minder snoepen healthinut

Ik ga minder snoepen. Althans, ik ga minder proberen te snoepen. Ook wil ik de nadruk leggen op minder, want stóppen met snoepen bedoel ik niet! De titel van deze blog lijkt in eerste instantie lijnrecht tegenover mijn blogpost van twee weken geleden te staan, waarin ik het had over mijn burn-out, blessure en een wijze les. Zelf vind ik van niet. Ik zal je uitleggen waarom en wat mijn strategie is om minder te gaan snoepen.  

minder snoepen healthinut

Accepteren én Veranderen?

Twee weken geleden schreef ik inderdaad nog dat ik soms last heb van eetbuien en dat ik veel aan het snoepen ben. Ik accepteer dat dit nu eventjes bij mij hoort en dat is helemaal niet erg. Maar waarom schrijf ik dan vandaag een blog dat ik minder wil gaan snoepen? Nou, zelf vind ik dat je een bepaalde (negatieve) situatie kan accepteren en loslaten. Dit geeft je meer rust in je hoofd en dat heeft het bij mij ook gedaan. Maar dat betekent niet dat je maar voor altijd moet accepteren dat die situatie zo is. Terwijl je tegen jezelf zegt “het is niet erg”, kan je er tóch voor zorgen dat je probeert om kleine stapjes vooruit te maken. Denk maar eens aan het voorbeeld dat je tegen jezelf kan zeggen: “je mag er zijn” of “je ziet er mooi uit“, terwijl je toch probeert om wat af te vallen. Dus ook al veroordeel ik mijzelf niet en probeer ik mij ook niet schuldig te voelen, dat betekent niet dat ik er iets aan kan proberen te veranderen!

minder snoepen healthinut

Waarom Minder Snoepen

Even voor de goede orde: af en toe wat snoepen hoort er wat mij betreft bij. Ook vind ik dat af en toe ongezond snoepen gewoon bij een gezonde leefstijl hoort. Laten we dat dus even voorop stellen. Waarom ik nu minder wil gaan snoepen is omdat ik het naar mijn mening echt te veel doe. Bijna iedere dag van chocolade snoepen vind ik te ver gaan. Ook al bestaat er wellicht niet echt een “suikerverslaving”, toch merk ik dat hoe meer snoep, slechte suiker en chocolade ik eet… Hoe meer trek ik er ook in krijg. Zo had ik een jaar geleden nog amper zin in zoet, zeg 1-3 keer per week. En dan bedoel ik het moment dat je ineens denkt: “WAUW ik heb nou zoooo’n zin in chocolade of een koekje!!” Door mijn wilskracht kon ik het eten van chocolade beperken tot 1 keer in de week. (Met uitzondering van een toetje tijdens het uiteten of een taart op een verjaardag). Door mijn huidige situatie is dat gegroeid en duik ik thuis zeker 3-5 keer per week de snoepkast in. Uiteten en verjaardagen nog niet eens meegerekend. Niet altijd excessief hoor, gelukkig, maar het heeft wel een vervelend effect. Ik merk namelijk nu dat ik bijna iedere dag wel een momentje heb dat ik denk: “ohhhhh ik heb toch zo’n trek in chocolade!!” En dat is niet fijn, want dat betekent óf in gevecht met mijzelf óf weer toegeven en chocolade eten wat alleen maar als gevolg heeft dat ik er nóg meer trek in ga krijgen. Over die extra kilootjes en slechte huid maar niet te spreken…

Long story short, ik merk nu dus echt dat hoe meer chocolade en slechte suikers ik eet… Hoe meer trek ik erin ga krijgen. Dat heb ik trouwens ook van “alle suikers” hoor. Toen ik ongeveer een jaar geleden wat minder koolhydraten en meer eiwitten/vetten ging eten, merkte ik ook al dat mijn trek in zoet en om te “snoepen” veel minder werd! Op dit moment gebeurt het snoepen allemaal onder het mom van “ach, nu mag dat eventjes, want je voelt je niet goed”, maar dat kan natuurlijk niet eeuwig zo door blijven gaan. Dus ik ga het proberen te minderen, maar op een liefdevolle manier naar mijzelf.

minder snoepen healthinut
Even serieus… Dit is dus zo ongeveer maar de HELFT van onze snoepkast! Zucht….

Hoe dan?!

 • Niets geforceerd: Zoals ik al eerder zei heb ik deze “snoepsituatie” geaccepteerd en even losgelaten, maar is het nu tijd om kleine stappen vooruit te maken. Niets geforceerd en al helemaal niet met negatieve gevoelens naar mijzelf als het eventjes niet lukt. Maar wél met de motivatie om weer wat beter voor mijn lijf te gaan zorgen, want dat verdient het.
 • Minderen met “lege voedingsmiddelen”: Dus ik ga minderen met het eten van lege voedingsmiddelen, zoals chocolade, koekjes, ijs en slechte suikers. En dan bedoel ik voedingsmiddelen die eigenlijk niet veel bijdragen aan je energie, geen micronutriënten leveren, maar alleen energie kosten (suikerdip). Niet aan iedere keer dat ik denk “damn ik wil chocolade, nu!” toegeven. In plaats daarvan mag ik dan gewoon iets anders eten, zoals een lekker stuk fruit, een cracker met kipfilet/Hüttenkäse (mijn fave!) of iets gezonds wat ik gebakken heb (gezond snoepen dus!). Zo ben ik niet te streng voor mijzelf door helemaal niets te “mogen” op zo’n moment, maar stop ik toch die suikerexplosie. Ja, ik weet dat er in fruit en koolhydraten ook suikers zitten, maar gecombineerd met de vezels geeft dat toch een beter effect op je lijf én je krijgt er natuurlijk wel energie en vitamines van!
 • Af en toe nog wel lekker snoepen: Eens in het weekend, vaak op vrijdag avond, komt de chocolade vaak uit de kast als mijn vriend en ik lekker een filmpje op de bank kijken. Dit wil ik ook zeker niet gaan schrappen. Dit moet alleen geen “vreetfestijn” worden omdat ik het de rest van de week niet meer “mag” van mijzelf. Ik “mag” het namelijk nog wel, maar probeer het te minderen. #itsallaboutthatmindset. En dat betekent ook dat ik op vrijdag avond geen hele reep in mijn mik ga duwen, want dan heeft het nog geen zin! Komt er een keertje iemand enthousiast met kruidnoten aanzetten? Tja, dan ben ik ook de beroerdste niet om daar een handje van mee te pikken 😉 Wat ik gewoon niet meer wil is dat het een gewoonte wordt om iedere dag iets te snoepen.
 • Geen calorierestrictie: Daarnaast ga ik ook even geen strenge calorierestrictie toepassen. Ik track mijn voeding dan wel niet meer, maar ik reken toch wel vaak heel globaal in mijn hoofd wat ik ongeveer op een dag eet. Als ik namelijk weer té veel restricties ga toepassen, dan wordt het lastig en daar heb ik nu even (door de omstandigheden) geen trek in! Ik heb nu even liever dat ik iets te veel gezonde dingen eet, dan dat ik de snoepkast in duik. Kleine stapjes.
 • Mindset : Als laatste wil ik vooral benadrukken dat ik een mindset toepas van: “ik mag het wel, ik wíl het alleen niet altijd”. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat als je jezelf dingen ontzegd omdat je ze niet “mag” van jezelf, dat het een averechts effect kan hebben. Het worden verboden voedingsmiddelen, waar je onbewust des te meer naar gaat hunkeren! En dat wil je voorkomen. Ik mag dus nog wel hier en daar snoepen, maar ga mijzelf de vraag stellen of ik het wel écht wil. Wil ik dat wel weer in mijn lichaam hebben? Of wil ik het liever voeden met wat gezonds? Een appeltje is ook heerlijk 😉

minder snoepen healthinut

Gezond Snoepen én Nieuwe Recepten

Dat betekent dan ook dat ik weer een hele lijst met ideeën heb om “gezond te snoepen”. Gezonde taarten. Nieuwe versies van mijn bananenbrood. Een ander recept voor energierepen. En ga zo maar door! Want deze voedingsmiddelen zijn niet alleen rete-lekker en perfect als je zin hebt om te snoepen… Maar ze voeden je lijf ook nog eens! Dit is natuurlijk iets dat ik met mijn blog en recepten altijd heb proberen over te brengen en ook iets waar ik heilig van overtuigd ben. Iets dat bij mij past, maar waar ik door omstandigheden een beetje vanaf ben geweken. Dat is niet erg, dat vind ik echt niet. Maar nu is het tijd om weer eventjes terug naar mijn eigen overtuigingen te gaan. No hard feelings. En kleine stapjes vooruit, omdat ik het verdien! #ahwatliefhè?

Door de manier waarop ik dit geschreven hebt klinkt het misschien als een mega big deal voor mij. Dat is het niet echt hoor, er zijn nog steeds belangrijkere dingen aan mijn hoofd. Maar omdat ik weet dat ik écht niet de enige ben die meer snoept dan hij/zij zou willen, heb ik er een uitgebreide blog aan besteed. En omdat ik van mening ben dat als je op een liefdevolle manier met jezelf omgaat het makkelijker is om te veranderen, heb ik mijn “strategie” om te minderen met snoepen zo uitgebreid mogelijk beschreven.

minder snoepen healthinut
Psssst… Voor die keren dat je dan wél snoept moet je het natuurlijk wel goed doen! Deze hands off my chocolate is zó lekker! Houdt mijn blog in de gaten want wie weet komt er wel een leuke winactie aan….. 😉

Doe je met mij mee?

Niets moet en alles mag! Maar ik weet dus dat ik niet de enige ben die liever iets minder zou willen snoepen. Snoepen van “ongezonde” dingen bedoel ik dan. Zeker met deze feestmaanden is het extra lastig, I know. Gevulde speculaas, kruidnootjes, kerststerren en noem maar op zijn ook gewoon zó lekker! En ze liggen ook nog eens overal voor het oprapen Daarom elimineer ik snoepen ook niet voor 100%, ik ben gekke Henkie niet, haha! Maar het mag best wat minder. Vind je het nou leuk om mee te doen? Bij deze roep ik de hashtag #mindersnoepenmethealthinut in het leven, dus feel free om lekker met mij mee te doen!

 

Myprotein

Liefs, Milou 

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN


minder snoepen healthinut

6 gedachten over “Ik ga minder snoepen. Doe je met mij mee?”

 • Hey Milou,

  Ik doe niet met je mee… gewoon omdat ik er al bijna 2 jaar mee bezig ben. 2 jaar geleden knopje omgezet naar gezond leven ..
  Het minder snoepen is daar natuurlijk ook onderdeel van..
  Vooral het verhaal “mindset” is wat werkt voor mij..
  Ik mag het wel, maar heb het niet nodig..
  En ja, soms idd ff dat stukje gebak.. maar ook het “gezondere” snoepen ontdekt..
  Banaan /avocado /cacao mousse is favo !

  Wat ik wel merk is dat vooral de mensen om je heen er moeite mee hebben..
  Ahhh, ongezellig. Of stel je niet aan , na dagje werk heb je dat wel verdient . Of “moet toch kunnen, je bent toch al genoeg afgevallen” zijn veel gehoorde kreten..
  Of iets aanbieden met de woorden ” sorry was even vergeten dat jij dat niet mag..

  In het begin ging ik daar nog weleens op in..
  Ik mag wel, maar ik wil niet..
  Het alsmaar moeten uitleggen heb ik opgegeven.. en dat bleek het beste te werken..

  Volg gewoon je gevoel..
  en weet je, tijdens dit te typen heb ik besloten.. doe toch met je mee..
  En laat de kruidnoten en gevulde speculaas voor wat het is.. en ga voor de zelfgemaakte paleovariant hiervan.. komend weekend maar eens uitproberen ..

  Christa

  • Hoi Christa,
   Ja precies dat bedoel ik! Gewoon wat meer zelf “gezond snoep” maken en daar voel ik mij zelf een stuk beter bij 🙂 En ach, als het me op een verjaardag wordt aangeboden zal ik ook echt nog wel “ja” zeggen hoor! Alleen niet als ik er 3 in een week heb 😛 En vooral thuis op de bank wat minderen…
   Liefs, Milou

 • Hi Milou, Wat een verademing om je blog te lezen!! Ik herken mezelf wel een beetje in je verhaal.. Vorig jaar ben ik heel strikt geweest met sporten en macros tellen, wat me helaas enorm tegen is gaan werken. Ik kwam terecht in een depressie en heb het heel lang best moeilijk gehad, kende mezelf niet meer terug en zat letterlijk en figuurlijk niet lekker in m’n vel. Nu bijna een jaar later heb ik mezelf weer teruggevonden maar kan ik m’n eetpatroon nog niet omschakelen. In het kader van “nu mag het want ik voel me niet goed”, ben ik nu 10 kilo zwaarder en vind het erg moeilijk om weer de keuze te maken om ook qua eten en sporten weer goed voor mezelf te gaan zorgen.. Kleine stapjes en jezelf realiseren dat je er mag zijn, goede tips. Ik blijf je volgen!! Liefs, Geertje

  • Hoi Geertje,
   Ah lief. Ja, ik denk echt dat dat de beste manier is! Eigenlijk “Verwen” je jezelf er niet eens mee als je het te veel doet want 1. het is natuurlijk niet het meest gezonde wat je naar binnen kan werken en 2. als je het te veel doet ga je je er alleen maar rot door voelen. Goed je lijf verzorgen en genieten op de momenten dat het kan, dát is pas jezelf verwennen! En dat schuldgevoel niet meer hebben 🙂 Maar goed, als je eenmaal even in de verkeerde spiraal zit is het soms makkelijker gezegd dan gedaan…
   Liefs, Milou

 • Hi Milou,

  Ik herken dit zooo goed!
  Doordeweeks snoep ik nauwelijks en heb ik er ook weinig behoefte aan.
  In het weekend gaat er best wel wat chocolade en pepernoten doorheen en dit werkt zo verslavend!
  Ik heb dan alleen nog maar zin om te snoepen en moet maandags dan echt weer ‘afkicken’ van de suikers..

  Het is moeilijk om met mate te snoepen omdat het zo verslavend werkt..
  Als je niet snoept heb je er ook geen behoefte aan, maar als je wel snoept werkt het zo verslavend!

  Maar bedankt voor de tips! Ik doe mee 🙂

  Liefs!

  • Hoi Isis,
   Ja dat is het inderdaad! Maar het kan hoor.. Een hele tijd heb ik maar een beetje en af en toe kunnen snoepen! Moet wel zeggen dat ik toen ook wel echt een doel of motivatie had waardoor ik de discipline ook had. Die is er nu niet echt meer haha. Maar goed, moet nog steeds kunnen denk ik!
   Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *