Hoe leer ik mijn lichaam accepteren

Hoe leer ik mijn lichaam accepteren? Ik weet hoe lastig het is. Jarenlang wilde ik dunner zijn, gespierder zijn en mooier zijn. Totdat ik besefte dat dit niets met mijn lichaam te maken heeft. 

Maar alles met hoe jij over je lichaam denkt. Ik ken namelijk vrouwen die zichzelf super sexy en mooi voelen, maar toch best een kilootje meer met zich meedragen. Ik ken ook genoeg vrouwen die zich totaal níet mooi en sexy voelen, terwijl zij misschien wel bijna een “ideaal” lichaam hebben. Dat verschil laat zien dat het niet jouw lichaam is dat bepaalt hoe mooi jij je voelt, maar jouw gedachten over jouw lichaam.

En dan heb ik het nog niet eens over de vraag: “wat is nou mooi?” of “wie bepaalt er wat mooi is?”. Vroeger waren rubens vrouwen “mooi” en nu zijn het slanke vrouwen die “mooi” zijn. Bepaalt door de samenleving en de media. Bizar toch eigenlijk? Waarom zou het ene lichaam “mooier” zijn dan het andere?

Heeft je mooi voelen met een bepaald gewicht te maken?

Toen ik op mijn slankst was (de linker foto hierboven) voelde ik mij misschien nog wel het meest onzeker ooit. Ik was namelijk zó met mijn lichaam bezig en zag elk detail wat ik niet mooi vond. Het moest allemaal dunner, gespierder en ik had toch echt wat te veel vet op mijn buik, dacht ik toen. Ik kon mij namelijk alleen nog maar focussen op die dingen die ik niet mooi vond. Ik liet mijn humeur en eigenwaarde afhangen van hoe mijn lichaam eruit zag.

Door omstandigheden en eetbuien kwam ik een aantal jaren terug een redelijk korte periode weer 10 kilo aan (inmiddels is dat juist door dat lichaam toen te accepteren weer 8 kilo vanaf en is mijn gewicht al bijna 2 jaar stabiel), maar in die periode heb ik wél geleerd om mijn lichaam te accepteren voor wat het is, terwijl ik in een korte periode 10 kilo aankwam. Ik leerde om mijn lichaam lief te hebben, ook al zag het er niet uit zoals ik graag wilde. En om mijzelf als méér dan alleen mijn lichaam of een cijfertje op de weegschaal te zien, want mijn lichaam hoefde toch niet te bepalen hoe ik mij voelde of hoeveel ik waard was?!

Ik leerde van mijn lichaam houden, precies zoals het toen was. Met elk bobbeltje, putje, vetje, maar ook met elke mooie vrouwelijke ronding was het blijkbaar gewoon het lichaam dat bij mij paste. Ik accepteerde het, maar het mocht ook veranderen. Ik besefte mij namelijk dat ik meer was dan alleen mijn lichaam.

Nu denk je misschien… Maar Milou, hoe dan?! Hoe leer ik mijn lichaam accepteren en liefhebben?! Want:

 • “Ik vind het niet mooi!”
 • “Ik ben te dik!”
 • “Ik wil afvallen!”
 • “Ik heb vreselijke blubber benen of -buik!”
 • “Ik WIL mij hier niet bij neerleggen!”

Trust me, ook jij kan jouw lichaam meer accepteren en liefhebben. In deze blog geef ik je daar 6 tips voor die mij enorm geholpen hebben en die nu ook werken bij de vrouwen die ik 1-op-1 begeleid.

7 Tips om je lichaam te leren accepteren

Want hoe kan jij je lichaam leren accepteren? Ik zet 7 tips voor je op een rijtje:

Stop met vergelijken

Jij bent uniek. Er is maar één jij. Er is maar één ik. En dat is maar goed ook, anders zou de wereld wel erg saai worden toch? Dus stop dan ook om jezelf met anderen te vergelijken. Ten eerste is dat zinloos, want je bent twee totaal andere personen met twee totaal andere levens. Vergelijken heeft dan ook geen zin.

Ten tweede, zal er áltijd wel iemand zijn die mooier, dunner, gespierder, sneller, bruiner, etc. is dan jij. Dus op het moment dat jij jezelf blijft vergelijken met anderen, blijf jij je continue minderwaardig voelen want het houdt nooit op. Ben je namelijk eindelijk net zo dun als persoon X, dan wil je wel weer net zo gespierd zijn als persoon Y. En daarnaar weer net zo bruin als persoon Z. Dat houdt niet op, het enige wat je kan doen is stoppen om jezelf en je lichaam met anderen te vergelijken. Omarm jouw lichaam, je hebt er maar één van en het is helemaal speciaal voor jou gemaakt.

En merk eens op wat er met jou gebeurd op het moment dat je begint met vergelijken… Voel jij je dan beter of slechter over jezelf? Grote kans dat je je alleen maar rotter en slechter voelt over jezelf en je lichaam. Want dat is nou eenmaal wat wij doen. Wij zien iets dat de ander beter of mooier of dunner heeft en voelen ons minder. Zonde! Stop met vergelijken en je bent al een stuk verder!

Gooi de weegschaal de deur uit

Een getalletje op de weegschaal zegt níets over hoe mooi, leuk, prachtig of bijzonder jij bent. Dus waarom zou jij jouw humeur laten afhangen van een cijfertje op de weegschaal? Dat is toch enorm zonde?!

Besef dat jij héél veel meer bent dan de kilo’s die jij weegt, dan hoeveel vet jij op jouw buik hebt of dan hoe groot jouw borsten/spieren zijn. Dus probeer jezelf niet meer zo te identificeren met jouw lijf. Je hébt een lichaam, maar lieve jij, jij bént je lichaam niet. Je bent namelijk zo veel meer dan dat. Dus gooi die weegschaal de deur uit, je hebt er niets aan. Het bezorgt je vaak alleen maar een slecht humeur. En wil je dat?

be healthy be happy be you

Ik ben goed zoals ik ben

Iedereen is goed zoals hij of zij is. Acceptatie van “wat er is” is dé weg naar meer geluk. Naar meer zelfacceptatie. En naar meer zelfliefde. Want in het hier en nu… Op dit moment… Kan je toch niets veranderen. Dus heb je de keuze om óf jezelf naar beneden te halen dat het allemaal niet goed genoeg is óf om het (voor het moment) te accepteren. Waar kies jij liever voor?

Mooie zinnetjes (affirmaties) die jij tegen jezelf kan zeggen en blijven herhalen zijn:

Andere mooie affirmaties die je tegen jezelf kan vertellen zijn:

 • “Ik mag er zijn”
 • “Ik ben zo veel meer dan alleen mijn lichaam”
 • “Ik ben goed zoals ik ben”

Hoe vaker je ze herhaalt, hoe sneller jouw onderbewuste daar ook echt in gaat geloven. Echt waar!

Accepteren betekent niet dat je je erbij neerlegt

Één van de grootste “misverstanden” die ik bij mijn cliënten hoor is dat zij “accepteren” hetzelfde zien als “zich erbij neerleggen”. Maar op het moment dat je iets accepteert hoeft nog niet meteen te betekenen dat je het goedkeurt of je je erbij neerlegt!

Je mag je lichaam accepteren. Voor nu. Want zoals ik al eerder zei: nu op dit moment kan je er toch niets aan veranderen. Betekent niet dat je je er compleet bij neerlegt. Maar je zal je een stuk fijner, lichter, vrolijker, gelukkiger, etc. voelen als je niet continue die strijd tegen je lichaam hoeft te voeren.

Ga eens na hoeveel tijd, aandacht en energie je kwijt bent met die negatieve stemmetjes over je lichaam? Wat nou als je die niet meer zou hebben? Zou je je dan beter voelen? Zou je dan ook betere en liefdevollere keuzes maken voor je lichaam?

Zelf viel ik weer 8 kilo af juist omdat ik mijn lichaam leerde accepteren. Waarom? Omdat ik het eindelijk ging behandelen met liefde!

Kijk naar wat je wél mooi vindt

Ga eens voor de spiegel staan en kijk dit keer niet naar wat je allemaal níet mooi vindt aan jezelf. Kijk daarentegen eens naar wat je wél mooi vindt! Maar vervolgens een lijstje met 10 punten die jij mooi vindt aan jouw lichaam. En vertel mij niet dat je dat niet kan bedenken, dan moet je echt wat dieper gaan graven.

Bewaar dit lijstje ergens op een goede plek en pak het er nog eens bij als jij je weer onzeker voelt over jouw lichaam.

Zorg goed voor jouw lichaam

Wees lief voor jouw lichaam en zorg er goed voor. Straf het niet met weinig eten, maar voedt het met gezonde voeding omdat jouw lichaam dat verdient. Voel je niet schuldig na het eten van iets ongezonds, want ook dat hoort er wel eens bij toch? Accepteer dat je wat te veel of ongezond  gegeten hebt, je kunt er toch niets meer aan veranderen en wees een beetje lief voor jezelf.

Goed zorgen voor jouw lichaam betekent genoeg eten en niet te weinig. Genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen en niet al te veel ongezonde troep. Maar goed zorgen voor jouw lichaam betekent ook genoeg bewegen en een sport doen waar je energie van krijgt. En vergeet vooral niet om op tijd te rusten, genoeg slaap te pakken en te ontspannen wanneer jij voelt dat het nodig is!

Hoe leer ik mijn lichaam accepteren

Beauty begins the moment you decide to be yourself.

Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriendin zou praten.

Wanneer jij twee kilo bent aangekomen is de kans groot dat jij boos, verdrietig of teleurgesteld wordt naar jezelf toe. “Waarom ben je nou zo stom geweest om zo veel te eten?”, “Wat enorm jammer van ál die moeite die je erin hebt gestoken om af te vallen” of “Jeetje wat zie jij er ineens dik uit zeg”. Niet echt lief naar jezelf toe en al helemaal geen goed idee als jij jouw lichaam wil leren accepteren.

Maar bedenk je dan eens hoe jij zou reageren als jouw beste vriendin twee kilo is aangekomen? Zou je haar dan hetzelfde vertellen? Of meer iets in de richting van: “Ach meis, je ziet het niet eens” of “Ach joh, dat kan gebeuren, volgende week eet je gewoon weer wat gezonder en dan is er niets meer aan de hand”. Dit is natuurlijk een stúk liever voor jezelf én voor jouw lichaam.

Welke tip heeft het meeste indruk gemaakt? Start vandaag nog en begin nu nog met één van de tips. 

Liefs, Milou

P.S. Wil jij meer zelfvertrouwen in zomerkleding, bikini of badpak? Klik dan even hier.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten over “7 Tips: Hoe leer ik mijn lichaam accepteren? ”

 • Ik zou dolgraag meewillen doen aan dit programma.. om na verlies op verschillend vlak en na de geboorte van mn prachtige dochter mijzelf weer mijzelf willen voelen en stralend in de wereld te staan!

  • Hoi Corrie,
   Ik zie dat je inmiddels ook al een reactie onder de winactie blog hebt achter gelaten! Dit was inderdaad niet de juiste 🙂
   Liefs, Milou

 • Ik heb twee keer een persoonlijk trainings- en voedingsschema gevolgd. Dat met een redelijk succes afgenomen. Echter, na best wat positieve vooruitgang kan ik mezelf nog steeds niet accepteren terwijl ik diep van binnen echt wel weet dat ik er mag zijn. Hopelijk kun je samen met mij dat gevoel naar boven halen en dat ik met een lach en zelfvertrouwen naar mijn spiegelbeeld kan kijken. Liefs Joyce

 • Wat een mooie winactie. Ik ben al wel begonnen met beter voor mijn lichaam te gaan zorgen en ik voel me daar zeker een stuk beter bij.Maar geestelijk gaat het soms niet samen en merk dat ik daar best moeite mee heb.Ik zou dit graag willen leren zodat ik eindelijk die mindset kan maken.Heb daar een steuntje voor in mijn rug nodig dus doe daarom mee.Dus …op goed geluk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *