Eten je dag niet laten beheersen

Beheerst eten ook jouw dag? En wil je dat eigenlijk helemaal niet? Dat snap ik. Het kan zoveel energie kosten en eigenlijk helemaal niet nodig. Wil jij eten je dag niet laten beheersen? In deze blog vertel ik je hoe in twee simpele stappen.

Je gaat naar bed en bent in je hoofd al bezig met het ontbijt van de volgende ochtend. Je hebt net je ontbijt op en denkt alweer aan de volgende keer dat je “mag” eten. Wat je voor lunch gaat maken. Of hoe je nou weer dat etentje van vanavond in je dag kan gaan passen?! 

Herkenbaar? 

Waarschijnlijk ervaar je dan ook een grote onrust als het om eten gaat. Of je wel eet binnen jouw “regels”. Of dat je bang bent om aan te komen… 

Wil jij eten je dag niet laten beheersen?

Eigenlijk wil ik je in deze blog twee hele korte stappen geven om eten je dag niet te laten beheersen en meer rust te ervaren. En die zijn: 

  1. Laat los 
  2. Vertrouw

Ik zal er wat dieper op in gaan. 

1. Laat regels en gedachten los 

De eerste stap is om jouw eetregels los te laten. Op het moment dat je van jezelf binnen bepaalde regels moet eten (kcal, schema’s, voedingsmiddelen) blijf je er ook veel mee bezig in je hoofd. Hoe weet je anders of je wel “goed” eet? Logisch dan ook dat je er zoveel mee bezig bent in je hoofd. 

Daarom is mijn advies altijd: laat jouw eetregels los. Want zonder regels, kan je ook niet falen en hoef je er niet zo heel erg mee bezig te zijn in je hoofd. 

Het tweede wat je mag loslaten zijn al die gedachten omtrent eten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk simpel. 

Hoe? Nou op het moment dat je je bewust wordt van het feit dat je over eten aan het malen bent… Zeg je tegen jezelf “Ik erken deze gedachten, maar ik kies ervoor om hier niet de hele tijd mee bezig te zijn, ik laat deze gedachten nu los en vertrouw op mijzelf” en focus vervolgens op iets anders.

Grote kans dat je dit in het begin heel vaak op een dag moet herhalen, maar oefening baart kunst. Je zal merken dat het steeds makkelijker gaat om gedachten omtrent eten los te laten. 

2. Vertrouw op jezelf

De tweede stap – en die heb je ook echt nodig om de eerste stap te kunnen uitvoeren – is om op jezelf en je lichaam te gaan vertrouwen. 

Ik hoor namelijk maar al te vaak van mijn coachees dat ze het heel eng vinden om hun eetregels of gedachten over eten los te laten. “Wat nou als ik dan ineens heel veel of ongezond ga eten” of “Ik ben echt bang dat ik ga aankomen als ik dat doe” hoor ik maar al te vaak. 

Maar lieve jij, vertrouw op jezelf! Jij wilt toch ook niet de hele dag door “ongezonde” dingen eten? Of veel te veel eten? Daar voel je je toch helemaal niet goed bij? 

Dus heb een beetje vertrouwen in jezelf. En vraag jezelf gewoon elke keer dat je iets gaat eten af “Ga ik mij hier goed door voelen ja of nee?“. Meestal zal je je goed voelen door voedzame dingen te eten, want dat is waar je lichaam het meeste aan heeft. Maar af en toe (mits je je niet helemaal volpropt of je hele dag zo vult) voel je je toch ook goed als je iets minder voedzaams eet? 

Vertrouw erop dat jouw lichaam echt wel aangeeft wat goed voor je is. Dat je jezelf niet gaat volstoppen met eten. En dat ook jij een rustige, ontspannen relatie met eten kan creëren. 

Dus wil jij eten je dag niet laten beheersen? Laat jouw eetregels en gedachten omtrent eten los en vertrouw op jezelf en je lichaam om zo niet meer de hele dag zo met eten bezig te hoeven zijn. 

Wil je meer lezen en leren omtrent een gezonde relatie met eten? Kijk dan op deze pagina voor mijn gratis producten (P.S. de gratis 5 dagen balans boost is nieuw!).

Liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *