Tja, wat is een gezonde relatie met eten eigenlijk? Hoe ga je dan met eten om? Hoe voel je je er dan bij? En wat voor gevolgen heeft dat?
Als je nooit wat anders gewend bent dan een strijd met eten, diëten of alles-of-niets… Kan ik goed begrijpen dat je daar maar moeilijk een voorstelling van kan maken!
Misschien heb je wel periodes dat het heel “goed” lijkt te gaan met eten. Je eet gezond, snoept (bijna) niet en kan jezelf makkelijk “inhouden”.
Misschien puur op wilskracht? Of motivatie?
En is dat dan iets wat je voor langere tijd kan volhouden?
Want misschien heb je ook wel periodes dat je dan toch veel of ongezond eet. Onbewust zit te snaaien. Of last hebt van eetbuien?
Periodes dat het even niet zo lekker gaat. Niet met jou. En niet met jouw eetkeuzes.
Dat je baalt van jezelf en jouw eetgedrag?
Een fijne, relaxte en gezonde manier van met eten omgaan kan je voor altijd volhouden op het moment dat je ook een gezonde relatie met eten creëert!
Wat is een gezonde relatie met eten?
Wat versta ik eigenlijk onder een gezonde relatie met eten? Dat is natuurlijk best een breed begrip, maar dit zijn een aantal punten die wat mij betreft bij een gezonde relatie met eten horen en waar je op mag focussen:
- Je kiest bewust voor de dingen die je eet en staat helemaal achter die keuzes
- Dat is dan meestal voedzaam en gezond, maar soms ook niet en geniet daar lekker van
- Je voelt je niet schuldig als je dan een keer wat ongezonds eet, want…
- Je kan het ook makkelijk bij 1 stukje chocolade, 1 koekjes of 1 bakje chips houden
- Eten is belangrijk voor je, maar het beheerst niet je gedachten en dagen
- Je luistert naar je lichaam en respecteert dat ook
- Als je je rot voelt eet je soms wel eens iets lekkers, maar niet elke keer of mega veel (want je kan op andere manieren met je gevoelens omgaan)
- Je gebruikt eten niet puur als middel om af te vallen, maar als brandstof voor je lichaam (en soms voor je geest)
- Voor jou is eten niet direct gekoppeld aan je gewicht of eigenwaarde
Je gaat dan dus op een bewuste manier met eten om, in plaats van dat eten JOU beheerst.
Zeker als je last hebt van snaai- of eetbuien kan je het gevoel hebben dat je totaal geen controle hebt en dat eten jou beheerst.
In mijn nieuwe masterclass Eetbuien Doorbreken neem ik je mee in verschillende manieren hoe je van snaaien en eetbuien af kan komen en een gezonde relatie met eten creëert! Schrijf je hier gratis in.
Eet vanuit liefde en om je lichaam te voeden
En uiteindelijk is eten een manier om je lichaam te voeden en van energie te voorzien, niet iets wat je alleen maar stress, frustratie en schuldgevoelens zou moeten kosten.
Dus kijk met liefde naar jezelf, je lichaam en je eetpatroon.
Zie voeding als brandstof en middel om jou van energie te voorzien. Een middel om een fijn leven te leven. Niet iets dat je tot een “slecht” persoon maakt als het je even niet zo goed lukt.
Kies bewust, maar denk er niet de hele dag over na. Geniet van minder voedzame dingen, maar met mate en zonder schuldgevoelens. En koppel je zelfbeeld of eigenwaarde niet aan je fysieke buitenkant of gewicht.
Waarom wil je voor een gezonde relatie met eten gaan?
Ik zie maar al te vaak dat eten gepaard gaat met stress, schaamte, frustratie, een gevoel van falen en schuldgevoelens. Is dat bij jou ook zo?
Stel je dan eens voor hoe het zou zijn als je die stress en frustraties niet meer zou hebben…
Als je niet meer zo veel bezig bent met eten. Als je wél voor de gezonde opties kiest, bijna automatisch omdat het een gewoonte is geworden. Als je dan een keer zin hebt in iets lekkers (wat ongezonder is) dat je dan maat kan houden en er echt van kan genieten. En dat je niet bij elke keuze je afvraagt wat voor effect dat op je gewicht zou hebben?
Wat zou dat voor jou betekenen?
Keer op keer zie ik bij mijn klanten dat als je dat kan gaan doen… Dat dat voor veel meer rust zorgt. Meer energie. Meer genieten. En een gelukkiger gevoel.
Heb jij een gezonde relatie met eten?
Hoe zit dat bij jou? Aan hoeveel van de bovenstaande punten van een gezonde relatie met eten voldoe jij? Voldoe je aan één of meerdere punten NIET? Dan heb je nog wat stappen te maken naar een gezonde relatie met eten. En kan het je héél veel gaan brengen als je die stappen eenmaal gaat nemen 🙂
Ben jij daar klaar voor? En welke stappen heb jij daarbij te nemen? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Liefs, Milou
P.S. In mijn nieuwe masterclass Eetbuien Doorbreken neem ik je mee in verschillende manieren hoe je van snaaien en eetbuien af kan komen en een gezonde relatie met eten creëert! Schrijf je hier gratis in.
Lieve Milou ,
Dank je voor deze mail,de woorden die schrijft komen wel binnen, de uitleg vind ik geweldig . Ik ga ervoor Marion
Hoi Marion, wat super om te horen! Veel succes met de stappen die je gaat nemen. Liefs, Milou
Mijn relatie met eten in redelijk gezond. Hoe minder ik eraan denk des te beter gaat het.
Mijn focus is op gezond en voedzaam eten en niet meer zo erg op kilo ‘s
Hoi Anke, wat goed om te horen. Fijn dat het beter gaat naarmate je er minder aan denkt. En je het niet meer zo koppelt aan de kilo’s. Ga zo door! Liefs, Milou
Je kiest bewust voor de dingen die je eet. Vaak wel, ja.
Dat is dan meestal voedzaam en gezond, maar soms ook lekker niet. Vaak wel ja.
Je voelt je niet schuldig als je dan een keer wat ongezonds eet. Dan voel ik me wel schuldig.
Je kan het ook makkelijk bij 1 stukje chocolade, 1 koekjes of 1 bakje chips houden, ja dat lukt me wel.
Eten is belangrijk voor je, maar het beheerst niet je gedachten en dagen. Soms beheerst het wel…vooral wanneer ik beter op moet letten van mijzelf, dan heb ik wel momenten dat het mij beheerst.
Je luistert naar je lichaam en respecteert dat ook. Nee doe ik niet altijd.
Als je je rot voelt eet je soms wel eens iets lekkers, maar niet elke keer of mega veel. Klopt
Je gebruikt eten niet puur als middel om af te vallen, maar als brandstof voor je lichaam, niet altijd hoor…
Eten is niet direct gekoppeld aan je gewicht of eigenwaarde.. ja helaas wel…
Hoi Marleen,
Bedankt voor je reactie. Zo te lezen gaat het op sommige punten al wel goed, maar kan je op een aantal punten nog wat verbeteren richting een gezonde relatie met eten…
Liefs, Milou
Wat een fijn stuk om te lezen. Helaas heb ik wel een verstoorde relatie met eten. En last van eetbuien wanneer ik stress heb. Ik weet best wat goed en gezond is, maar ik kan vaak blijven eten … en zou zo graag de kilo’s die ik aangekomen ben willen afvallen. Ik ga nu wel bewuster nadenken, heb ik hoofd honger of maag honger .. maar ik kan nog een hoop leren om weer een gezonde relatie met eten te krijgen. En ik hoop dat dat mij ook rust brengt, minder buikklachten (overeten) en uiteindelijk gewichtsverlies.
Groetjes
Hi Christa, dankjewel voor je reactie. Super dat je bewuster gaat nadenken over wanneer je hoofd- of maaghonger hebt. Ik wens je veel succes in je stappen naar een gezonde relatie met eten, want dat zal je zeker meer rust brengen 🙂 Als ik je ergens bij kan helpen hoor ik het natuurlijk graag. Liefs, Milou
Mijn relatie met eten is echt verstoord, ik heb met grote regelmaat last van eetbuien. Ik probeer de verleiding te weerstaan, soms lukt het en soms niet. Ik ben er misschien ook veel te veel mee bezig. Iedere avond, op bed, denk ik: morgen, of maandag ga ik ECHT beginnen. Vaak gebeurt er iets, een kleine trigger, om toch te denken: wat maakt het ook uit! Als het dan weer doorgeslikt is heb ik spijt, of denk ik: nou ja, morgen weer een nieuwe poging. Ik besef echt wel dat ik fout bezig ben, ondertussen zou er toch zeker 12 kg af moeten. Ik merk het aan mijn knieën, door de suikers slaap ik minder goed. Ik ga proberen er deze keer echt voor te gaan.
Hi Jannie, dankjewel voor je reactie. Vervelend om te horen dat je relatie met eten zo verstoord is. Daar zou ik je mee kunnen helpen. Mocht je dat willen, laat maar eventjes weten! Liefs, Milou