Wat is zelfliefde

In de afgelopen paar jaren heb ik het belang en de schoonheid van zelfliefde ondervonden. Zelfliefde is wat mij betreft dé basis voor een mentale gezondheid en een vereiste om echt gelukkig te zijn. Maar wat is zelfliefde eigenlijk?

Ik heb al in een aantal Instagram posts laten doorschemeren dat ik het belang van zelfliefde heb ondervonden. Dat ik nu oprecht kan zeggen dat ik van mijzelf hou en mijzelf accepteer zoals ik ben. Mijn leven staat niet meer in het teken van perfect zijn en willen afvallen. Mijn leven staat in het teken van liefde en geluk! Dit is zo veel fijner en mooier, dat kan ik je vertellen.

Maar wat is zelfliefde nou eigenlijk? Ik denk dat zelfliefde voor iedereen een andere betekenis heeft, maar dat er ook heel veel gelijkenissen tussen zullen zijn. Ik vind het moeilijk om in één zin te omschrijven, maar denk dat de volgende zinnen het bij elkaar mooi verwoorden…

Wat is Zelfliefde?

  1. Zelfliefde betekent houden van jezelf, wat er ook gebeurt en wat jij ook doet.
  2. Zelfliefde betekent je ware zelf – je echte zelf – zijn.
  3. Zelfliefde betekent dat je jouw imperfecties omarmt.
  4. Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent.
  5. Zelfliefde betekent dat je niet te streng en kritisch naar jezelf bent.
  6. Zelfliefde betekent dat je uitgaat van jouw eigen kracht en kwaliteiten en je niet met andere vergelijkt.
  7. Zelfliefde betekent dat je goed voor je lichaam zorgt, genoeg beweegt en voldoende gezond eet.
  8. Zelfliefde betekent dat je goed voor je geest zorgt, met genoeg me-time en ontspanning.
  9. Zelfliefde betekent dat je jouw grenzen bewaakt.
  10. Zelfliefde betekent dat je jezelf met respect behandelt (net zoals je jouw beste vriend(in) zou behandelen).

Zelfliefde is niet alleen “van belang” het is ook nog eens iets heel moois. Vanaf het moment dat jij echt van jezelf gaat houden zal het je zo veel moois brengen. Daarnaast kan je pas écht liefde geven aan jouw naasten (vrienden en familie) als je van jezelf houdt.

Wat is zelfliefde

Veel van deze punten waren voor mij nooit vanzelfsprekend. Ik hield echt niet van mijzelf op het moment dat ik iets stoms had gedaan of een fout had gemaakt. Mijn imperfecties omarmen? Ik probeerde zo goed en wel als ik kon al mijn imperfecties om te zetten in perfecties. Ik was altijd enorm kritisch en streng voor mijzelf – en daarom ook naar anderen – toe. Ik vergeleek mijzelf altijd met anderen. Was ik beter, dunner, sneller, mooier, slimmer? Zo niet, van voelde ik mij ook echt “minder”. Echt mijzelf met respect behandelen kon je dat natuurlijk niet noemen.

Vanaf het moment dat ik mij op bovenstaande punten ben gaan focussen heb ik meteen meer (zelf)liefde en geluk ervaren. Zó fijn is dat! Van super streng en kritisch naar houden van jezelf no matter what.

Omdat ik er zelf zo veel aan heb gehad wil ik dit maar wat graag met jullie delen en hopelijk een zetje richting meer zelfliefde geven. Ik hoop namelijk dat iedereen die het nodig heeft – net zoals ik – meer zelfliefde kan gaan ervaren. Je zal dan ook nog veel meer over dit onderwerp voorbij zien komen, promise!

Als laatste vroeg ik mij af… Wat betekent zelfliefde voor jou? Ervaar jij zelfliefde? Of (nog) niet? Het delen van jouw verhaal kan al een hele goede stap zijn op weg naar meer zelfliefde!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

 

3 gedachten over “Wat is Zelfliefde?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *