Lessen in zelfliefde

Vorige week schreef ik al een blog over wat zelfliefde is. Deze week wil ik graag met je delen welke mooie lessen in zelfliefde ik heb geleerd in de afgelopen jaren.

Gisteren stond ik namelijk mijn nieuwe bikini’s en badpakken te passen en realiseerde mij hoe leuk ik dit ineens vond! Vroeger was dit altijd een hel, want niets “zat mooi” gewoon omdat ik mijn lijf niet mooi vond. Gisteren kon ik echt gewoon kijken naar “wat is een mooie bikini of badpak”! Ik voelde mij er zelfs goed in. Zo fijn is dat en een enorm verschil met een jaar of twee terug. Niet alleen met betrekking tot mijn “bikini body” heb ik veel zelfliefde lessen mogen ervaren de afgelopen paar jaren, ook op andere gebieden. Natuurlijk weet ik lang nog niet alles en leer ik iedere dag nog bij. Toch wil ik je graag vertellen wat ik dan al wel geleerd heb. Wellicht kan het ook jou helpen naar meer zelfliefde!

Hou van jezelf als je “faalt”

Zo ben ik gaan houden van mijzelf óók als ik iets verkeerd doe of ergens in “faal”. Laat ik iets vallen, schrijf ik een mail verkeerd of zeg ik enorm stomme dingen tijdens een afspraak. Vroeger kon ik mijzelf daar nog uren en dagen mee kwellen. “Waarom was je nou zo stom om.. blababla”. Natuurlijk enorm zonde van je energie, want het is gebeurd en je kan er toch niets meer aan doen. Tegenwoordig probeer ik dat meteen in te zien en te denken: ik ben ook maar een mens. En het zinnetje wat op zulke momenten écht helpt is meteen hardop in mijzelf zeggen: “Dan is het gewoon een les voor de volgende keer!”. Op deze manier straf je jezelf niet met negatieve gedachten, maar focus je juist op het positieve: de les!

Lessen in zelfliefde

Omarm je imperfecties

Ook omarm ik nu eindelijk mijn imperfecties. Er zijn bijvoorbeeld een aantal dingen aan mijn lichaam die ik minder mooi vind/vond, maar waarvan ik nu gewoon vind dat zij bij mij horen. Zo staat mijn neus bijvoorbeeld ietwat scheef, iets waar ik mij heel lang aan gestoord heb. Maar als je mij nou zou vragen of ik het zou willen veranderen? Nee, want dit gezicht en deze neus horen nou eenmaal bij mij.

Wees niet te kritisch op jezelf

Als rasechte perfectionist ben ik ook altijd enorm kritisch op mijzelf geweest. Nooit was iets goed genoeg en het kon altijd beter. Maar weet je hoe vermoeiend dat is? Het kán namelijk nooit allemaal perfect zijn. Het is dus een streven naar iets onmogelijks. Als dat geen nutteloze energie van je vergt?! De laatste paar jaren/maanden ben ik dan ook wat minder kritisch op mijzelf geworden. Nog steeds wil ik dat iets goed is en heb ik grote dromen, maar ik besef nu dat als ik het met heel mijn hart en passie doe, dat het dan sowieso goed genoeg is. No matter what.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Het stoppen met vergelijken is ook één van mijn belangrijkste stappen geweest. Zo kan je je namelijk helemaal op jezelf focussen. Op wie jij bent. Op wat jij wilt. Zonder dat je jezelf door anderen laat afleiden. Het maakt namelijk geen reet uit hoe die ander eruit ziet, want jij bent die ander niet! Jij bent jij en je zult meoten roeien met de riemen die je hebt 😉 Dat klinkt natuurlijk heel negatief, maar het is wel zo. Die grote borsten die iemand anders misschien heeft, zal jij nooit krijgen zonder operatie. Het beste in dat geval? Accepteer jouw kleine borsten (dit is natuurlijk maar een voorbeeld hè?) volledig en besef dat ze bij jou horen. Dat andere meisje/vrouw met grote borsten zal wel weer iets anders hebben wat zij niet mooi aan haar zelf vind. Zo heeft iedereen wat en kan je jezelf het beste focussen op jouw positieve kanten. Die neemt niemand je af en mag je iedere dag weer dankbaar voor zijn!

Lessen in zelfliefde

Wees dankbaar

Wist je trouwens dat dankbaarheid tonen een grote stap is op weg naar meer zelfliefde en geluk? Probeer het maar eens. Sta iedere dag even stil bij waar jij dankbaar voor bent en je zult het verschil snel ervaren. Promise!

Dit klinkt misschien allemaal alsof ik het helemaal “perfect” voor elkaar heb. Natuurlijk heb ik ook mijn momenten dat het allemaal even niet zo gaat zoals ik hierboven beschreven heb. Ook dat is niet erg, want de weg naar zelfliefde is natuurlijk ook niet perfect! Wel kan ik met volle overtuiging zeggen dat deze bovenstaande lessen mij al zo veel geleerd hebben en veel geluk bezorgen.

Ervaar jij nog niet genoeg zelfliefde? Of lukken de punten uit deze vorige blog over zelfliefde niet zo goed? Kijk dan eens of jij wat van mijn lessen die ik hierboven beschreven heb kan meepikken!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

 

Eén gedachte over “Mooie Lessen In Zelfliefde”

  • Milou, wat ben je ook een prachtig mens. Echte goede levenslessen inderdaad voor wat meer zelfliefde. Ik heb er gelukkig de laatste jaren ook erg goed aan kunnen werken, alleen is het inderdaad als perfectionist soms heel lastig om niet te kritisch te zijn op jezelf. Dat is voor mij nog een leerpuntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *