Mediteren is sinds een jaar onderdeel van mijn leven. Het brengt mij enorm veel en daarom wil ik het liefste dat iedereen hiervan de vruchten kan werpen. Als je er nog niet zo veel ervaring mee hebt wil ik je bij deze 7 meditatie tips voor beginners geven. 

Om te beginnen vraag je je misschien wel af… Wat kan mediteren mij opleveren? Nou heel veel. In het kort gezegd brengt het mij: meer rust in mijn hoofd, ontspanning, dichter bij mijn hart én meer rust gedurende de dag. Ook kan ik door middel van meditatie mijn dromen en verlangens beter in kaart brengen, iets wat normaal gesproken door de waan van de dag best moeilijk kan zijn. Als laatste heeft het mij veel dichter bij mijzelf gebracht en ben ik pas écht gaan inzien wat zelfliefde is en waar het vandaan komt. Zo is er eigenijk nog wel meer, maar daar gaat deze blog niet over. Het gaat om jou! En je zult zelf gaan ervaren wat het je kan brengen als je begint met deze 7 meditatie tips voor beginners!

7 Meditatie tips voor beginners

1. Plan een vast moment in

Om te beginnen met mediteren is het fijn als je er zo snel mogelijk een gewoonte van kan maken. Iets waartoe je je niet meer echt hoeft te zetten, maar wat bijna automatisch gaat. Plan daarom ook een vast moment op de dag in, waarop je zo goed als iedere dag gaat mediteren. Bijvoorbeeld ‘s ochtends nadat je bent opgestaan of ‘s avonds voordat je naar bed gaat.

2. Gebruik een speciaal hoekje/plekje in je huis

Ook kan het helpen om een vast plekje te gebruiken of er zelfs een mooi hoekje in je huis voor te maken. Ten eerste, kan je op die manier al sneller tot rust komen, alleen al omdat je op die plek gaat zitten (je onderbewuste weet namelijk al wat er gaat komen). Ten tweede, word je er op die manier weer aan herinnerd als je naar jouw plekje kijkt en zal je er vaker even voor gaan zitten.

Meditatie tips voor beginners

3. Ga in een houding zitten/liggen die jij fijn vindt

De meest “bekende” houding om in te mediteren is de lotus houding of kleermakerszit. Maar om te mediteren hoef je helemaal niet zo te gaan zitten hoor! Doe waar jij je goed bij voelt. Je kan ook gewoon op een stoel, op je bank of op je kleed gaan zitten en je handen rustig in je schoot laten rusten. Zorg er wel voor dat je een rechte rug hebt en niet gaat inzakken (dat is slecht voor je rug namelijk). Ook kan je liggend mediteren, alleen is de kans dat je dan in slaap valt wel aanwezig haha (been there done that).

4. Een korte meditatie is ook goed

“Mediteren? Daar heb ik helemaal geen tijd voor joh!”. Ja, dat hoor ik vaak genoeg, maar een mediatie hoeft echt geen uur of zelfs geen halfuur te duren. Je kan al mediteren en tot rust komen vanaf een paar minuten. Alles wat je doet, is mooi meegenomen en beter dan niets. Leg jezelf dus geen onnodige moeilijke doelen op om iedere dag een half uur te mediteren. Begin gewoon eens met 5 minuutjes. Dan kan je het altijd nog uitbouwen.

5. Gebruik een app of programma

Eerlijk is eerlijk, als je nog maar net begint met mediteren is de kans groot dat als je gewoon gaat zitten je zonder hulp – of geleide meditatie – niet zo heel ver komt. Althans, dat je misschien niet zo goed weet wat je moet doen. Het allerfijnste vind ik een geleide meditatie, waarbij je begeleid wordt door een stem. Je doet je koptelefoon in (of zet je speakers aan), gaat zitten en volgt gewoon wat er gezegd wordt. Easy! Zo kan je veel geleide meditaties vinden op YouTube, via apps (bijvoorbeeld Headspace of Calm) óf via een online programma.

Zelf ben ik het programma de Online Meditatie Coach aan het uittesten, waarbij je in 40 dagen leert mediteren. Je begint met 2×3 minuten per dag en bouwt dat verder uit. Je krijgt per week 2 nieuwe geleide meditaties in je mail én leert over wat meditatie voor je kan doen (incl. wetenschappelijke bewijzen etc.). Ik ben zelf super enthousiast en vind het dan ook heel tof dat ik €12 korting op het programma mag geven. Meld je dan aan via deze link om van die korting gebruik te maken. Dit is inderdaad een betaald programma, maar het voordeel ten opzichte van een gratis app is dat je gemotiveerder bent. Althans, zo ervaar ik dat. En in het begin heb je echt wel even de motivatie nodig om het iedere dag te doen, als je doel is om er een gewoonte van te maken.

Meditatie tips voor beginners

6. Perfectie bestaat niet

Verder is er geen goed of fout. Perfectie bestaat niet. Het is niet erg als het niet meteen lukt, of als je “nog gedachten hebt”. Mediteren gaat niet per se over het uitsluiten van je gedachten. Het gaat erom dat je er bewust mee bezig bent om stilte in je hoofd te krijgen (of bijvoorbeeld dingen te visualiseren) en dat je als het ware naar je gedachten kan leren kijken zonder je erdoor mee te laten sleuren. Zie ze als wolkjes aan de lucht, die je wel ziet en opmerkt, maar daarna rustig weer verder laat waaien. Ook is het zo dat het de ene keer makkelijker zal gaan dan de andere keer, dat is ook niet erg. Het is wat het is, perfectie bestaat niet.

7. Probeer verschillende soorten meditaties

Als laatste wil ik je nog als tip geven dat je verschillende soorten meditaties kan proberen. Er is namelijk niet één manier van mediteren. Zo zijn er ademmeditaties (waarbij je je concentreert op je ademhaling), visualisaties (waarbij je iets in je hoofd gaat visualiseren), bodyscans (waarbij je beetje bij beetje aandacht besteed aan heel je lijf) en mantra meditaties (waarbij je continue een bepaald mantra blijft herhalen). Meditaties die je alleen in stilte doet of meditaties waarbij je begeleid wordt. En zo nog heel veel meer. Probeer dus verschillende soorten meditaties uit, zodat je erachter komt welke het beste bij jou passen.

Heb jij zelf misschien nog meditatie tips voor beginners? Of heb je vragen? Opmerkingen? Stel ze gerust in de comments hieronder, op Instagram of Facebook.

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

2 gedachten over “7 Meditatie tips voor beginners”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *