lactosevrije broccoli quiche

Grappig hoe je soms op de lekkerste recepten komt als je restjes in de koelkast wilt opmaken. Deze lactosevrije broccoli quiche zit vol met groenten, een klein beetje ontbijtspek en heerlijke Alpro soya room.

Toen ik weer eens aan mijn vriend vroeg wat hij graag wilde eten die week (waar hij overigens standaard op antwoordt: gewoon iets gezonds en lekkers, haha), zei hij dit keer: eens wat anders dan anders. Oké, ik betrap mijzelf er inderdaad op dat ik doordeweeks vaak hetzelfde maak. Dus liep ik de supermarkt in op zoek naar inspiratie. Waar dit idee vandaan kwam weet ik eigenlijk niet meer, maar het zou iets met broccoli, prei en een quiche worden.

lactosevrije broccoli quiche

Al in november liep ik rond het met idee om gluten en/of lactosevrij te gaan eten, dus experimenteerde ik al met wat receptjes. Deze quiche is wel lactosevrij (op “kan sporen van melk bevatten” in het deeg na), maar niet glutenvrij. Ik heb zelf namelijk nog geen glutenvrij bladerdeeg of deeg voor hartige taarten gezien. Jij wel? Dan ben ik benieuwd waar? De uitgebreide blog over waarom ik nu – in januari – gluten en lactosevrij eet lees je hier. Maar goed, lactosevrij, glutenvrij of niet, deze quiche was heerlijk!

lactosevrije broccoli quiche

De bodem heb ik bekleed met een mix van ontbijtspek, prei en knoflook. Die spek had ik dus nog liggen en die moest op, maar het leek mij een lekkere aanvulling op de broccoli quiche! Verder heb ik het aangevuld met broccoli, tomaatjes en pijnboompitten. De vulling is gemaakt van eieren, Alpro soya cuisine light en lekker wat Italiaanse kruiden. O ja, het deeg kan er misschien niet helemaal egaal uit zien. Ik had namelijk nog maar 4 plakjes hartige taart deeg liggen in mijn vriezer, dus heb ik het aangevuld met 1 plakje gewoon bladerdeeg en 1 plakje volkoren bladerdeeg, haha! Ik dacht eigenlijk altijd dat “quiche deeg” best ongezond was, maar toen ik de ingrediënten bekeek van Koopmans Deeg voor Hartige Taart viel het mij nog best mee! Tarwebloem, water, plantaardige olie, bakkersgist en zout. Niet de aller gezondste opties, maar ook geen onnodige toevoegingen, suikers of verkeerde e-nummers.

Overigens staat er op de verpakking van het deeg voor hartige taart “kan sporen van melk bevatten”. Dus heb je een lactose allergie? Dan zou ik het deeg zelf maken. Maar ik neem aan dat je voeding met deze tekst met een lactose-intolerantie wel kan eten. Toch blijft het soms lastig om nou te weten wat er in een product zit, ook al lees je de etiketten! Ik ben er dus voor om uniformere etiketten te gaan maken, zodat je echt in één oogopslag kan zien of je het kan eten of niet.

lactosevrije broccoli quiche

Recept – Lactosevrije Broccoli Quiche

Lactosevrije Broccoli Quiche
 
Voorbereiding
Kook/baktijd
Totale tijd
 
Een lactosevrije broccoli quiche boordevol groenten en lekker romig door de Alpro cuisine.
Auteur:
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de broccoli quiche:
 • 5-6 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans)*
 • 1 broccoli
 • 1 prei
 • 125 gram ontbijtspek
 • 1 teen knoflook
 • handje pijnboompitten
 • handje kers- of snoeptomaatjes
Voor de saus:
 • 250 ml Alpro soya cuisine (light)
 • 3 eieren
 • 1 el Italiaanse kruiden
  *Op dit pak staat wel: "kan sporen van melk bevatten".
Instructies
 1. Haal de plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer en laat in 10 minuten ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm van 22-24 cm op de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in met kokosolie.
 2. Snijd de broccoli in kleine roosjes (als je de stengel schilt kan je die ook gewoon gebruiken). Kook deze ongeveer 5-7 minuten beetgaar.
 3. Snijd ondertussen het ontbijtspek in stukjes, de knoflook fijn en de prei in ringen. Bak het ontbijtspek in een pan op medium vuur. Voeg op het laatste de knoflook toe en 1 minuut later de prei en bak even kort mee.
 4. Klop in een kom de eieren met de Alpro soya cuisine light, Italiaanse kruiden, peper en zout luchtig.
 5. Bekleed de springvorm met de plakjes deeg voor hartige taart. Schep hier het ontbijtspek/prei mengsel overheen en daarna de broccoli. Schenk de saus eroverheen en maak af met de kerstomaatjes en de pijnboompitten. Zet ongeveer 40 minuten in het midden van de oven totdat de bovenkant en het deeg mooi bruin kleurt.

 

Heb je deze lactosevrije broccoli quiche ook gemaakt? Laat het mij dan weten op social media en tag @Healthinut.

Myprotein

Liefs, Milou 

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

lactosevrije broccoli quiche lactosevrije broccoli quiche lactosevrije broccoli quiche

Eén gedachte over “Lactosevrije Broccoli Quiche”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate dit recept: