Wat is een gezonde relatie met eten

Tja, wat is een gezonde relatie met eten eigenlijk? Heb jij daar een beeld bij hoe dat eruit zou zien voor jou? Wat zou je dan eten? Wat zou je dan denken en doen? 

Wat versta ik eigenlijk onder een gezonde relatie met eten? Dat is natuurlijk best een breed begrip, maar dit zijn een aantal punten die wat mij betreft bij een gezonde relatie met eten horen: 

  • Je kiest bewust voor de dingen die je eet
  • Dat is dan meestal voedzaam en gezond, maar soms ook lekker niet
  • Je voelt je niet schuldig als je dan een keer wat ongezonds eet
  • Je kan het ook makkelijk bij 1 stukje chocolade, 1 koekjes of 1 bakje chips houden
  • Eten is belangrijk voor je, maar het beheerst niet je gedachten en dagen
  • Je luistert naar je lichaam en respecteert dat ook 
  • Als je je rot voelt eet je soms wel eens iets lekkers, maar niet elke keer of mega veel
  • Je gebruikt eten niet puur als middel om af te vallen, maar als brandstof voor je lichaam
  • Eten is niet direct gekoppeld aan je gewicht of eigenwaarde

Wat is een gezonde relatie met eten?

En uiteindelijk is eten een manier om je lichaam te voeden en van energie te voorzien, niet iets wat je alleen maar stress, frustratie en schuldgevoelens kost. 

Dus kijk met liefde naar jezelf, je lichaam en je eetpatroon. Zie voeding als brandstof en middel om jou van energie te voorzien. Niet iets dat je tot een “slecht” persoon maakt als het je even niet zo goed lukt.

Kies bewust, maar denk er niet de hele dag over na. Geniet van minder voedzame dingen, maar met mate en zonder schuldgevoelens. En koppel je zelfbeeld of eigenwaarde niet aan je fysieke buitenkant of gewicht.

Heb jij een gezonde relatie met eten?

Hoe zit dat bij jou? Aan hoeveel van deze punten voldoe jij? Voldoe je aan één of meerdere punten NIET? Dan heb je nog wat stappen te maken naar een gezonde relatie met eten.

Op deze pagina vind je gratis handvatten naar een gezonde relatie met eten. Bijvoorbeeld de online workshop creëer een relaxte relatie met eten (voorlopig voor de laatste keer op 23 en 24 april), in 12 stappen een gezonde balans ebook of de 5 dagen balans boost.

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *