voordelen voedingsschema

Een voedingsschema? Dus iets of iemand die jou vertelt wat en wanneer je moet eten? Arghhhh! Ja dat was ook mijn eerste reactie. Maar is het echt zo vervelend? Daarom wil ik mijn ervaring met jullie delen én zet ik de nadelen en voordelen van een voedingsschema op een rijtje! 

Voedingsschema

Sinds ik begeleid word door Health Advies Breda zou ik eigenlijk een voedingsschema moeten volgen. “Zou ik eigenlijk” ja. Want in het begin rekende ik mijn voedingsschema om naar het aantal kcal en macro’s met Myfitnesspal en vulde toen mijn voeding zelf in aan de hand van IIFYM (if it fits your macro’s). Dus met hetzelfde aantal eiwitten/koolhydraten/vetten, maar zodat ik toch zelf kon invullen hoe of wat (lekker eigenwijs hè).

voordelen voedingsschema

In deze post vertelde ik al over mijn haat-liefde relatie met Myfitnesspal. Vooral door de haat verhouding wil ik deze app eigenlijk niet meer gebruiken. Toch had ik bepaalde doelen voor ogen (droger worden voor de zomer) en vond ik het nog moeilijk om dat helemaal op gevoel te doen. Dus besloot ik om na een tijdje tóch volgens het schema te gaan eten. De maaltijden waren helemaal nog zo slecht niet hoor. Kwarkje met noten, havermout met whey, salade als lunch, etc. etc.

voordelen voedingsschema

Fijn!

En eigenlijk beviel me dit wel! Want… Ik hoefde mijn kcal niet meer bij te houden. Eindelijk van die app af! En omdat ik natuurlijk al zo lang die app gebruik weet ik ook wel een beetje hoe ik hier en daar eventueel wat kan vervangen in het schema, zodat het toch ongeveer dezelfde macro’s heeft. Met een voedingsschema als uitgangspunt kon ik zo tóch op gevoel wat veranderen hier en daar. Dit gaf mij zo veel meer rust! Niet meer ieder grammetje invoeren… Of aan het einde van de dag precies uitrekenen wat ik nog “mocht” eten. Dat was erg fijn. Wat ik wel gedaan heb toen ik mijn schema kreeg, is om voor sommige maaltijden een alternatief te bedenken zodat ik voor mijzelf toch wat meer opties had. Hier gebruikte ik Myfitnesspal voor. Zo kwam ik erachter dat 3 eieren als snack bijna gelijk staat aan 5 plakjes kipfilet met een halve avocado. Nét zo gezond (als het al niet gezonder is), nét zo lekker (of nog lekkerder) en een fijne afwisseling! Zo maakte ik meer alternatieven en had ik dus een lijstje met wat ik hier en daar kon eten. Vooral doordeweeks was dit ook een uitkomst, omdat ik dan niet zo veel hoefde na te denken over wat ik ging eten. Ik kon makkelijk voor 2-3 dagen mijn eten voorbereiden. Ik was niet de hele dag bezig in mijn hoofd met “oeh wat zal ik zo eens gaan eten?” wat ik voorheen wél deed. Het was immers al bepaald.

“Dit gaf mij zo veel meer rust! Niet meer ieder grammetje invoeren… Of aan het einde van de dag precies uitrekenen wat ik nog “mocht” eten. Dat was erg fijn.”

 

voordelen voedingsschema

Of toch niet zo?

De keerzijde aan dit verhaal is dat je eigenlijk wel vaak hetzelfde eet. Ook maaltijden die compleet anders zijn, zijn op die manier moeilijk in te vullen als je je toch aan je kcal en macro’s wilt houden zónder de app te gebruiken! Een salade met linzen of bonen i.p.v. pasta.. Tja hoe verhoudt dat zich? Of mijn heeeeerlijke courgetti recepten.. Die miste ik enorm!! En mijn mugcakejes dan?! Voor mijzelf had ik hier een perfecte oplossing voor gevonden: doordeweeks volgde ik het schema en in het weekend at ik volgens IIFYM en vulde ik het wel in Myfitnesspal in. Dit werkte super voor mij! Dan kon ik in het weekend even helemaal anders eten en mijn favoriete receptjes maken. Ook was dit voor mij een goede stap om over te stappen op “op gevoel” eten. Het is dus niet cold turkey afkikken, haha! Maar met een tussenstap weer naar mijn gevoel gaan. Zoals je misschien wel gemerkt hebt is deze post in de verleden tijd geschreven. Ik ben namelijk terug van vakantie en eet niet meer volgens het voedingsschema én zonder Myfitnesspal 🙂 Toch vond ik het nog leuk om mijn ervaring en de nadelen en voordelen van een voedingsschema te delen. Dus bij deze nog even alles op een rijtje:

voordelen voedingsschema

Nadelen Voedingsschema:

  • Je eet niet heel gevarieerd
  • Je gaat je favoriete recepten/snacks missen als ze er niet in staan
  • Het is lastig als je buiten de deur eet of niet je eigen eten kan meenemen
  • Misschien vind je dingen niet lekker
  • Je “moet” iets eten, je hebt dus weinig vrije wil

Voordelen Voedingsschema:

  • Je hoeft geen calorieën te tracken via een app
  • Je krijgt rust in je hoofd
  • Je weet wat je eet en kan dus voor de juiste macro’s zorgen
  • Als je geen resultaten ziet (of dat nou afvallen, aankomen of op gewicht blijven is) heb je een goed uitgangspunt waarop je aanpassingen kan gaan maken
  • Je kan makkelijk een aantal dagen preppen

Wil jij ook een op maat gemaakt voedingsschema? Gemaakt door mensen met kennis? Gratis? Ga dan eens langs in Breda bij Health Advies Breda. Ik kan ze zeker aanraden, lees maar eens deze, deze of deze post.

Heb jij wel eens via een voedingsschema gegeten? Vond je dat fijn of juist niet?

Myprotein

Liefs, Milou

 

Wil je me blijven volgen? Dan kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

BewarenBewaren

Eén gedachte over “Nadelen en Voordelen Van Een Voedingsschema”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *