5 redenen niet in balans

“In balans zijn” het is iets dat we allemaal willen toch? Gezond eten en af en toe genieten van iets minder voedzaams. Zonder stress en strijd. Om je energiek en goed te voelen. Toch is dat niet altijd even makkelijk. Daarom geef ik je in deze blog 5 mogelijke redenen waarom je niet in balans bent.

Bij al mijn cliënten (zowel de Kom in balans deelnemers als mijn 1-op-1 cliënten) komen telkens dezelfde dingen naar voren waarom ze qua voeding en leefstijl niet in balans zijn. Hoewel het uiteindelijk natuurlijk draait om wat je wel of niet eet, ligt de oorzaak 9 van de 10 keer bij mindset. Bij wat je denkt en hoe je tegen jezelf praat. 

5 Redenen waarom je niet in balans bent

Ben jij niet in balans? Dit zouden 5 redenen kunnen zijn waarom je niet in balans bent:

1. Je denkt in “moeten” in plaats van “willen”

Denk jij wel eens “nee, sorry ik mag geen taart” of “ik moet nu wel een salade eten om die chocolade te compenseren” of “nu mag het nog, vanaf morgen niet meer”?

Dan denk je in termen van “moeten” of “mogen”. Typisch gedachten die horen bij een dieetmentaliteit. Je legt jezelf waarschijnlijk restricties op, bijvoorbeeld dat je geen taart mag, dat je doordeweeks niet mag snoepen of dat je niet te veel koolhydraten mag eten. 

Hoewel het logisch lijkt om jezelf restricties op te leggen als je gezond wilt eten of afvallen, werkt dit je vaak juist alleen maar tegen. Op het moment dat je namelijk iets niet mag, ga je er juist naar snakken. Hoe krom het ook is, zo werkt het wel. Dat klinkt je vast niet heel onbekend. 

Maar hoe eet je dan toch gezond of niet teveel? Dat doe je door te denken in termen van “willen”. Als je iets doet vanuit de gedachte dat je het wel of niet wilt, is het iets dat je zelf beslist en waar je ook achter staat. Het is geen externe regel die jou vertelt wat je wel of niet mag. Zie je het verschil? 

Probeer dus niet meer te denken “ik mag geen taart”, maar “ik wil nu gewoon even geen taart”. Deze manier van denken zal je veel meer kracht en gezondere keuzes gaan opleveren! 

2. Je hebt een alles-of-niets mindset

“Ach, nu is mijn dag toch al verpest, kan ik net zo goed de rest van de reep/zak ook opeten”. Heb je dit wel eens gedacht? Dan heb je last van een alles-of-niets mindset. Niet zo bevorderlijk voor je doelen. En eigenlijk gewoon bullshit. 

Toch zijn er genoeg mensen die zo denken. Maar zeg nou zelf: is het 100% waar dat je dan net zo goed de rest van de reep/zak op kan eten? Nee, natuurlijk niet. Dat maakt het alleen maar “erger” en grote kans dat je er niet eens echt van geniet. 

Hoe dan wel? Besef dat deze gedachte onzin is en dat je op elk moment de kracht hebt om te stoppen. 

3. Je gelooft diep van binnen dat je het toch niet kan 

Als je diep van binnen toch gelooft dat je het niet kan. Dat je niet in balans kan komen of die paar kilo kan afvallen, dan zal het ook nooit gebeuren. Het zal namelijk niet magisch ineens gebeuren, je moet er bepaalde keuzes voor maken. 

Als je niet gelooft dat je het kan zal je ook keuzes maken die daarmee in lijn liggen. En dat is iets dat je natuurlijk wilt voorkomen. 

Zorg ervoor dat je er wél in gaat geloven. Focus op het feit dat het je wél gaat lukken. Vier elk succes momentje. Kijk naar wat er goed gaat. Kijk naar wat er nog niet goed gaat, maar blijf daar niet in hangen, kijk juist hoe je daarvan kan leren en het kan verbeteren. 

Focus elke ochtend op het feit dat je het wél kan. Bedenk bijvoorbeeld een krachtig statement, die je elke ochtend opschrijft of hardop tegen jezelf zegt. You can do this!

 

 

5 redenen niet in balans

4. Je eet met je hoofd in plaats van gevoel

Wij als mensen zijn zo gemaakt zodat ons lichaam heel goed kan aangeven wat het nodig heeft. We krijgen niet voors niets honger en zitten niet voor niets vol. Zo worden we ook geboren. Je lichaam kan zelfs aangeven waar het behoefte aan heeft. Het is alleen een kwestie om hier naar te luisteren. 

Ergens komt er een punt dat veel mensen ineens met hun hoofd in plaats van gevoel gaan eten. Niet zo gek ook, want we worden in tijdschriften, op tv, in boeken en op social media gedrild met wat allemaal wel en niet “mag”. Ons hoofd neemt het over en we leren onszelf om maar niet naar ons gevoel te luisteren. 

Honger? Nee, je mag nog niet eten. Vol? Maar je moet nog aan je eiwitten komen. 

Hierdoor leer je jezelf dus eigenlijk naar de “verkeerde” signalen te luisteren. Of eigenlijk om helemaal niet meer naar je lichaam te luisteren. Niet zo gek ook dat je geen rem meer hebt als je eenmaal doorslaat. Of dat niet meer weet wat en hoeveel je moet eten. En telkens naar een nieuw dieet of caloriedoel grijpt.

Mijn advies? Ga weer stapje voor stapje luisteren naar je lichaam. Wanneer heb je eigenlijk honger? Wanneer zit je vol? Waar heb je behoefte aan?

5. Je focust te veel op calorieën of je gewicht

Als laatste is één van de grooste redenen dat veel mensen niet in balans zijn een verkeerde focus. Puur focus op calorieën, eetschema’s of de weegschaal zal juist die alles-of-niets mindset stimuleren. En uiteindelijk gaat het niet om calorieën of een cijfertje op de weegschaal, maar om op welke manier jij jouw lichaam voorziet van goede voedingsstoffen.

Waar kan je dan beter op focussen? Op datgene waar je lichaam wat aan heeft. Wat is eigenlijk voedzaam? Waarom eet ik wat ik eet? Heb ik al genoeg? Krijg ik hier energie van? Wil ik dit graag eten?

 

5 redenen niet in balans

Hulp nodig bij het vinden van balans?

Als voeding- en mental coach kan ik je hierbij helpen. Kijk maar eens naar mijn online Kom in balans programma of 1-op-1 coaching mogelijkheden.

Liefs, Milou  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *