zonder kleerscheuren de kerst door

Zo’n beetje elk jaar tegen het eind van november/begin december begint het: de “december stress”. En dan heb ik het niet over kerstinkopen. Nee. Ik heb het over de gevreesde decemberkilo’s. Want hoe kom je nou zonder kleerscheuren de kerst door? 

Vorig jaar schreef ik een soortgelijke blog en vertelde ik dat je niet dik wordt tussen Kerst en Oud en Nieuw als je gewoon een beetje normaal blijft doen. Toch wil ik dit jaar weer een nieuw blogje aan wijden aan dit onderwerp vanuit mijn perspectief van nu.

Gewoon normaal doen

Ten eerste blijf ik bij het feit dat er niets aan de hand is als je “gewoon een beetje normaal blijft doen”. Super fijn als je dit kan, maar ik weet ook dat dit nou juist datgene is waar veel mensen in december moeite mee hebben. Alles wordt ineens over the top en iedereen steekt elkaar aan. Het is dus wat lastiger dan normaal, maar je kan je ertegen wapenen.

Haal geen onnodige ongezonde dingen in huis

Dit zal echt niet betekenen dat je ineens niet meer zal snoepen, want het zal vast en zeker op veel plekken buiten je huis voor het grijpen liggen. Denk aan kerstfeestjes met vrienden/je werk, bezoekje aan de kerstmarkt of de plaatselijke bakker die zijn vers gebakken Kerst lekkernijen heeft liggen om te proeven. Daarnaast krijg je nog een kerststol van iemand en zelfs in winkels liggen de kerstkransjes voor je uitgestald… Dit zal er altijd zijn en blijven met en rondom Kerst en daar mag je ook best van genieten. Mijn tip is dan om het alleen zelf niet in huis te halen. Want als je én buitenshuis meer eet én thuis veel voor het grijpen hebt liggen dan wordt het dubbelop. En het dubbelop is juist wat je wilt vermijden.

is fruitsuiker gezond

Maak keuzes

Over dubbelop gesproken… Probeer keuzes te maken in wat je wel en niet eet. Dit is eigenlijk net zoals iedere andere week of dag. Zeg je overal ja tegen in december of tijdens de kerst dan kan het flink oplopen met ongewenste resultaten als gevolg. Denk aan die broek die strakker gaat zitten, minder energie én een schuldgevoel. En dat wil je liever niet toch? Maak daarom keuzes wat je wél wilt eten en zorg ervoor dat je de andere dagen – of andere maaltijden van de dag – wat minder/gezonder eet. Probeer ook alleen dat te eten wat je écht lekker vindt en laat de “mwah” dingen staan. Tijdens Kerst kan je ook keuzes maken: eet je een groot en uitgebreid ontbijt? Hou je dan wat in met de hapjes ‘s middags. Zonde als je ‘s avonds geen honger meer hebt toch?

Je wordt niet dik met Kerst, maar de dagen eromheen

Twee – of misschien zelfs drie – dagen flink wat eten zal je echt niet meteen een maatje meer geven. Zeker niet als je de dagen ervoor en erna even wat extra oplet. Maar ga jij de hele maand december los en zeg je dus wél overal ja op… Dan kan het best zo zijn dat er een kilootje – of meer – bijkomt. Wil je dat niet? Zorg er dan voor dat je de dagen uitkiest (Kerst, Oud en Nieuw en wellicht een ander feestje) waarop je even lekker nergens aan denkt, maar zorg er dan wel voor dat je de andere dagen normaal blijft doen en/of een tikkeltje gezonder/minder doet dan anders.

Blijf bewegen

Dit is niet alleen goed om extra calorieën te verbranden, het is ook nog eens goed tegen een schuldgevoel en zorgt voor extra gelukshormoontjes! Is je sportschool dicht tijdens Kerst? Geen excuus, ga lekker met je partner of familie een lange wandeling maken, ga een rondje hardlopen of doe een leuke HIIT workout thuis in je kamer. Ik vind het altijd héérlijk om tijdens deze dagen te trainen en kom echt met een enorm goed gevoel weer thuis. Naast de extra calorieën die je dus verbrand en het goede gevoel, kan dit er ook weer voor zorgen dat je de rest van de dag minder gaat snacken door het goede gevoel. Win-win!

gezonde gevulde speculaas kikkererwten spijs

Haal genoeg gezonds in huis

Zorg ervoor dat je de dagen rondom kerst genoeg gezonds in huis hebt. Zorg ervoor dat je voedzaam eet met veel volkoren producten, vezels, groenten en eiwitten. Hierdoor zal je goed verzadigd blijven en is de kans om los te gaan op kerstlekkernijen minder groot. Hou je van snoepen? Zorg ervoor dat je dan lekker wat gezonde tussendoortjes maakt en voor het grijpen hebt liggen. Bijvoorbeeld lekker wat gezonde gevulde speculaas of deze caloriearme pudding cheesecake.

Geniet!

Ook dit zei ik vorig jaar al: gewoon genieten lieve mensen! Geniet van de kleine momentjes, geniet van het lekkere eten en geniet van elkaar! Eet lekker met kleine hapjes, eet mindful en geniet van alle lekkere smaken.

Zonder kleerscheuren de kerst door is zo moeilijk dus nog niet, maar makkelijker gezegd dan gedaan, I know. Toch weet ik zeker dat het jou ook gaat lukken! Kort samengevat, geniet lekker van de gezellige dagen rondom kerst en blijf lekker bewegen. Maak je keuzes en zorg ervoor dat het niet en-en wordt. Een beetje compenseren hier en daar en ook jij zal die balans tijdens en rondom kerst kunnen behouden.

Geniet en een fijne Kerst!

Myprotein

Liefs, Milou 

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

zonder kleerscheuren de kerst door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *