stoppen met gluten en lactose

Lekker cliché, op 1 januari – nou ja 2 januari dan – ga ik stoppen met twee hele belangrijke dingen in mijn leven… Ik ga namelijk stoppen met gluten en lactose! (Ja die zijn soms best belangrijk. Denk: kaas! Haha) Ik loop er eigenlijk al een jaar mee in mijn hoofd en vandaag is toch echt de dag dat ik het ga doen. Waarom? Dat zal ik je vertellen… 

Ik ben nooit zo van het totaal schrappen van een voedingsmiddel geweest. Ja, ik heb een tijd geprobeerd om zo min mogelijk toegevoegde suikers te eten, maar toch ging er nog wel eens gewoon een Milka in hoor. Ik was – en ben – van mening dat als je jezelf bepaalde dingen gaat verbieden, dat je er dan juist meer trek in gaat krijgen. Even kan je dat wel volhouden, maar voor langere tijd wordt het lastig. Want als het niet per se hoeft, waarom zou je het dan doen?

Stoppen met gluten en lactose

Als eerste wil ik even kwijt dat dit een experiment gaat zijn. Minimaal een maand. Het is zeker niet mijn bedoeling om gluten en lactose voor altijd te schrappen, maar wil ik dit experiment echt goed doen is dat wel de bedoeling om dat de komende 4-6 weken volledig te doen. Hopelijk merk ik dan verschil – wat precies vertel ik je zo – en ga ik één voor één gluten en lactose weer toevoegen in mijn dagelijkse voedingspatroon om te kijken of en wanneer mijn klachten weer terugkomen. Oftewel de bekende eliminatie-provocatie test. Hopelijk kan ik zo opsporen waar ik (wellicht) overgevoelig voor ben en daar in het vervolg rekening mee houden door datgene (flink) te gaan minderen. Ik heb ook nog even zitten denken om eerst lactose te testen en daarna pas gluten – dus één voor één schrappen en weer toevoegen aan mijn voeding. Toch heb ik ervoor gekozen om het tegelijk te doen. Heb jij hier ervaring mee of kan ik het beter één voor één doen, laat het mij dan gerust weten! 🙂 Ik sta natuurlijk open voor alle tips en tricks!

stoppen met gluten en lactose

Waarom dan Milou?

Ik loop eigenlijk al een jaar lang met dit idee rond, omdat ik meerdere klachten heb die (heel) misschien wel vanuit mijn darmen en een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen kunnen komen. Zo ben ik, zo lang als ik mij kan herinneren, al extreem vermoeid. Ik heb enorm veel slaap nodig (zo’n 9-10 uur) en dan pas voel ik mij overdag lekker en heb ik geen waas over mij heen. Ik heb alle bloedtesten die er zijn al gehad, maar schijnbaar is er niets met mij aan de hand. (Chronische) vermoeidheid is wel één van de bekende symptomen van overgevoeligheid voor gluten, iets wat ze met een bloedtest niet kunnen zien.

Daarnaast heb ik als kind heel veel last van eczeem gehad. Gelukkig heb ik dat nu een stuk minder, maar nog steeds heb ik soms kleine plekjes. Dit kan ook een gevolg zijn van gluten-intolerantie.

Verder, vooral in het afgelopen jaar, krijg ik bij bepaalde (zuivel)producten een opgeblazen maag en/of buik. Dit gebeurt vrijwel altijd nadat ik kwark gegeten heb en bij het drinken van een cappuccino. Verder heb ik het een stuk vaker, maar kan ik nog niet echt de specifieke voedingsmiddelen aanwijzen waarbij dat gebeurt. Het doet ook niet echt pijn, maar het is wel ongemakkelijk. Ik dacht altijd “ach, het doet geen pijn, wat kan het dan voor kwaad?”. Maar steeds vaker bedenk ik mij dat ik wél naar mijn lijf moet luisteren. Al doet het geen pijn, er is duidelijk een reactie en het is eigenlijk best naïef om dat gewoon te negeren. Andere symptomen van een lactose-intolerantie, zoals winderigheid, diarree of buikpijn/krampen, heb ik niet en daarom heb ik een lactose-intolerantie altijd heb weg gestopt, “ach dat heb ik toch niet”. Toch vind ik het nu tijd om er even goed naar te kijken en het te onderzoeken.

Als laatste, en misschien wel voornaamste reden, waarom ik een gluten- en lactose-intolerantie wil onderzoeken is de blessure in mijn knieën. Er zit vocht in/achter beide knieën (bijna alleen te zien op de MRI) dat irriteert en pijn doet. Hier loop ik al ruim twee jaar mee, waarvan het laatste jaar in combinatie met (intensieve) therapie in samenwerking met een fysio, manueel therapeut en sportarts. Ik heb alle therapie gehad voor zowel de diagnose Patella Femoraal Pijnsyndroom als voor de diagnose Jumpers Knee. Dit heeft echter nog niets geholpen en de therapeuten en artsen weten het ook niet meer. Toen ik de laatste keer aan mijn sportarts vroeg of het eventueel vanuit mijn darmen en overgevoeligheid zou kunnen komen was haar antwoord: “in theorie zou het kunnen, al lijkt het mij onwaarschijnlijk”. Dat was eerlijk gezegd ook mijn vermoeden: het zou kunnen, maar het lijkt mij niet. Maar weet je, niemand weet meer wat ze met mijn knieën aan moeten en ik kan al een jaar lang niets (niet hardlopen, fietsen, cardio of benen trainen). Dan kan ik het in ieder geval proberen toch?! Niet geschoten is altijd mis!

stoppen met gluten en lactose

Wat verwacht ik ervan?

Zal het een uitdaging worden? Ik denk dat ik het op dit moment onderschat, want ik kijk er niet zo tegenop. Al heb ik stiekem een klein onderbuik gevoel dat het lastiger gaat worden dan dat ik nu verwacht, haha. Mijn standaard voedingspatroon is gevuld met heel veel groenten, flink wat eiwitten, gezonde vetten en niet al te veel koolhydraten. Al moet ik ook toegeven dat je daar de laatste paar maanden ook redelijk wat chocolade, koekjes en etentjes met alles erop en eraan bij moet optellen. Als het op mijn standaard voedingspatroon aankomt ga ik met de gluten niet zo veel moeite hebben (ik eet toch al weinig koolhydraten), maar ga ik kaas, hüttenkäse en kwark ENORM missen! Vooral de kaas en hüttenkäse, want voor kwark heb je ook wel lactose-vrije alternatieven. En als het aankomt op al die chocolade en koekjes.. Ben ik eigenlijk blij dat ik veel varianten daarvan nog maar weinig kan/mag eten! Ik at er de laatste tijd namelijk té veel van en voelde me er niet meer fijn bij. Het schrappen van gluten en lactose is dan meteen een goed hulpmiddel om ook dit weer terug in balans te krijgen en minder te snoepen! En tja, lekker eten buiten de deur… Dat blijft één van mijn favo bezigheden! Gelukkig is het tegenwoordig niet meer zo lastig om gluten en lactose-vrije gerechten te bestellen (of ernaar te vragen) in een restaurant. Ik kan alleen helaas niet meer alles kiezen en het brood en ijs moet ik ook laten staan… Maar alles voor een goed doel!

Rete benieuwd!

Ik ben echt rete benieuwd of ik de komende maand een positieve verandering ga merken! Ik probeer ik niet te veel van te verwachten om teleurstelling te voorkomen, maar dit is iets wat ik eigenlijk al een jaar lang roep dat ik het wil proberen. Begin december sprak ik met mijn sportarts en toen zei zij dat het “in theorie” mogelijk zou zijn heb ik definitief de knoop doorgehakt. Om nog lekker onbezonnen van de decembermaand te kunnen genieten heb ik – heel cliché – dus besloten om vandaag op 2 januari te beginnen. Gewoon om te kijken of het een positief effect heeft op mijn lichaam en specifieke klachten. Dus ja, ik ben enorm benieuwd! Zowel of mijn klachten gaan veranderen als hoe ik het ga beleven… I’ll keep you posted!

Nu ben ik natuurlijk ook heel benieuwd of jij hier ervaring mee hebt? Heb je tips of ervaringen die je wilt delen? Laat het mij dan vooral weten 🙂

 

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

26 gedachten over “Ik ga stoppen met…”

 • Hoi Milou,

  Ik wil je veel succes wensen! Zelf loop ik ook al 5 jaar met soortgelijke vermoeidheids- en buikklachten. Gluten heb ik al eens geprobeerd, dat hielp bij mij niet, lactose nog niet. Ik ben dan ook heel benieuwd naar je ervaringen!

  Groetjes van een naamgenoot 🙂

 • Ben erg benieuwd naar je resultaten!

  Heb je ook last hiervan na het eten van sterk gekruide dingen? (Cayenne etc.) Ik heb zelf ook erg gevoelige darmen en een tijd gekegen of het lag aan lactose en gluten. (Maanden zonder gegeten). Ik merk dat dit best wat invloed heeft omdat het gewoon lastig te verteren is voor je lichaam, maar merk vooral dat ik accuut last heb na het eten van kwark, zoetstoffen (protein bars, kauwgom, cola-light, protein shakes) en scherp eten. Echt super lastig maar je leert ermee leven,

  Ben benieuwd hoe jij dit ervaart!

  Groetjes en succes!

  • Hoi Eva,
   Ja ik ook, haha! Nee, dat niet echt specifiek moet ik zeggen. Al eet ik dan ook niet vaak heel pittig. Denk dat het meer aan andere dingen ligt, maar ik houd het in mijn achterhoofd.
   Liefs, Milou

 • Hoi
  Ik heb colitis ultrosa (weet ik sinds een jaar) waardoor ik voor veel dingen heel gevoelig ben waar onder lactose
  Een klein beetje gaat al maar groot wolkje koffiemelk is al te veel
  Daarnaast heb ik prikkelbare darmen waardoor ik ook op bepaald voedsel reageer (denk tomaat, paprika, wit brood, witte pasta, witte rijst)
  Nu ik dat allemaal ge-elimineert heb, zoveel mogelijk dan moet ik echt zeggen dat ik nu niet steeds 3 maanden zwanger lijkt lol
  Dus ik ben benieuwd naar jouw bevindingen
  en wens je echt super veel succes

 • Hoi milou
  Ik eet ook geen zuivels en toegevoerde suikers meer ben zelfs op gehouden met fruit van wegen darm klachten ik neem natuurlijk wel vitamine in maar haal een hele hoop vitamine uit groenten.. voel dat k echt energieker ben geen opgeblazen buik meer en als k iets van brood eet is het gist vrij brood dit heet desem brood zelf werk ik bij een bakkerij en zijn er vele gist vrije broden om uit te kiezen en van te smullen!

  Succes

  Liefs shelley

  • Hoi Shelley,
   Dank je voor je tips! Ik hoop ook dat het bij mij gaat helpen 🙂 Ik eet gelukkig al niet zo veel brood, alleen soms in het weekend. Gisteren voor in het weekend glutenvrije afbakbroodjes bij de Appie gekocht, maar ben benieuwd hoe die smaken haha.
   Liefs, Milou

 • Hoi!

  Ik heb me paar maanden geleden ook laten testen bij een alternatieve therapeut. Ik had ook heel veel last van opgezette buik en weinig energie. Daar kwam uit dat ik ook gluten en lactose (+ nog veel meer niet goed kan verdragen) je kan dit door bindweefsel laten testen en ideaal om te weten. Ik ben er erg door opgeknapt maar blijft lastig volhouden hoor! Succes ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen

  • Hoi Brigitte,
   Wat voor soort alternatieve therapeut was dat? Ik heb ook gelezen dat het kan door je bloed te laten testen, is dat wat jij hebt gedaan? Als ik er zelf niet uit kom is dat wel een goede optie om te proberen.
   Liefs, Milou

 • Hi milou,

  Ik hoop dat het een uitkomst bied voor je. Heb je je bloed ook wel eens laten checken op een snelle schildklier of juist langzaam? Zelf heb ik de ziekte van graves gehad waardoor ik last had van extreme vermoeidheid, hartkloppingen, onrustig gevoel en vocht vasthouden. Door een tip van iemand heb ik mijn huisarts hierop geattendeerd en daardoor heeft ze mijn schildklier mee laten testen ik bloedonderzoek. Naast medicijnen ben ik naar een natuurgeneeskundige gegaan die me tips heeft gegeven betreft natuurlijke voeding die ondersteunen bij een disbalans in het lichaam.

  Wellicht heb je er iets aan. Heel veel succes,
  you can do it!

  • Hi Kyra,
   Ja mijn bloed is ook al eens getest op een te snelle of langzame schildklier, maar daar kwam niets uit. Toch bedankt voor je tip!
   Liefs, Milou

  • Hoi Tamara,
   Kokosyoghurt en sorbet-ijs zijn inderdaad goede opties. Al probeer ik nu in eerste instantie alleen de lactose te schrappen, dus kan ik ook lactosevrije yoghurt eten 🙂
   Liefs, Milou

 • Hey Milou,

  Goed hoor, om dit t doen! Zelf heb ik dezelfde klachten als jij en zou ik net als voorheen ook weer vanalles moeten schrappen.

  Wat jaartjes terug heb ik ook alles geschrapt waar ik eventueel gevoelig voor kon zijn. Gluten, Lactose, bananen, rode vruchten en groenten (rode paprika, tomaat, aardbeien enz.), kiwi’s, spinazie, onder andere.

  Ik merkte wezenlijk verschil! Mijn buikpijn die ik continu had verdween. Ik was minder moe en actiever. Kom gewoon nachten doorslapen, terwijl ik normaal vaak wakker werd. Door alles te elimineren viel ik ook nog eens 20 kilo af.

  Nu 3 jaar verder ben ik best wel veel dingen weer gaan eten, maar met mate. Zo kan ik bijvoorbeeld wel kwark hebben, maar dingen met pure melk er in weer niet. Kan best een boterham eten, maar niet met kaas, tomaat en bijvoorbeeld pasta als avondeten. Als ik mijn inname van gluten, lactose en histamine rijke producten beperk, gaat t goed!

  Hopelijk heb je wat aan mijn ervaring en kom je er achter of dit iets voor jou is!

  Succes!

  Liefs Robin

  • Hoi Robin,
   Dank je voor het delen! Ik hoop ook dat het mijn klachten gaat verminderen, vooral de vermoeidheid en het slapen. Ik slaap inderdaad ook vaak slecht, heel licht en erg vaak wakker. Niet gek dan ook dat je de volgende dag niet uitgerust bent.
   Maar ik hoop dus dat ik verschil ga merken en dat ik daarna – precies wat jij zegt – alles nog wel kan eten, maar met mate. Ik houd je op de hoogte… Fijn trouwens dat je daardoor ook zo veel bent afgevallen! 🙂
   Liefs, Milou

 • Hey milou,

  Goed dat je het gaat proberen, hoop dat het je klachten zal verminderen. Zelf heb ik de ziekte van crohn waarbij ik overgevoelig ben voor heel wat voedingsmiddelen waaronder gluten en lactose. Moet zeggen dat ik het best moeilijk vind aangezien ik niet bepaald een makkelijke eter ben en veel dingen moet schrappen, maar het helpt . Wens je succes en blijf je volgen. Wie weet komen er wat receptjes voorbij die ik wel kan proberen:)

  Liefs ema

  • Hoi Ema,
   Dat hoop ik ook, dankjewel. Het is best lastig, dat zie ik nu ook al. Toch fijn dat het je helpt. Het recept van gisteren is erg lekker: https://healthinut.com/gezonde-vegan-nutella-fudge/. Maar ik denk dat zoete bakrecepten het makkelijkst zijn van allemaal. Avondeten is moeilijker om dat lekker te variëren geloof ik. Maar daar ga ik ook wat lekkere recepten voor bedenken!
   Liefs, Milou

 • Hoi Milou,

  Zojuist zijn jullie in ons mooie Roosendaal geweest. Ik was benieuwd en ben je blog gaan lezen. Leuke blog en goed opgezet.
  Zojuist las ik je blog over het stoppen met gluten en lactose. Mijn zus was glutenintolerant. Een arts in België vertelde haar dat ze moest stoppen met gluten, lactose en suiker. Ze moest echter dit voor drie maanden doen. En inderdaad, na een aantal maanden begon ze verschil te merken.
  Als ze na die tijd ook maar een beetje gluten binnen kreeg was het gelijk prijs.
  Wat ik dus wil zeggen is dat een maand wellicht veel te kort is om resultaat te bemerken. Wellicht iets om over na te denken? Succes in elk geval!

  • Hoi Niels,
   Ah wat leuk dat je meteen op mijn blog gekeken hebt!
   Vervelend dat je zus een gluten intolerantie heeft, maar wel fijn dat ze erachter is gekomen. Iets wat mij trouwens wel vaker is verteld, en eigenijk niet zo fijn is, is dat zij nu helemáál niet meer tegen gluten kan. Zoals je zegt, als ze nu maar een beetje binnenkrijgt is het gelijk prijs, wat toch best wel vervelend is.
   Maar je hebt ook wel gelijk dat ik het wellicht iets langer moet proberen. Ik heb nu via een bioresonantietest een veel uitgebreidere lijst gekregen met voedingsmiddelen die ik even niet “mag” eten. Daar staat bijvoorbeeld tarwe tussen, maar geen spelt. Toch probeer ik ivm gluten dit ook zo weinig mogelijk te eten… Één keer in het weekend een speltbroodje. En lactose ben ik ook aan het minimaliseren, al eet ik wel nog kaas en yoghurt van de geit.
   Het blijft lastig, want het is moeilijk te achterhalen wat nou precies de klachten veroorzaken, maar dat ik geduld moet hebben is zeker! Daarom ook dat ik inderdaad toch ook zo veel mogelijk nog de gluten en lactose probeer te vermijden. Hopelijk gaat het over een paar maanden een stuk beter! 🙂
   P.s. Joost is erg blij met zijn nieuwe Macbook 😉
   Groetjes, Milou

 • Inmiddels is het juli, ik ben heel benieuwd hoe het gegaan is Milou?
  2 weken geleden ben ik begonnen met lactosevrij en nikkelarm eten, na een bezoek aan een mesoloog die mij getest heeft.
  Erg lastig omdat ik dus naast melkproducten ook geen soya noten tomaten volkorenproducten enz enz mag.
  Ik vind het leuk om te koken en kwam op jouw site.
  mhg Sandra

  • Ik kwam erachter dat ik inderdaad niet goed tegen vooral koemelk kwam, dus dat eet ik niet meer. Geitenmelk en kaas kan wel en gluten gelukkig ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *