermoeidheid zoals jij het omschrijft wordt al een stukje minder. Misschien ook iets om eens uit te proberen? Weet je ook gelijk of je echt last hebt van de melkeiwit zelf en niet de lactose (:

  • Hoi Roxana,
   Bedankt voor je berichtje. Ik heb ook een bioresonantietest gedaan waaruit geen koemelk kwam. Maar toch zal ik het in mijn achterhoofd houden, dankjewel! Was eigenlijk ook al van plan om gewoon zo weinig mogelijk zuivel te gaan eten 🙂 Eet jij nog wel geitenkaas en -yoghurt?
   Liefs, Milou

 • Wow die opgeblazen buik foto herken ik ik heb t echt eens in de zoveel tijd dus kan totaal niet achter halen wat het is dan.
  Bij lidl deze week veel gluten vrije producten hoe het met lactose zit weet ik niet….dochtertje mag geen tarwe dus kom je vaak uit bij de glutenvrije producten en de penne pasta vind ze ook erg lekker van lidl en de prijzen zijn wat leuker

 • Hallo Milou,
  Heb met veel interesse je blog gelezen. Ik ben zo benieuwd hoe het nu met je gaat? Ben je doorgegaan met gluten- en lactosevrij eten, en hoe gaat het inmiddels met je knieën?

  Groet, Karen

  • Op dit moment eet ik geen koemelk/kaas meer, maar wel geitenmelk/kaas. Daar kan ik beter tegen. Ook gluten eet ik niet teveel maar wel een klein beetje. Heb vooral gemerkt dat koemelk een boosdoener was voor mij !

 • In diverse belegsoorten met kip worden de afvaldeeltjes aan elkaar geplakt met eiwitten en daar zal wrsch. Ook wel melk in zitten op die manier lijkt het een beetje op kipfilet ,
  groet Margriet, gluten , lactose e melkeiwitvrij !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *