Hoe leer ik mijn lichaam accepteren

Hoe leer ik mijn lichaam accepteren? Ik weet hoe lastig het is. Jarenlang wilde ik dunner zijn, gespierder zijn en mooier zijn. Totdat ik besefte dat dit niets met mijn lichaam te maken heeft. 

Maar alles met hoe jij over je lichaam denkt. Ik ken namelijk vrouwen die zichzelf super sexy en mooi voelen, maar toch best een kilootje meer met zich meedragen. Ik ken ook genoeg vrouwen die zich totaal níet mooi en sexy voelen, terwijl zij misschien wel bijna een “ideaal” lichaam hebben. Dat verschil laat zien dat het niet jouw lichaam is dat bepaalt hoe mooi jij je voelt, maar jouw gedachten over jouw lichaam.

Toen ik op mijn slankst was (de linker foto hierboven) voelde ik mij misschien nog wel het meest onzeker ooit. Ik was namelijk zó met mijn lichaam bezig en zag elk detail wat ik niet mooi vond. Het moest allemaal dunner, gespierder en ik had toch echt wat te veel vet op mijn buik, dacht ik toen. Door omstandigheden en eetbuien ben ik in een paar jaar weer 10 kilo aangekomen, maar in die periode heb ik wél geleerd om mijn lichaam te accepteren voor wat het is. Om het lief te hebben. En om mijzelf als méér dan alleen mijn lichaam of een cijfertje op de weegschaal te zien.

Ik hou nu van mijn lichaam, precies zoals het is (de rechter foto hierboven). Met elk bobbeltje, putje, vetje, maar ook met elke mooie vrouwelijke ronding is het gewoon het lichaam dat bij mij past. Dat mag veranderen en dat is niet erg. Ik ben namelijk meer dan alleen mijn lichaam. Hoe leerde ik mijn lichaam accepteren denk je misschien? Daar geef ik je nu 6 tips voor die mij enorm geholpen hebben.

6 Tips om je lichaam te leren accepteren

Want hoe kan jij je lichaam leren accepteren? Ik zet 6 tips voor je op een rijtje:

Stop met vergelijken.

Jij bent uniek. Er is maar één jij. Er is maar één ik. En dat is maar goed ook, anders zou de wereld wel erg saai worden toch? Dus stop dan ook om jezelf met anderen te vergelijken. Ten eerste is dat zinloos, want je bent twee totaal andere personen met twee totaal andere levens. Vergelijken heeft dan ook geen zin.

Ten tweede, zal er áltijd wel iemand zijn die mooier, dunner, gespierder, sneller, bruiner, etc. is dan jij. Dus op het moment dat jij jezelf blijft vergelijken met anderen, blijf jij je continue minderwaardig voelen want het houdt nooit op. Ben je namelijk eindelijk net zo dun als persoon X, dan wil je wel weer net zo gespierd zijn als persoon Y. En daarnaar weer net zo bruin als persoon Z. Dat houdt niet op, het enige wat je kan doen is stoppen om jezelf en je lichaam met anderen te vergelijken. Omarm jouw lichaam, je hebt er maar één van en het is helemaal speciaal voor jou gemaakt.

Gooi de weegschaal de deur uit.

Een getalletje op de weegschaal zegt níets over hoe mooi, leuk, prachtig of bijzonder jij bent. Dus waarom zou jij jouw humeur laten afhangen van een cijfertje op de weegschaal? Dat is toch enorm zonde?!

Besef dat jij héél veel meer bent dan de kilo’s die jij weegt, dan hoeveel vet jij op jouw buik hebt of dan hoe groot jouw borsten/spieren zijn. Dus probeer jezelf niet meer zo te identificeren met jouw lijf. Je hébt een lichaam, maar lieve jij, jij bént je lichaam niet. Je bent namelijk zo veel meer dan dat. Dus gooi die weegschaal de deur uit, je hebt er niets aan.

be healthy be happy be you

Ik ben goed zoals ik ben.

Iedereen is goed zoals hij of zij is. Acceptatie van “wat er is” is dé weg naar meer geluk. Naar meer zelfacceptatie. En naar meer zelfliefde.

Een heel mooi zinnetje die jij tegen jezelf kan zeggen als jij je rot voelt over jezelf of je lichaam is: “Ik ben goed zoals ik ben”. Zeg dit 3x hardop tegen jezelf (of hardop in gedachten). Herhaal dit iedere keer als jij in de put zit over jouw lijf.

Hoe vaker je dat herhaalt, hoe sneller jouw onderbewuste daar ook echt in gaat geloven. Echt waar!

Kijk naar wat je wél mooi vindt.

Ga eens voor de spiegel staan en kijk dit keer niet naar wat je allemaal níet mooi vindt aan jezelf. Kijk daarentegen eens naar wat je wél mooi vindt! Maar vervolgens een lijstje met 10 punten die jij mooi vindt aan jouw lichaam. En vertel mij niet dat je dat niet kan bedenken, dan moet je echt wat dieper gaan graven.

Bewaar dit lijstje ergens op een goede plek en pak het er nog eens bij als jij je weer onzeker voelt over jouw lichaam.

Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriendin zou praten.

Wanneer jij twee kilo bent aangekomen is de kans groot dat jij boos, verdrietig of teleurgesteld wordt naar jezelf toe. “Waarom ben je nou zo stom geweest om zo veel te eten?”, “Wat enorm jammer van ál die moeite die je erin hebt gestoken om af te vallen” of “Jeetje wat zie jij er ineens dik uit zeg”. Niet echt lief naar jezelf toe en al helemaal geen goed idee als jij jouw lichaam wil leren accepteren.

Maar bedenk je dan eens hoe jij zou reageren als jouw beste vriendin twee kilo is aangekomen? Zou je haar dan hetzelfde vertellen? Of meer iets in de richting van: “Ach meis, je ziet het niet eens” of “Ach joh, dat kan gebeuren, volgende week eet je gewoon weer wat gezonder en dan is er niets meer aan de hand”. Dit is natuurlijk een stúk liever voor jezelf én voor jouw lichaam.

Hoe leer ik mijn lichaam accepteren

Beauty begins the moment you decide to be yourself.

Zorg goed voor jouw lichaam.

Als allerlaatste wil ik jou als tip meegeven om lief te zijn voor jouw lichaam en om er goed voor te zorgen. Straf het niet met gezond eten, maar voedt het met gezonde voeding omdat jouw lichaam dat verdient. Voel je niet schuldig na het eten van iets ongezonds, want stress is ook niet goed voor jouw lichaam. Accepteer dat je dat gegeten heb, geniet ervan en wees een beetje lief voor jezelf en jouw lijf.

Goed zorgen voor jouw lichaam betekent genoeg eten en niet te weinig. Genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen en niet al te veel ongezonde troep. Maar goed zorgen voor jouw lichaam betekent ook genoeg bewegen en een sport doen waar je energie van krijgt. En vergeet vooral niet om op tijd te rusten, genoeg slaap te pakken en te ontspannen wanneer jij voelt dat het nodig is!

Begin nu nog met één van de tips. Wat vind jij het mooiste aan jouw lichaam?

Zou jij hierbij graag hulp willen hebben? En zou je maar wat graag jezelf willen accepteren, jouw mindset willen veranderen én dit toe willen passen op jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor het 10-weekse Be Healthy Be Happy Be You mindset programma (aanmelden kan tot 22 oktober). Hoe jij jouw lichaam kan leren accepteren is één van de focus punten!

Liefs, Milou

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten over “6 Tips: Hoe leer ik mijn lichaam accepteren? ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *