Tip voor meer rust in je hoofd

Druk, druk, druk, wij zijn het allemaal. Toch ervaart de ene zichzelf drukker dan de ander. Waar zit dat verschil dan in? Vooruit, de een ís gewoon drukker dan de ander, maar waar vooral het verschil in zit is hoe je het ervaart en hoe je er mee om gaat. Ben je druk, maar wil je toch meer rust ervaren? Check dan mijn tips voor meer rust in je hoofd.

Eerlijk is eerlijk, er zijn een aantal van deze tips die ik zelf echt meer zou moeten toepassen hoor. Ook ik heb nog niet alle wijsheid in pacht. Althans, wat dit betreft wéét ik best veel (na jarenlang veel research te hebben gedaan en zelf hiervoor bij een psycholoog te hebben gelopen), maar het in de praktijk brengen is soms nog wat lastiger.

Tips Voor Meer Rust In JE Hoofd

Toch merk ik bij onderstaande tips voor meer rust in je hoofd stuk voor stuk enorme verbetering wanneer ik ze zelf toepas. Mediteren zou ik wel écht vaker willen (én moeten) doen en een opgeruimde werkplek heb ik meestal ook niet, helaas. Mediteer ik echter wel in de morgen én zit ik achter een opgeruimd bureau dan ervaar ik echt DIRECT meer rust in mijn hoofd.

De andere tips voer ik zelf wel echt actief uit en hebben mij enorm geholpen om meer rust in mijn hoofd te krijgen. Ervaar jij vaak chaos in je hoofd? Wordt de druk jou soms te veel, omdat je gewoon té veel dingen te doen hebt of wilt doen? Volg dan in ieder geval enkele van de tips hieronder op en je zult echt meteen meer rust in je hoofd ervaren. Promise!

Uiteindelijk stond er zó veel op papier dat ik besloten heb om deze blog in twee delen online te zetten. Vandaag deel ik dus deel 1 en de laatste paar tips komen volgende week online!

1. Mediteren en/of Ademhalingsoefeningen

Een korte meditatie in de ochtend (of middag/avond) kan je al heerlijk tot rust brengen. Ga zitten (of liggen) met je rug recht en je voeten plat op de grond. Sluit je ogen en concentreer je alleen op je ademhaling. Komt er gedachte naar voren? Accepteer dat die gedachte er is, maar laat het daarna weer gaan en focus je opnieuw op je ademhaling. Blijf dit herhalen zodra er gedachten boven komen drijven. Doe dit minimaal 10 minuten, maar je kan het zelfs een half uur of uur doen.

Zelf vind ik zulke meditaties best lastig en gebruik ik YouTube of apps (zoals Calm) om een geleide meditatie te doen. Een geleide meditatie zet je op en dan volg je gewoon wat er gezegd wordt. Vaak is dit ook het richten van je aandacht op je ademhaling, maar vaak komt er nog meer bij zoals bijvoorbeeld visualisaties. Na een meditatie ben ik echt helemaal “zen” en heb ik écht veel meer rust in mijn hoofd. Heerlijk.

Ben je gedurende dag gestresst of wordt het allemaal even te veel? Dan kan je een korte ademhalingsoefening doen. Zet je timer op 3 minuten (dit kan dus gewoon achter je bureau) en focus je alleen even op je ademhaling, haal diep in en adem langzaam uit. Voordat je het weet zijn de drie minuten om en wedden dat jij meer rust in je hoofd ervaart?

Tip voor meer rust in je hoofd

2. Mindfullness 

Mindfulness betekent eigenlijk “leven met volle aandacht”. Je kan bijvoorbeeld een mindfulness meditatie doen, zoals ik beschreef bij het eerste punt. Dan ga je met je volle aandacht naar je ademhaling. Maar mindfulness is meer dan alleen mediteren. Met mindfulness probeer je eigenlijk alles wat je doet met volledige aandacht te doen. Ben jij aan het koken? Ben dan ook echt aan het koken en doe of denk niet aan talloze andere dingen. Eet jij bijvoorbeeld met volle aandacht? Of zit je ondertussen op je telefoon, kijk je tv of doe je iets anders? Eten met volle aandacht zorgt er ook nog eens voor dat je extra van je eten geniet en sneller vol zit. Mindfulness is dus je dingen uit het dagelijkse leven doen met volle aandacht. Als je dit doet dan zal je ook meer rust in je hoofd krijgen, je doet namelijk één ding tegelijkertijd.

3. Telefoon Uit Op Gezette Tijden

Oh oh oh, die smartphones van tegenwoordig. Ze zijn super handig, maar ook echt killing voor je rust! Waar wij vroeger verspreid over de dag nog “kom tot jezelf” momentjes hadden, vullen wij nu ieder klein rust momentje op met het scrollen door onze mail en social media. KILLING. Denk maar eens wat mensen vroeger in de trein of bus deden en wat doe je nu? Wat doe je in de wachtkamer van de tandarts? In de reclame als je tv aan het kijken bent? Zelfs tijdens het tv kijken? Of onder het eten? Grote kans dat je jouw telefoon in de hand hebt.

Echt lieve mensen, dit kan minder! Dat – vaak zelfs doelloos – scrollen door je telefoon geeft een overvloed aan prikkels waardoor jouw hoofd echt nóg voller komt te zitten. Je denkt misschien dat je het doet als ontspanning, maar ga dan liever iets anders doen. Ga een wandeling maken of een boek lezen. Of doe gewoon even níets en kom tot jezelf.

Omdat ik vanuit huis werk eet ik vaak ontbijt en lunch in mijn eentje. Dit deed ik altijd achter mijn computer of met de telefoon in mijn hand. Samen met mijn psycholoog hebben wij besloten dat dit toch echt moest gaan veranderen! Ik ging aan de eettafel zitten, geen muziek, tv, telefoon of computer bij de hand en gewoon alleen zitten eten. In het begin was dit erg oncomfortabel en enorm onwennig. Hier moet je gewoon even doorheen, echt waar. Nu vind ik het namelijk heerlijk om even te gaan zitten eten en is het echt een “kom tot rust” momentje geworden!

Tip voor meer rust in je hoofd

4. Beweeg & Sport Genoeg

Sporten kan enorm veel rust in je hoofd geven. Even een uurtje aan niets anders denken dat die 10 km hardlopen, die crossfit of zumba les of jij en je gewichten. “Even mijn hoofd leegmaken” zeggen ze toch vaak? Dat is ook écht wat sporten met je kan doen, zolang je er niet té obsessief mee bezig bent natuurlijk. Heb je “pas” 2 keer gesport en móet je er nog 3 van jezelf, terwijl je het eigenlijk heel druk hebt? Dan geeft het natuurlijk alleen maar onrust. Zorg er dus voor dat je het doet omdat je het leuk vind, maar leg geen te hoge druk op jezelf om aan een x aantal keer te voldoen. Wees hierin een beetje lief voor jezelf en heb compassie met jezelf.

Bewegen is ook altijd een enorm goede manier om meer rust in je hoofd te krijgen. De makkelijkste beweging is wandelen, maar pak bijvoorbeeld ook eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Of ga na je avondeten lekker een blokje om of de natuur in. Ook door bewegen worden endorfines aangemaakt, waardoor je je veel beter en gelukkiger gaat voelen. Hierdoor verdwijnt vanzelf veel van jouw onrust.

Heb je een stressvolle dag op kantoor of op je werk? Ga dan in je pauze even een half uurtje lopen in plaats van binnen zitten lunchen. Middagdipje om 3-4 uur? Als het kan, loop dan gewoon even een heel klein blokje om, 5-10 minuten is al genoeg om weer even je hoofd te legen en je op te laden voor dat wat je nog moet doen.

Dit was deel 1 van de tips om meer rust in je hoofd te krijgen. Volgende week post ik deel 2! Stay tuned. 

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

2 gedachten over “Tips Voor Meer Rust in je Hoofd (Deel 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *