mijn ervaring met intermittent fasting

Eindelijk is het tijd om mijn ervaring met Intermittent Fasting te delen. Ik ben nu ongeveer 4 maanden verder sinds ik deze blog schreef over wat IF nou eigenlijk precies inhoudt. Genoeg tijd om er echt een mening over te vormen. Benieuwd? 

Waarom Intermittent Fasting?

Ik begon in eerste instantie aan IF omdat ik me realiseerde dat als ik ongeveer anderhalf uur later zou ontbijten ik wellicht een scala aan gezondheidsvoordelen zou kunnen ervaren. Dat niet alleen hoor, want ik had op dat moment al gemerkt dat ik eigenlijk gedurende dag minder honger had als ik mijn ontbijt “zo laat mogelijk” at. En gedurende dag minder honger hebben is fijn. Ik at toen ongeveer om half 10, maar als ik anderhalf uur later zou eten dan zou ik een “fasting window” hebben van 14 uur. Dat zou voor vrouwen al goed moeten zijn om verschillende gezondheidsvoordelen te ervaren. Anyway, ik begon dus aan IF omdat ik 1. gedurende de dag minder honger zou hebben en het 2. wellicht beter zou zijn voor mijn gezondheid.

Mijn ervaring met Intermittent Fasting

De literatuur stelt dus in principe een “fasting window” voor van 16 uur, maar voor vrouwen mag dit ook 14 uur zijn. Dit is dus de tijd dat je niets eet. Deze uren waren in het begin een fijne houvast, maar zijn nu voor mij slechts een guideline. Ik probeer namelijk ongeveer na 21 uur ‘s avonds niets meer te eten. Vaak eet ik rond 21 uur nog wat, omdat ik het haat om met honger of trek te gaan slapen. Heb ik een keer een etentje of verjaardag? So be it en dan eet ik gewoon na 21 uur nog wat. Omdat ik momenteel slecht slaap ben ik ‘s nachts vaak wakker en krijg ik vanzelf trek (of eigenlijk zelfs honger). Hou ik het nou écht niet meer, dan eet ik ook gewoon wat als het me helpt om weer in slaap te komen. Niets moet, alles mag dus.

Ik begon met Intermittent Fasting toen ik nog werkte. Ik moest vaak redelijk vroeg op, maar ontbeet dus niet meteen. Wel dronk ik altijd meteen twee glazen water én een grote kop met dampende zwarte koffie. Die eerste trek die ik had bij het opstaan, was daarna meteen weer weg. Chill. Dus op naar werk of hoppa achter mijn bureau en aan het werk. Het feit dat je bezig gaat en wordt afgeleid helpt enorm om niet te merken dat je honger hebt of niet gegeten hebt. Vaak kreeg ik rond half 10-10 uur weer honger. Maar met nog een kop koffie of – wat ik meestal deed – een grote kop groene thee, gaat die honger ook weer weg. Blijven drinken dus dat helpt echt. Echt ik zweer het, je hoeft niet altijd iets te eten om je honger weg te laten gaan! Ook weer een leermomentje. Anyway, vaak kreeg ik rond 11-12 uur toch wel écht honger en dan maakte ik mijn ontbijtje! No way, dat ik mijn ontbijtje oversloeg want dat is gewoon veels te lekker! In mijn perceptie stelde ik mijn ontbijt dan ook uit in plaats van dat ik het oversloeg. Dit betekende een “fasting window” van zo’n 14 à 15 uur. Nu ik momenteel even niet werk slaap ik een stukje langer. Wat betekent dat ik ook iets later echt honger krijg, zo rond een uur of 12-13, wat maakt dat ik zo’n 15 à 16 uur niets eet.

Mijn ervaring met intermittent fasting
I love mijn ontbijtjes!

Niets moet, alles mag!

Nogmaals, niets moet en alles mag, naar mijn mening. Ik wil niet dat IF een extra stressfactor in mijn leven zou zijn. Zonde. Dus als ik het écht niet meer hou dan at ik gewoon eerder. Of wat ik ook vaak doe is een paar worteltjes pakken, dan gaat die honger ook wel weer weg! Eet ik een keer ‘s nachts iets of heel laat op een feestje nog? Dan is dat maar zo en ontbijt ik ook gewoon rond een uur of 12. Ik probeer er gewoon relaxed mee om te gaan en alleen het positieve eruit te halen!

Went het?

Alles went behalve een vent toch? Dus ja! Het went. Het klinkt misschien alsof je jezelf uithongert op deze manier omdat ik het continue over honger heb. Maar eerlijk gezegd ervaar ik nu gemiddeld over de dag juist mínder honger. Dat zal ik je zo uitleggen, maar het went dus zeker. Het is ook een kwestie van mindset. Als je gewoon in principe niet voor 12 uur eet, dan gaan je gedachtes ook niet echt uit naar “wat zou ik zo eens gaan eten?” of “zal ik anders nu al wat eten?”. Je bent er een stuk minder mee bezig waardoor je ook gewoon minder honger hebt. Daarnaast, went je lichaam er dus gewoon echt aan. Als je bijna iedere dag pas zo laat eet, dan geeft je lichaam ook geen echte honger signalen meer af voordat het tijd is. Net als je biologische klok met slapen, lijkt het alsof mijn lichaam ook een klok heeft met betrekking tot eten.

mijn ervaring met intermittent fasting

Voordelen van Intermittent Fasting wat mij betreft

Eerlijk is eerlijk, van de gezondheidsvoordelen die ik in mijn vorige blogpost heb genoemd heb ik niet direct iets gemerkt. Wat ik wel gemerkt heb is dat ik eigenlijk gemiddeld over de dag gezien minder honger heb! Wat er bij mij gebeurt als ik trek of honger heb is dat ik snel ga snaaien. Niet altijd natuurlijk, maar de kans ligt op de loer. Dat kunnen best gezonde dingen zijn, maar toch is dat geen fijne manier van eten en de kans dat ik te veel eet of toch iets ongezonds is aanwezig. Hoe voorkom ik dat ik ga snaaien? Geen honger hebben. Maar als ik ‘s ochtends vroeg al met mijn ontbijt begin dan heb ik sowieso net voor iedere volgende maaltijd echt wel honger of trek. Om op gewicht te blijven wil ik doordeweeks gewoon niet te veel eten, zodat ik op feestjes en etentjes wat meer kan eten. Long story short, dan heb ik gewoon de hele dag door wel een beetje trek. Voor de goede orde eet ik al kilo’s groenten, vezels, eiwitten en volkoren producten. Toch was ik altijd #teamalwayshungry. Klinkt bekend?

Oplossing: Intermittent Fasting, haha! ‘s Ochtends ben ik namelijk nog een stuk gedisciplineerder. Hier heb ik zelfs mijn scriptie over geschreven. Je “zelfcontrole” is ‘s ochtends nog niet uitgeput en sterk. Daarnaast eet ik gewoon niet voor 12 uur (in principe), dus kan ik veel makkelijker met die honger omgaan en snaai ik gewoon niet. Punt. Gevolg? De rest van de maaltijden kan ik veel dichter op elkaar eten, of ik maak er grotere maaltijden van, zodat ik de rest van de dag gewoon echt amper honger of trek heb en toch niet heel veel calorieën binnenkrijg! Win-win!

Daarnaast heb ik gemerkt dat mijn relatie met eten een STUK relaxter is geworden. Ook kan ik op deze manier veel makkelijker omgaan met etentjes buiten de deur of spontane etentjes. Ik weet namelijk dat ik op deze manier ook veel makkelijker een balansdagje kan houden, zonder mijzelf echt uit te hongeren. Daarnaast, als ik bijvoorbeeld buiten de deur ga lunchen, heb ik gewoon nog níets gegeten die dag! Extra genieten dus en lekker kiezen van de kaart waar ik zin in heb! Al baal ik ‘s ochtends soms wel even dat ik nog niet meteen iets eet maar wel al een beetje trek heb… Al met al voel ik mij er super fijn bij!

mijn ervaring met intermittent fasting
Ontbijten om 13 uur met deze plank is zo slecht nog niet! #Anne&Max #genieten

Aanrader?

JA! Al is het wel iets heel persoonlijks en heb ik verschillende mensen gesproken die óf enorme fan zijn óf het juist helemaal niet fijn vinden. Wil je er dus aan beginnen dan wil ik je echt meegeven om naar je lichaam en je mind te blijven luisteren of je het ook écht fijn vindt. Niet alle manieren van eten passen bij iedereen. Dit is iets wat past bij mij en ik heb je dan ook uitgebreid proberen te vertellen waarom. Ik zou zeggen geef het zeker een kans, want wellicht is het ook voor jou de manier om een fijnere en relaxtere relatie met eten te krijgen! Of ervaar je misschien wel hele andere voordelen, zoals rustigere darmen bijvoorbeeld! Maar zorg er alleen wel voor dat het geen stressfactor wordt, omdat je niet van jezelf “mag” eten na een bepaalde tijd of alleen “moet” eten binnen een bepaalde tijd. Zonde van je energie!

Dit was dus mijn ervaring met Intermittent Fasting. Doe jij aan Intermittent Fasting? Wil je het ook wel eens proberen? Laat het me weten, daar ben ik echt benieuwd naar 🙂

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

 

7 gedachten over “Mijn Ervaring Met Intermittent Fasting”

 • Hi Milou,

  Dankje voor je blog over IF. Heb er laatste tijd wat dingen over gelezen en na jouw stuk heb ik besloten om het ook te gaan proberen. Vraag me wel af of ik het honger gevoel in de ochtend goed vol kan houden, aangezien ik al om 6.15 uur op moet staan. Ik herken wel heel erg wat je schrijft over dat je zelfcontrole in de ochtend een stuk groter is, dus ik ga ervoor! Liefs, Anne

  • Hoi Anne,
   Leuk om te horen dat je er ook mee wilt beginnen na mijn stuk. Ik eet ‘s avonds als laatste om 21 uur en de volgende dag pas om ongeveer 12 uur. Maar je zo vroeg op moet staan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ‘s avonds gewoon wat vroeger als laatste iets te eten. Kijk gewoon even wat jij het fijnste vind en wat bij je past!
   Liefs, Milou

 • Hoi Milou,

  Als je vaak trek hebt (als je geen IF doet) zou je het boek ‘it starts with food’ eens kunnen lezen. Ik vond het een eye-opener en een goed onderbouwd! Weet niet of je het al kent, maar wellicht de moeite waard:) ook goed te combineren met IF eventueel.

  Groetjes, Karlijn

  • Hoi Karlijn,
   Nee ik ken het nog niet! Waar gaat het precies over?
   Verder eet ik al echt heel veel groenten, eiwitten, volkoren producten en amper suikers en lege calorieën. Dus daar kan het niet aan liggen 🙂
   Liefs, Milou

 • Hoi Milou,
  Ik ben vandaag met dag 6 bezig van 16/8, ik wordt over enkele weken 60 en heb mijn hele leven al een haat-liefde verhouding met eten. Meestal gaat het goed door bewust en gezond te eten. Af en toe moet ik toch een aantal kilo’s kwijt. Nu dacht ik ik ga IF eens proberen. Het makkelijke vindt ik dat ik in de tijd van eten gewoon weer bewust eet en weinig honger heb. Ook ‘s morgen vroeg valt het me mee. Ik eet pas om 12.30 en ‘s avonds na het avond eten ( 20.00u) eet ik niets meer en drink alleen water en thee.
  Echter mijn vraag is: mijn lijf protesteert enorm door veel te gaan transpireren. Echt niet fijn…om nou de thee en koffie ook nog te moeten laten staan, mmmm dat zou ik niet fijn vinden… ik heb geen weegschaal in huis. Ben ik van plan te gaan kopen binnenkort . Ik merk wel dat mijn buik al een stuk platter is. Dit geeft me wel moed om door te zetten… Verder ben ik een bezige bij en kan niet goed niks doen. Ik woon samen met mn partner en hond in Frankrijk op het platteland, ( hebben een honden camping) en wandelen kun je hier eindeloos zonder iemand tegen te komen. Dus dat doe ik het liefst… Maar dat transpireren….blèeh…. niet fijn..
  Ik hoor graag of iemand anders hier ook last van heeft. en zijn er tips?

  • Hi Edith, ik heb je berichtje over het hoofd gezien helaas. Maar hoe gaat het nu met IF? Ben je er nog steeds mee bezig? En al minder transpiratie? Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *