Zo voorkom je een schuldgevoel na het eten van iets ongezonds

Hoe komt het toch dat zo veel meiden zich schuldig voelen na het eten van iets “ongezonds”? Zelfs als ze de hele week heel voedzaam en gezond hebben gegeten… Dus in deze blog… Hoe voorkom je een schuldgevoel na het eten van iets ongezonds?

Het is niet dat ik het niet begrijp hoor. Juist wel. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Maar het hoeft niet zo te zijn! 

Oké vooruit, als je de hele week echt alleen maar crap hebt gegeten, dan zit er wel wat in natuurlijk. Maar als je de hele week lekker voedzaam hebt gegeten en je hebt in het weekend een feestje waar je misschien wat meer “ongezonde” dingen eet dan dat je had gepland, hoef je je echt niet meteen schuldig te voelen. 

Zo voorkom je een schuldgevoel na het eten van iets ongezonds

Schuldig voelen werkt tegen je!

Sterker nog… Je schuldig voelen werkt je alleen maar tegen! Hoe vaak at je namelijk niet meer en meer, omdat je je schuldig voelde “omdat het toch allemaal al verpest was”? 

Juist, waarschijnlijk best wel vaak! En dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe ga je dan met die momenten om?

Hoe dan wel? 

Ik sprak van de week een van mijn 1-op-1 coach klanten en zij vertelde mij dat ze zich eindelijk niet meer zo schuldig voelt als ze iets “ongezonds” eet. Super fijn! 

Hoewel ik wel een idee had wat haar geholpen heeft – daar hebben we het namelijk uitgebreid over gehad in onze coach gesprekken – vroeg ik haar toch wat nou maakte dat ze minder schuldgevoelens had. 

Ze benoemde vier punten. En die wil ik graag met je delen, omdat ik denk – of bijna zeker weet – dat ze jou ook kunnen helpen.

Zo voorkom je een schuldgevoel na het eten van iets ongezonds

Zo voorkom je een schuldgevoel na het eten van iets ongezonds

  1. Voor jezelf besluiten dat “ongezond” en genieten er ook bij hoortHet begint met helder krijgen voor jezelf hoe jij jouw ideale eetpatroon en leefstijl voor je ziet. Wil je dat het 100% gezond is? Of besef je dat perfectie niet bestaat en dat er ook nog zoiets is als genieten? Heb dat helder voor jezelf en besluit dan ook dat “ongezond” en genieten erbij horen. En dat je daarom geen schuldgevoel meer wilt hebben. Komt het dan toch naar boven? Herken het. Benoem het. En schuif het opzij. Jij hebt er immers voor gekozen dat je geen schuldgevoel meer wilt hebben. 
  2. Voeding niet labelen als “goed” en “slecht”, maar als “voedzaam” en “minder voedzaam”Als je voeding namelijk labelt als “goed” en “slecht” heb je naar je idee ook echt iets “slechts” of “verkeerds” gedaan als je iets te veel of te ongezond gegeten hebt. Dat is natuurlijk de ultieme manier om een schuldgevoel te stimuleren. Label daarom voeding liever als “voedzaam” (je lichaam heeft er wat aan) versus “minder voedzaam” (je lichaam heeft er niets aan). Dan heb je niet meteen iets “slechts” gedaan als je iets eet wat dus “minder voedzaam” is. 

    Zolang je de 80-20 regel aanhoudt en voor 80% echt voedzame producten eet dan mag je best af en toe kei hard genieten. That’s life! 

  3. Niet eten terwijl je met iets anders bezig bent, maar bewust en mindful genieten waar mogelijkVermijd snaaien terwijl je een film kijkt of terwijl je bijvoorbeeld aan het werken of studeren bent. Grote kans dat het op is voordat je het weet, je veel meer gegeten hebt dan je wilde en je er niet eens van genoten hebt. Heb je wel eens een bak popcorn gegeten in de bioscoop en ineens – zonder dat je het in de gaten had – was de bak leeg? Dat kan gebeuren als je onbewust eet. Je doet iets anders en bent totaal niet bezig met het eten. 

    Je kan maar één focus tegelijkertijd hebben. Dus het is óf de focus op het eten óf op iets anders. Beide tegelijk kan niet. Kies er daarom voor om – vooral als je wat “ongezonds” eet – bewust en mindful te genieten. 

    Zonder afleiding. Kleine hapjes. Langzaam kauwen. Gebruik je zintuigen. En geniet! Als je echt genoten hebt, voel je je veel minder snel schuldig! 

  4. Jezelf alles toestaan om te eten, zonder verboden middelen, waardoor het verlangen afneemtZorg ervoor dat je jezelf geen dingen verbiedt. Dat je van jezelf alles mag eten. Dat lijkt raar en alsof je dan ook echt alles gaat eten wat los en vast zit. Maar het tegenovergestelde zal waar zijn. In ieder geval op de lange termijn.Zoals mijn klant ook zei: “Toen ik mijzelf toestond om alles te eten, merkte ik dat ik het in het begin ook meer wilde. Ik at misschien ook wel iets meer, juist van die dingen die ik eerst niet mocht van mijzelf. Maar al snel werd het “normaal”. Al snel werd het verlangen minder. Omdat ik het mocht eten van mijzelf, was het ineens een stuk minder bijzonder geworden. Nu kan ik ook makkelijker stoppen na een klein beetje!”

    Dus stop met verboden producten of “eigenlijk mag ik niet doordeweeks snoepen”. Sta het jezelf alles toe, terwijl je natuurlijk in je achterhoofd houdt dat je voornamelijk (voor 80%) gezond en voedzaam eet! 

Alles draait om die balans!  

Laat mij jou helpen!

Deze stap heeft mijn klant kunnen maken omdat we hier samen naar gekeken hebben. Omdat dat voor haar een van de belangrijkste stappen was om te nemen. Dit hebben we gedaan in een persoonlijk 1-op-1 traject. 

Vanaf volgende week heb ik 6 plekken beschikbaar voor persoonlijke balans & leefstijl coaching. 

Alle informatie vind je op deze pagina óf stuur mij meteen even een mail naar milou@healthinut.com voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen kijken of ik wat voor je kan betekenen. 

Let op: ik heb dus maar beperkt plek! Vol = vol. 

Veel liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *