Hoe om te gaan met... Vakantie?

Ojee… Ben je eindelijk super goed bezig, maak je veel zichtbare (en onzichtbare) progressie en dan.. Komt je vakantie eraan!! Voor sommigen een grote uitdaging, voor anderen een tijd om helemaal los te gaan. Alleen kan je met een weekje of twee los gaan, héél veel progressie teniet doen.. Dus vandaar dat ik graag mijn tips met jullie wil delen.

Allereerst zal je natuurlijk voor jezelf moeten beslissen wat je wilt gaan doen.. Wil je helemaal losgaan en nergens zorgen over maken? Dat kan natuurlijk ook. Maar dan moet je wel de consequenties onder ogen zien en je je niet schuldig gaan voelen wanneer je weer thuis komt. Wil je echter wel iets meer opletten, dan heb ik hier een aantal vakantie tips voor fitgirls en guys!

Hoe om te gaan met... Vakantie?

1. Ontbijt

Dit is nog de kans om goed te starten! Vaak is ’s morgens je zelf-controle nog sterker aanwezig dan ’s avonds, dus maak hier gebruik van. Zelf hebben wij geprobeerd om hotels te boeken waar geen ontbijt bij zit, zodat we hierdoor genoodzaakt zijn om zelf ontbijt te kopen in een supermarkt (lees: mogelijkheid tot magere kwark, yoghurt, havermout, fruit, etc!). Maar mocht je tegen een ontbijtbuffet in een hotel aanlopen, probeer dan toch wat gezondere keuzes te maken door mager beleg te kiezen en/of magere yoghurt met fruit te eten.

Hoe om te gaan met... Vakantie?

2. Lunch

Zelf gaan wij naar Italië op vakantie, dus ik kijk er al zó naar uit om lekkere pizza’s als lunch te eten 😉 Alleen sta ik mijzelf dit niet iedere dag toe hoor! Zeker als je naar warme landen op vakantie gaat, is een salade als lunch een goede optie. Althans, daar heb ik dan altijd veel zin in! Ook heb ik zelf het idee om bijvoorbeeld een pizza met mijn schatje te delen en daar nog een grote salade bij te bestellen. Zo kan je toch lekker genieten, maar krijg je ook de nodige groentes binnen en hou je de calorieën binnen de perken.

3. Diner

Heerlijk uit eten op vakantie. Wie kijkt daar nou niet naar uit?! Pas alleen wel op dat dit niet iedere avond een driegangen menu wordt, tenzij je natuurlijk met wat extra kilootjes thuis wilt komen. Probeer ook hier voor de gezonde keuzes te gaan, zoals bijvoorbeeld gegrilde kip, biefstuk, zalm of witvis. En ook al is het vaak beperkt in restaurants, zorg ook hier dat je genoeg groentes binnen krijgt en bestel eventueel een extra portie (gegrilde) groenten bij. Toetjes? Heerlijk, maar niet iedere dag! Of deel er een met je geliefde, familie of vrienden.. Scheelt toch weer de helft hè? 😉

4. Sporten & Bewegen

Zelf proberen wij altijd een hotel te boeken met sportschool. Helaas waren we dit keer redelijk laat met boeken en waren er alleen nog erg dure hotels beschikbaar die een sportschool hadden. Die hebben we maar even laten schieten. Niet getreurd, er zijn andere manieren om te sporten op vakantie! Zoek van te voren wat bootcamp oefeningen of oefeningen met eigen lichaamsgewicht op die je makkelijk buiten kan doen (eventueel met behulp van een bankje die je kan opzoeken). Sta dan een paar keer vroeg op en ga lekker voor je ontbijt trainen, want als het goed is eet je genoeg op vakantie waardoor je genoeg energie hebt om op een lege maag te sporten. Zo niet, eet een banaantje voor snelle energie. Ook proberen wij dit keer een lokale sportschool in de buurt op te zoeken waar we eventueel 10-15 euro moeten betalen om 1 keer te mogen sporten. Dit hebben we er wel voor over! Wat kan je nog meer doen? Bewegen! Zijn er mooie wandeltochten in de buurt? Kan je fietsen huren? Kanoën? Of natuurlijk gewoon een rondje hardlopen. Doe iets waarbij je de omgeving kan ontdekken én tegelijk wat calorieën kan verbranden. Twee vliegen in één klap!

Hoe om te gaan met... Vakantie?

5. Portiecontrole & Delen

Ook op vakantie blijft portiecontrole belangrijk. Geniet vooral van alle lekkere buitenlandse lekkernijen, maar zorg ervoor dat dit met mate is! Ook ben ik, zoals je misschien al wel door de regels door hebt kunnen merken, een groot voorstander van delen! Een pizza? Een toetje? Een croissantje bij het ontbijt? Dit hoef je natuurlijk niet helemaal te eten als er iemand in je omgeving is die dit graag met je wilt delen 🙂

Hoe om te gaan met... Vakantie?

6. Tussendoortjes

Zelf eet ik op vakantie veel minder tussendoortjes. Dit komt doordat ik vaak meer eet tijdens de grote maaltijden dan thuis en ben dan ook langer verzadigd. Als je toch honger krijgt, zorg dan dat je gezonde tussendoortjes eet. Fruit is een goede optie en vaak ook érg lekker in warme vakantielanden. Ook kan je wat eiwitrepen van thuis meenemen, want ook op vakantie blijven voldoende eiwitten belangrijk.

7. Alcohol

Op vakantie is het erg verleidelijk om vaak aan de alcohol te gaan, maar laat het geen vrijbrief zijn om iedere avond te gaan zuipen. Een glaasje hier en daar moet zeker kunnen. Vergeet alleen niet dat je zo veel loze calorieën wegdrinkt, terwijl je waarschijnlijk ook al (te) veel calorieën eet.

Hoe om te gaan met... Vakantie?

8. Calorieën Tracken

Thuis gaat er geen dag voorbij dat ik inlog op MyFitnessPal om mijn calorieën bij te houden. Hoe je hiermee omgaat is natuurlijk erg persoonlijk en voor iedereen weer anders. Er zijn genoeg mensen die het helemaal niet bijhouden en dan moet je vooral niet gaan beginnen op vakantie ;). Mocht je het normaal wel tracken, dan kan je ervoor kiezen om het bij te blijven houden óf los te laten. Ik heb besloten om het deze vakantie los te laten en op mijn gevoel af te gaan. Goede keuzes maken waar ik kan én er vooral voor zorgen dat ik genoeg eiwitten binnen krijg. Ik ga ervan uit dat ik toch iedere dag wel iets over mijn calorietotaal heen ga, en zie dat liever niet dan wel 😛

9. Drink Veel Water

Dit is natuurlijk altijd al belangrijk, maar al helemaal als je naar warme landen op vakantie gaat. Dan is minimaal 3 liter water op een dag helemaal niet gek! Dit zorgt er ook voor dat je voldoende gehydrateerd blijft, je maag voller blijft waardoor je minder snel gaat snacken én zorgt het voor de afvoer van afvalstoffen die je toch door wat ongezonder te eten binnen zult krijgen.

Hoe om te gaan met... Vakantie?

10. Be Prepared

Als laatste: ga voorbereid op vakantie! Bedenk wat je van je vakantie verwacht, hoe je met je eten wilt omgaan en of je wilt gaan sporten of niet. Als je dat van tevoren met jezelf „afspreekt” dan hou je het makkelijker vol. Ook kan je wat dingen van thuis meenemen zoals bijvoorbeeld eiwitrepen en poeders. Daarnaast nemen wij twee plastic bakjes en wat bestek mee om zelf wat kwark/fruit/salades te kunnen maken ook al verblijven wij in hotels.

In juli gaan mijn vriend en ik 10 dagen naar Italië, het land van de pizza’s, pasta’s, ijsjes en noem maar op! Voor mij wordt het een hele uitdaging, maar ik ga me zo goed mogelijk aan bovenstaande tips houden natuurlijk 😉 Na mijn vakantie zal ik een nieuwe post schrijven om jullie laten weten hoe het mij is verlopen!

Hebben jullie nog goede tips? Laat het mij dan weten via in de comments hieronder! Liefs, Milou

8 gedachten over “Hoe om te gaan met… Vakantie?”

    • Dank je! 🙂 Ik weet maar al te goed dat het niet altijd even simpel en gemakkelijk is haha. Hoop dan ook dat het mij de komende vakantie goed gaat lukken. Maar er moet natuurlijk wel ruimte zijn om genoeg te genieten vind ik. Zo vaak ga je niet op vakantie 😉

  • Ik ben vorige maand een week naar Ibiza geweest en het is me toen voor het eerst gelukt niet helemaal los te gaan op vakantie. Ik had bewust gekozen voor een appartement zodat ik ook vaker zelf kon koken en had van thuis inderdaad eiwitpoeder en snack a jacks mee. Een koelkast is echt handig en heb gewoon mijn kwark kunnen eten. Het lastigste was voor mij dat mijn reisgenoot totaal niet bezig was met een gezonde lifestyle, en het ook niet begreep dat ik dat wel belangrijk vond, ook op vakantie. Het helpt denk ik heel erg om met iemand te gaan met dezelfde lifestyle of in ieder geval jouw lifestyle accepteert. Ik heb mijn voeding wel bijgehouden, maar dit keer globaal op papier en niet precies in de app. Af en toe pizza en een lekkere magnum, en die smaken toch net wat beter als ze gewoon binnen je plan passen 😀 En ook een keer gaan hardlopen en de lokale gym opzoeken met uitzicht over zee, prachtig!

    • Wat fijn voor je zeg! Een appartement is dan inderdaad een goede keuze! En ik kan me voorstellen dat het moeilijker wordt als je reisgenoot niet met een gezonde levensstijl bezig is. Gelukkig is mijn vriend dat wel en hij wil net zo goed niet helemaal losgaan in onze komende vakantie 🙂 Hopelijk kunnen wij een lokale gym vinden om lekker te trainen! En die pizza eten we ook gewoon, alleen dan bijvoorbeeld een halve p.p. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *