Waarom zijn wij er zo goed in om onszelf continue met anderen te vergelijken? Waarom kunnen wij niet naar ons lichaam kijken precies zoals het is?  

Toen ik een paar jaar geleden in de wereld van de fitgirls dook, ging het voor mij mis… Ik trapte in de val van het vergelijken. Ik viel 20kg af, maar werd steeds zelfbewuster en onzekerder over mijn lichaam. Waarom? Ik begon mijzelf continue met anderen te vergelijken. Niet zomaar anderen overigens. Nee, alleen met diegenen die er op en top uitzagen, fitnessmodellen, de mooiste Instagram meisjes, noem maar op. Niet zo gek ook dat ik mijzelf alsmaar minder mooi begon te voelen, juist toen ik eigenlijk strakker begon te worden. Ik kan mij nog herinneren dat ik in die tijd (2015) aan mijn vriend vroeg of “het wel kon” om in een kort broekje te gaan sporten Of mijn benen niet te dik waren en ik niet te veel putjes had. Ik had toen maatje 34… VAN DE ZOTTE!

waarom vergelijken

Maar waarom vergelijken wij onszelf dan zo graag met anderen?

Maar waarom vergelijken wij onszelf dan zo graag met anderen? Niet alleen qua uiterlijk, maar ook op zo veel andere aspecten. Die ander is “beter” of “mooier” of jij bent “slimmer”. Waarom doen we dat? Ik weet het eigenlijk niet. Een soort van competitiedrang? Natuurinstincten? I don’t know, sorry dat ik je geen antwoord kan geven op deze vraag. Wat ik je wel kan vertellen is dat het vaak alleen maar tot ontevredenheid leidt. Bovendien is het zonde. Ieder mens is uniek. Heeft een uniek lichaam. Heeft unieke kwaliteiten. En heeft zijn of haar “ding” te doen hier op aarde. Op het moment dat we onszelf gaan vergelijken gaan wij hier compleet aan voorbij. Dan vervalt die hele uniekheid. Zo zonde! Omarm wie je bent en streef ernaar om te groeien. Om te groeien als persoon en niet omdat je “beter” wilt zijn dan anderen.

Nu in 2017 ben ik weer een aantal kilo’s zwaarder en zitten er nog wel wat meer putjes in mijn benen. So what? ☺️ Bijna alle vrouwen hebben dat. Boeiend! De reden dat dit mij niets meer doet, is omdat ik gestopt ben om mijzelf te vergelijken met ideaalplaatjes. Ik ben überhaupt gestopt met vergelijken, want het bracht mij helemaal niets! Ja, ik heb nu putjes (overigens niet heel goed te zien op de rechter foto), geen hele strakke benen, maar ik dartel vrolijk rond op het strand! Met meer zelfvertrouwen dan ever.

Dit is mijn lichaam, je mag het mooi vinden of niet! En weet je wat? Ik vind het mooi. Heel mooi zelfs, want het is mijn lichaam. Helemaal uniek Milou. Het heeft zijn minder mooie kanten, maar ook hele mooie kanten. Ik omarm het precies zoals het is. Het is namelijk helemaal perfectly imperfect!

Be healthy. Be happy. Be you.

 

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN?
DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

3 gedachten over “Waarom vergelijken wij onszelf toch zo vaak met anderen?”

  • Milou wat super geschreven en dat laatste stukje ook dat je jouw lijf zo mooi vindt! Heel goed om te lezen en iets waar ik zelf ook nog aan moet werken maar het gaat steeds beter. Bedankt voor deze inspiratie ♥️

    • Hoi Louella,
      Dankjewel! Ja het heeft even geduurd, maar nu kan ik dat echt met de volle 100% zeggen 🙂 Ik weet zeker dat het jou ook gaat lukken!
      Liefs, Milou

  • Helemaal juist. Om die reden heb ik ook mijn instagram- en facebook account opgezegd. Op de een of andere manier blijf ik mijzelf dan toch elke keer vergelijken. Ik hoop hierdoor wat meer rust te krijgen en mezelf beter te accepteren zoals ik ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *