Een tijdje geleden schreef ik deze blog over mijn tips over ”Hoe om te gaan met… Vakantie”. Ook heb ik toen beloofd om mijn eigen ervaring met de tips met jullie te delen. Ik ben inmiddels al bijna twee weken terug van vakantie en kan sowieso zeggen dat we super genoten hebben! Onze vakantie ging naar Puglia, een regio in de hak van Italië. We hebben daar een auto gehuurd en zijn 3 nachten in Lecce verbleven, een hele mooie barokke stad. Daarna zijn we 4 nachten in Gallipoli geweest, een prachtig schiereilandje aan de kust, om vervolgens onze vakantie af te sluiten met 3 nachten in Ostuni, een heel mooi plaatsje in het binnenland.

Als je mij zou vragen wat mijn ”lievelingseten” is, zal ik je waarschijnlijk antwoorden met pizza! Ook is mijn favo keuken toch echt de Italiaanse keuken. Dus een vakantie naar Italië is voor deze fitgirl niet alleen een feestje, maar ook een uitdaging om niet 5 kg zwaarder thuis te komen. Ik had met mijzelf afgesproken om toch echt te gaan genieten van al dat lekkers, maar wel met mate en vooral door te luisteren naar mijn lichaam. Wat veel mensen (denk ik) overkomt op vakantie is dat je gaat eten, omdat je ”zin hebt in iets lekkers”. Je ligt op het strand en hebt wel zin in een zakje chips of een ijsje. Dit is iets wat ik wilde voorkomen. Ik was van plan alleen te eten als ik echt honger had en ook te stoppen als ik vol zat.

Vakantie_mijn_ervaring_9

En hoe is het mij verlopen? Nou, eigenlijk echt véél beter dan ik had verwacht! Zowel mijn vriend als ik waren redelijk verbaasd over mijn controle tijdens de vakantie, haha! Het motto ”naar mijn lichaam luisteren” heeft me echt door mijn vakantie heen kunnen leiden. Qua ontbijt hebben we zo gezond mogelijk ontbeten iedere dag. We hebben vrijwel iedere dag yoghurt met vers fruit gegeten en aten daar soms 1 zoetigheid bij die zo typisch zijn voor het Italiaanse ontbijt. In ons eerste hotel kochten we de yoghurt zelf en in het tweede hotel kocht de hotel eigenaar speciaal voor ons magere yoghurt, lief toch?! Bij ons laatste hotel hadden we expres geen ontbijt zitten, zodat we die ook zelf gezond konden regelen. Ik vond het fijn om de dag met een gezond ontbijtje te beginnen, want een goed begin is het halve werk!

Vakantie_mijn_ervaring_11

Vakantie_mijn_ervaring_2

Qua lunch en avondeten hebben we dat eigenlijk iedere dag buiten de deur gegeten. We wilden er namelijk gewoon optimaal van genieten. Maar wel pas wanneer we honger hadden! Ook probeerde ik weg te blijven van het broodmandje of pakte 1 à 2 broodjes (en niet meer!). Natuurlijk hebben we ook enkele keren mijn lievelingseten gegeten, pizza! 😉 Ik had deze eigenlijk met mijn vriend willen delen, maar hij was bang dat een halve te weinig zou zijn helaas, dus moest ik er wel 1 voor mijzelf bestellen. Maar aangezien 1 pizza al snel 1200 kcal is en ik na een halve eigenlijk al vol zit, heb ik iedere keer de dikke randen laten liggen en soms nog een extra punt. Dit ging niet zonder slag of stoot hoor, het liefst at ik hem natuurlijk helemaal op! Maar door deze controle te hebben en uit te voeren, zat ik 1. niet oncomfortabel bommetje vol, kon ik 2. toch heelrijk genieten van een pizza, kon ik 3. mijn calorie-inname beperken en 4. erg trots op mijzelf zijn!

Vakantie_mijn_ervaring_5

Vakantie_mijn_ervaring_3

Ook probeerde ik ervoor te zorgen dat slechts 1 van de 2 grote maaltijden (lunch en diner) wat ”slechter” was. Dus als ik een (deel van een) pizza op had als lunch, at ik ’s avonds alleen nog mager vlees of vis met een extra portie groenten. En dit was ook nog steeds mega genieten! Als tussendoortjes hebben we vooral fruit, eiwitrepen en ijsjes gegeten. Een ijsje na mijn lunch of diner is voor mij gewoon te veel en zit ik daarna te vol, daarom probeerde ik de ijsjes die ik at zo veel mogelijk als tussendoortje te eten wanneer ik ook echt honger had. Daardoor smaakte het des te lekkerder 🙂 Daarnaast ben ik inmiddels zo gewend om geen alcohol te drinken, dat ik dat ook amper heb gedaan op vakantie. Alleen tijdens de kookcursus, mijn vriend’s verjaardag en de laatste dag hebben wij een heerlijk wijntje bij het eten gedronken 🙂

Vakantie_mijn_ervaring_6

Vakantie_mijn_ervaring_12

 

Ook hebben wij (ik praat vaak over ”wij” omdat mijn vriend gelukkig precies dezelfde levensstijl aanhoudt als ik) in totaal 6 keer gesport in 10 dagen! Iets waar ik ook redelijk trots op ben en me goed bij voelde. In het begin hebben we twee keer een parkje opgezocht, waarin we de eerste keer een HIIT training van Kayla Itsines hebben gedaan en de tweede keer zelf oefeningen met lichaamsgewicht en de speeltoestellen bedacht. Echt leuk en ontspannend om dit een een nieuwe omgeving te doen en creatieve oplossingen bedenken met attributen uit je omgeving. In de volgende twee plaatsjes hebben wij nog 4 keer een sportschool opgezocht. Velen zullen ons misschien voor gek verklaren, maar wij vonden het heerlijk ontspannend om ’s ochtends lekker te kunnen trainen. Mij maak je ook niet blij met een hele dag lang op het strand liggen eigenlijk. En ik kan je vertellen, die pizza of pasta als post-workout lunch smaakte daarom 10x zo lekker! 😉

Vakantie_mijn_ervaring_13

Vakantie_mijn_ervaring_4

Nu klinkt het allemaal alsof het mij redelijk perfect afging, maar ik had ook mijn mindere momentjes hoor. Of nouja, momenten waarop ik mijzelf ”mocht” laten gaan en dat ook deed haha! Één dag hebben wij namelijk een kookcursus gevolgd, waarbij we een viergangen lunch en diner hebben gekookt én opgegeten natuurlijk 😉 Met bijpassende wijnen! Ik heb dan ook echt heel veel gegeten en gedronken, want ik wilde er volop van genieten en heb dat ook gedaan! Ook toen mijn vriend jarig was heb ik me iets meer laten gaan. Maar eerlijk gezegd voelt het voor mij toch veel fijner als ik heerlijk gedineerd heb en níet met een plofbuik naar huis ga.

Vakantie_mijn_ervaring_14

Ook een kleine kanttekening van mijn vakantie: flinke problemen met mijn darmen! Echt heel vervelend was het. Door anders te eten en een ander ritme heb ik hier bijna altijd op vakantie last van. En dan probeer ik nog zo veel mogelijk vezels te eten en drink me rot aan het water. Toch krijg ik er iedere keer weer last van. Ik heb er flink van gebaald, want het zorgde er niet alleen voor dat ik er fysiek last van had (opgeblazen gevoel en buikpijn), maar ook dat mijn lang-voor-gewerkte abs gewoon niet meer zichtbaar waren door een plofbuik (deze foto hieronder was de “beste” foto met minst opgeblazen buik :/)! Maargoed, halverwege heb ik het maar geaccepteerd want kon er toch niet veel meer aan veranderen. Een paar dagen nadat ik weer thuis was ging het weer helemaal goed gelukkig.

Vakantie_mijn_ervaring_8

En het resultaat van mijn vakantie op de weegschaal?! De eerste dag van thuiskomst +1,5 kg. Iets waar ik niet heel ontevreden mee was. Wel had ik toen nog steeds last van mijn darmen en een opgeblazen buik. Dit zat waarschijnlijk in die kilo’s erbij, want 3 dagen daarna woog ik alweer zo goed als wat ik woog voor mijn vakantie! Ook met mijn spiegelbeeld was ik weer tevreden en daar draait het om toch? Al met al ben ik dus heel tevreden en trots op hoe ik mijn vakantie heb beleefd als fitgirl. Ik heb echt enorm genoten en heel veel lekkere dingen gegeten, maar dit met mate gedaan en vooral naar mijn lichaam geluisterd. Ook vond ik het heerlijk om eens die macro’s los te laten en niet 10 keer per dag in te loggen op Myfitnesspal! Voor het eerst na een vakantie hoef ik dus ook niet flink mijn best te doen om de kilo’s er weer af te krijgen. Ze zaten er amper bij en gingen er heel snel automatisch weer vanaf! Even een tijdje de controle loslaten heeft mij echt goed gedaan. Nu, na de vakantie ben ik wel weer begonnen met het tracken van mijn calorieën en voel me er weer goed bij! Voor ieder is het weer anders, maar vind een manier die voor jou werkt!

 

Hebben jullie moeite met de combinatie van vakanties en een fitte levensstijl hebben? Of hebben jullie nog tips? Let me know in de comments hieronder! Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *