simpele tip alles of niets

Vorige week deelde ik deze simpele tip tegen de “alles-of-niets” mindset al op mijn Instagram en Facebook kanalen, maar ik wil hem via deze blog ook even met jou delen.

Ik had namelijk op zaterdagavond een heerlijke borrelplank gemaakt. Een lekker wijntje erbij. Ultiem genieten vind ik dat. Maar ik bedacht mij ineens dat veel van mijn programma deelnemers en coach cliënten hier veel moeite mee zouden hebben. Dat had ik zelf vroeger trouwens ook.

Bang om “ongezond” te eten. Bang om “slecht” bezig te zijn. Of bang om zich niet in te kunnen houden en te veel te eten.

alles-of-niets mindset

Ongezond eten hoeft niet meteen slecht te zijn

Maar “ongezond” eten hoeft niet meteen “slecht” te zijn. Je kan een product of maaltijd namelijk niet als slecht bestempelen, zonder de rest van je voedingspatroon te bekijken.

Tja, deze borrelplank met een wijntje of twee erbij is natuurlijk niet super “gezond” of “voedzaam”. Maar is het dan meteen “slecht”?

Nee, niet als de rest van mijn week voornamelijk gezond en voedzaam is geweest! Daarnaast had ik van tevoren een heerlijke voedzame salade op en genoeg fruit gegeten om aan mijn dagelijkse portie vitamientjes te komen. En verder is het al helemaal niet “slecht” als ik mij hier niet bommetje vol mee prop. Als ik bewust eet en bewust geniet zonder door te slaan.

Tja, was de rest van mijn week nou voornamelijk “ongezond” geweest. Dan was dit misschien een wat minder slimme keuze. Niet meteen slecht, gewoon wat minder slim.

simpele tip alles of niets

Label op zich staande producten/maaltijden niet als goed of slecht

Moraal van dit verhaal: kijk niet naar een product of maaltijd alleen. Bekijk je hele voedingspatroon om te bepalen in hoeverre je “voedzaam” of niet bezig bent. Een borrelplank, een reep chocolade of zelfs een hele “vreet dag” hoeft nog niet meteen te betekenen dat je slecht bezig bent. Bekijk je hele dag, week of zelfs maand. Bekijk het grotere geheel.

Zo voorkom je een alles-of-niets mindset en gedachten dat je je dag verpest met één borrelplankje of reep chocolade en vervolgens de handdoek in de ring gooit of je enorm schuldig voelt.

Hoe zit dat met de komende decembermaand?

Dit is natuurlijk ook iets dat je de aankomende decembermaand mee kan nemen. Kijk niet alleen naar die feestjes en lekkernijen. Die mogen soms best. Blijf kijken naar het grotere geheel. Geniet op de juiste momenten. Zorg dat je nee zegt op de juiste momenten. En hou zo die balans.

Wil je meer lezen en leren omtrent een gezonde relatie met eten? Kijk dan op deze pagina voor mijn gratis ebook, challenges en trainingen.

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *