De knop omzetten om af te vallen

De knop omzetten om af te vallen. Waar is die? Hoe zet je die om? Of is die knop eigenlijk slechts een illusie? En bestaat er een andere, betere en langdurige manier om af te vallen, op gewicht te blijven of die balans te behouden?

Waarschijnlijk heb je periodes in je leven gehad dat je een dieet of manier van eten super goed kon volhouden. Je snoepte helemaal niet, je kon jezelf precíes aan je plan houden en je bleef op gewicht of viel af. 

Waarschijnlijk is er ook vaak een punt geweest waarop even iets niet helemaal lekker ging en je in oude gewoontes viel en juist weer alles at wat los of vast zat. 

Waarschijnlijk dacht je dan vaak “de knop moet gewoon weer om“. 

Maar is dat wel de juiste manier? Is er wel een knop? En kan je die voor altijd “aan” houden? 

Ik denk van niet. Ik weet het wel zeker eigenlijk. 

Knop omzetten om af te vallen

De knop omzetten om af te vallen bestaat niet

Een knop omzetten is een illusie. Een knop is een tijdelijke aanpassing, waarna je vaak weer in oude patronen valt. 

Het probleem met een knop omzetten is dat er vaak zwart-wit wordt gedacht. De knop omzetten betekent dan:

 • Een dieet volgen
 • Aan je calorieën houden
 • Een x aantal keer per week sporten
 • Niet meer snoepen
 • Of je aan een streng plan houden

Dit is niet op de lange termijn vol te houden. En de vraag is, wíl je dat ook op de lange termijn volhouden? 

Daarnaast, hoe meer je jezelf vertelt dat je iets NIET mag, hoe meer de zin erin gaat toenemen. Je kan dat dan nog wel een tijdje volhouden, puur vanuit discipline, maar vroeg of laat heb je dat even niet meer en lukt het niet meer. Dat is de hele illusie. Dat het soms wel lukt. Maar streng zijn, jezelf dingen verbieden, etc. is geen lange termijn oplossing. Vroeg of laat “zwicht” je, is het voor je gevoel toch al verpest en gaan alle remmen los. 

Je blijft volhouden dat de knop weer om moet. Waarna het eventjes goed gaat. Tot het weer mis gaat. Jojo-en is een gevolg. Je voelt je steeds onzekerder en gaat geloven dat jij het gewoon niet kan. 

Maar het ligt niet aan jou. Het ligt niet aan dat je het niet kan. Maar het ligt aan de manier waarop je het probeert te bereiken. 

De knop omzetten om af te vallen

Zo draai je jouw knop bij 

Als we dan toch in termen van een knop praten, kan je hem beter stukje voor stukje bijstellen. Als een radio die je met kleine stapjes op de juiste frequentie probeert af te stemmen. Soms ga je even van de juiste frequentie af als je in een ander gebied (periode in je leven, paar rotte dagen, etc.) bent, maar dan is het niet slim om die knop 180 graden om te draaien, want dan ben je de frequentie helemaal kwijt. Dat doe je stapje voor stapje op de juiste manier. 

Denk maar eens aan: 

 • Is helemaal niet meer snoepen de oplossing of kan je je beter afvragen welke momenten niet echt nodig zijn (bijvoorbeeld stress en emotie-eten, mee-eten met anderen gewoon omdat zij het ook doen, die taart die je eigenlijk toch niet zo lekker vindt) en welke momenten je nog wel lekker wilt genieten (bijvoorbeeld uiteten in dat leuke restaurantje, die super lekkere zelfgemaakte appeltaart, een kleine zakje M&M’s tijdens je bios avondje)? 
 • Ligt het puur aan je voeding of heb je eigenlijk een verkeerde (zwart-wit of alles-of-niets) mindset of word je gevoed door de verkeerde overtuigingen (het lukt me toch niet of ik heb het gewoon verdiend)? 
 • Hoe komt het eigenlijk dat je te veel snoept? En is de oplossing dan zeggen dat je niet meer mag snoepen of is de oplossing misschien wel meer rust nemen omdat je eigenlijk uitgeput bent? Of een betere manier vinden om met je stress of emoties om te gaan zodat je daar geen eten meer voor nodig hebt? 
 • Eet je dingen omdat een dieet of calorieën app het voorstelt, maar lukt het niet om het vol te houden omdat je te veel honger hebt? Of kan je beter gaan afstemmen op je eigen lichaam, je eigen behoeften en ervoor zorgen dat je lichaam de juiste hoeveelheid en juiste voedingstoffen binnen krijgt? 
 • En wat is eigenlijk de reden dat je zo obsessief met eten bezig bent? Is het omdat je je niet goed voelt in jouw lichaam? Is de oplossing dan om maar te blijven proberen je lichaam te veranderen of ligt de oplossing misschien in lichaamsacceptatie en je lichaam bekijken vanuit liefde in plaats van haat? 

Stuk voor stuk vragen die je kan aanpakken om voorzichtig aan die knop te gaan draaien. Om jezelf op de juiste manier af te stemmen. Om steeds meer in balans te komen. Niet omdat je die knop om zet, maar omdat je gaat kijken naar de oorzaken en die gaat aanpakken. En zo een langdurige manier vindt om je lichaam op de juiste manier te voeden, om naar de juiste manier naar je lichaam te gaan kijken en je daar nog goed bij te voelen ook.

Ik hoop dat ik je hiermee aan het denken heb gezet. En dat de knop omzetten om af te vallen niet bestaat. Dat je die knop niet meer OM wilt gaan zetten, maar op een andere manier van je voeding en lichaam kan gaan kijken, zodat je beetje bij beetje aan die knop kan gaan DRAAIEN. 

Liefs, Milou 

4 gedachten over “De knop omzetten om af te vallen bestaat niet”

 • Zo waar. Iedere dag geef jij mij nieuwe inzichten en voor het eerst komen ze ook echt aan!
  Bedankt Milou dat je me op een andere manier naar mezelf laat kijken!

 • Goed stuk! Als ik naar de mensen om m’n heen kijk zie ik zo vaak dat ze proberen een denkbeeldige knop om te zetten. Vanaf maandag ga ik dit doen of volgende week begin ik hiermee, echter houden ze dit nooit lang vol. Lange termijn denken is zeker key wat dat betreft, thanks voor de reminder haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *