10 tips december in balans

December is misschien wel de moeilijkste maand van het jaar om een beetje “in balans” te blijven. Want hoe zorg je dat je niet tonnetje rond het nieuwe jaar in gaat? Hoe zorg je dat je voldoende gezond blijft eten met al die verleidingen die op de loer liggen? En hoe zorg je dat je daar wel van kan genieten, maar zonder telkens door te slaan? In deze blog geef ik je 10 tips om december in balans door te komen. 

10 Tips om december in balans door te komen

  1. Haal genoeg gezonde boodschappen in huis
  2. Geniet bewust
  3. Blijf in beweging
  4. Ontzeg jezelf niets
  5. Haal niet te veel verleidingen in huis
  6. Plan je maaltijden
  7. Zorg op tijd voor ontspanning
  8. Sta even niet op de weegschaal
  9. Wees kritisch op je gedachten
  10. Focus op balans

Hieronder ga ik punt voor punt op alle tips in.

1. Haal genoeg gezonde boodschappen in huis

December is vaak een best drukke maand en op tijd boodschappen in huis halen schiet er dan nog wel eens bij in. De kans is dan natuurlijk des te groter dat er even iets makkelijks en ongezonds op tafel wordt gezet of Thuisbezorgd wordt besteld. Zonde eigenlijk, want de maand zit al vaak zo vol met ongezonde dingen en etentjes. 

Zorg er daarom juist in december voor dat je op tijd boodschappen in huis haalt. Zorg er dan ook voor dat je voldoende gezonde dingen koopt. Er zijn vaak al genoeg feestjes en verleidingen, des te belangrijker om thuis gewoon lekker gezond en voedzaam te eten. 

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

2. Geniet bewust 

Natuurlijk is december er ook om te genieten. En ik ben echt de laatste die je gaat vertellen dat je dat niet mag, haha. Dus geniet lekker van de chocoladeletters, etentjes, borrels en andere lekkernijen. Maar zorg ervoor dat je bewust geniet. En wat bedoel ik eigenlijk met bewust genieten? 

Ten eerste, dat je jezelf niet onbewust volstopt en uiteindelijk met buikpijn en een schuldgevoel op de bank ploft. Want uiteindelijk is dat niet genieten toch? Althans, niet voor mij. 

Ten tweede, kies bewust van welke dingen je wel en niet wilt genieten. Er zijn zó veel verleidingen in december. Je moeder of oma die een chocoladeletter voor je koopt. Kruidnootjes die in winkels bij de kassa liggen. Etentjes met familie. Kerstborrels met vrienden. Noem maar op. Als je altijd maar alles eet, ben je zo 3 kilo zwaarder op 1 januari. En dat is niet wat je wilt toch? 

Dus kies bewust wat je wilt eten en waar je van wilt genieten. Kies alleen voor de dingen die je écht lekker vindt. Prop je er niet mee vol, maar geniet er langzaam en bewust van. Wedden dat je op die manier veel meer geniet? 

3. Blijf in beweging 

Hoe je het ook went of keert, 9 van de 10 mensen zullen wat meer of wat ongezonder eten in december dan in andere maanden. Is dat heel erg? Als je het mij vraagt niet hoor.  

Toch is het fijn om dit op de een of andere manier te compenseren. Niet door dwangmatig veel te gaan sporten om elk calorietje er maar af te sporten. Nee, die manier bedoel ik niet. 

Wel bedoel ik dat je december best wat meer mag en kan bewegen. Je eet wat meer, dus beweeg je wat meer. Gewoon omdat je dit aan jezelf en je lichaam gunt. Zo simpel kan het eigenlijk zijn. 

Dus duik eens wat vaker de sportschool in, ga een extra rondje hardlopen of neem eens wat vaker de trap. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. 

4. Ontzeg jezelf niets 

Het lijkt misschien dé oplossing om jezelf van alles te gaan ontzeggen. Misschien komen deze uitspraken je wel bekend voor: “Ik kan maar beter geen kruidnoten eten, want voordat ik het weet is de hele zak op” of “Op dat aankomende feestje ga ik niets snacken hoor, ik heb al te veel feestjes deze week”. 

Maar heeft dat tot nu toe goed voor jou gewerkt? Of merk je dat het maar heel soms lukt? Of maar een paar uurtjes, waarna je zwicht en 3x zoveel eet als dat je eigenlijk had gewild? 

Op het moment dat je jezelf dingen gaat ontzeggen, ga je er des te meer naar snakken. Dit kan op de (hele) korte termijn werken, maar nooit op de lange termijn. Dus ik wil je dan ook echt aanraden om jezelf niets te ontzeggen, maar om punt 2 in gedachten te nemen om “bewust te genieten”. 

En als je dan iets eet wat naar jouw mening “ongezond” is… Geniet er dan met volle teugen van. Schuif een schuldgevoel opzij, want daar heb je helemaal niets aan. In deze blog vertel ik je meer over hoe je een schuldgevoel kan voorkomen.

5. Haal niet te veel verleidingen in huis

Dat je jezelf niets moet ontzeggen, betekent nog niet dat je het jezelf af en toe wat makkelijker kan maken. Zo ook voor de dingen die je in huis haalt. Want zeg nou zelf: hoeveel makkelijker is het om kruidnoten en kerstkransjes te weerstaan als je ze gewoon niet in huis hebt? 😉 

Dus haal niet te veel verleidingen in huis en maak het jezelf gewoon wat makkelijker. Heb je kinderen? Haal dan precies datgene wat zij eten en niet meer. Op = op. 

10 tips balans december

6. Plan je maaltijden 

Zoals ik al eerder zei is december vaak druk, druk, druk. Deadlines, cadeautjes inkopen en borrels. Des te belangrijker je maaltijden goed in te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Zo heb ik het deze week ook enorm druk en heb ik net al ontbijt voor de hele week gemaakt (2 verschillende ontbijtjes die ik mooi kan afwisselen) en ga ik strakjes voor twee dagen koken. De rest van de avonden heb ik ook al bedacht wat we gaan eten, zodat ik niet ineens “geen plan” heb en Thuisbezorgd ineens heel aanlokkelijk klinkt. 

Overigens is mijn grootste tip om in ieder geval voor de avondmaaltijden je week vooruit te plannen en 1x per week boodschappen te doen. Zo kom je gewoon niet voor verrassingen te staan en heb je geen excuus om niet gezond te eten. 

7. Zorg op tijd voor ontspanning

Laten we eerlijk zijn, als je moe of gestresst bent is het veel en veel moeilijker om gezond te eten toch? Dan is die reep chocolade ineens dé oplossing. En heb je al helemaal geen zin om uitgebreid te koken. Snap ik, dat heb ik ook. 

Dus zorg in deze (vaak toch drukke en stressvolle) maand dan ook op tijd voor ontspanning. Heb je een drukke week voor de boeg? Kijk dan op maandag al op welke dag je even wat tijd voor jezelf kan inplannen. 

Het klinkt misschien heel raar, want tijd inplannen voor jezelf doe je misschien nooit? Dat komt misschien vaak gewoon op het moment dat al je andere taken gedaan zijn… Maar als je altijd druk bent en er altijd op die manier mee om gaat, dan schiet die tijd voor jezelf er nogal eens bij in. 

En niet alleen is voldoende rust en ontspanning nemen gewoon essentieel voor je gezondheid, het helpt ook nog eens om je beter, fitter, vrolijker te voelen én beter te eten en vaker te sporten en bewegen. Win-win-win dus. 

8. Sta even niet op de weegschaal 

Hoe verleidelijk het ook is om in december continue op de weegschaal te gaan staan, waarschijnlijk word je er niet veel blijer van. Je gewicht kan enorm fluctueren en al helemaal als je af en toe wat uit de ban springt. 

Hoewel we denken dat het een positief effect heeft (als ik zie dat ik wat aangekomen ben of niet afgevallen ben dan ga ik meer mijn best doen) heeft het vaak het tegenovergestelde effect. Misschien herken je dat wel bij jezelf? De moed zakt je in de schoenen en voordat je het weet heb je uit teleurstelling die reep chocolade meester gemaakt. 

Dus focus op balans, op gezonde maaltijden, op bewust genieten en even niet zoveel op je gewicht. Grote kans dat je die balans júist beter gaat volhouden als je even de focus van dat cijfertje afhaalt. 

9. Wees kritisch op je gedachten 

Uiteindelijk is jouw mindset misschien nog wel de meest bepalende factor van allemaal. Je gedachten sturen je gedrag. Dus wees kritisch op je gedachten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt. En wat bedoel ik daarmee? 

Nou één van de grootse valkuilen van de meeste vrouwen is de alles-of-niets mindset. Dat je na 2 stukjes chocolade, een traktatie of een etentje denkt “Ach nu maakt het toch niet meer uit, kan ik net zo goed nog even doorgaan met eten”. Herkenbaar? 

Als je goed naar die gedachte gaat kijken zie je dat die helemaal niet waar is. Het maakt namelijk wél uit als je nog meer eet. Alles wat je meer eet is meer. Zo simpel is het. 

Zo zijn er nog talloze gedachten die eigenlijk helemaal niet waar zijn of die je helemaal niet helpen, zoals “pffff ik ben nu zo moe, ik ga maar even met een reep chocolade op de bank zitten, ga ik me vast beter door voelen” of “ik heb 3 etentjes deze week, zeker weten dat ik een paar kilo ga aankomen”. 

Daarom wil ik je uitdagen om deze maand kritisch naar je gedachten te kijken. Wordt bewust van wat je denkt op die moeilijke momenten. En stel jezelf dan de vraag of ze 1. echt waar zijn en of ze je 2. ook helpen of niet. 

Lees trouwens ook deze blog met een simpele tip tegen de alles-of-niets mindset.

5 redenen niet in balans

10. Focus op balans 

Mijn allerlaatste en misschien nog wel belangrijkste tip: focus op balans. Een 100% gezonde maand gaat je toch niet lukken. Maar van 100% ongezond en snaaien word je ook niet echt gelukkig toch? 

Dus focus op die balans. Eet lekker zo veel mogelijk gezond en voedzaam. Plan je maaltijden en zorg voor voldoende gezonde dingen in huis. Als je dan een keer wat “ongezonders” eet geniet er bewust van. Prop je er niet meer vol, maar geniet. Niet alles wat je aangeboden krijgt hoef je op te eten. Maar ontzeg jezelf ook niets 😉 

Wees kritisch op de gedachten in jouw hoofd. En kies bewust voor een gezonde en voedzame basis met hier en daar echt wel jouw genietmomentjes. 

Lang verhaal kort: ik wens je in ieder geval een hele gezonde, gelukkige, genietende en in balans decembermaand! 🙂 

Wil je meer lezen en leren omtrent een gezonde relatie met eten? Kijk dan op deze pagina voor mijn gratis ebook, challenges en trainingen.

Liefs, Milou 

Misschien is deze blog van vorig jaar ook wat voor je: “Hoe overleef ik de kerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *