10 tips om van je telefoon verslaving af te komen

In deze blog geef ik jou 10 praktische tips om van je telefoon verslaving af te komen. Want hoe vaak check jij jouw telefoon per dag? Is jouw antwoord “te vaak”? Lees dan snel door! 

Zelf merk ik dat té veel tijd wordt opgeslokt door mijn telefoon en de social media die daar op staat. Hoewel ik het soms gewoon nodig heb – omdat mijn bedrijf deels draait op social media -kan het best wel eens wat minder.

Het ergste vind ik dat dit vaak onbewust gebeurd. Ik pak mijn telefoon om snel even een Instagram post online te zetten – met het voornemen om echt alleen dat te doen en daarna de telefoon weer weg te leggen. Toch betrap ik mijzelf dan een paar minuten later scrollend door mijn feed. Hoe dan?! Het is gewoon een automatisme geworden dat onbewust gebeurt…

Ook pak ik vaak mijn telefoon als ik ergens moet wachten (bij de tandarts, in de file of in de trein). Pak ik mijn telefoon als ik even geen concentratie meer heb om te werken. En als mijn favo tv serie is afgelopen.

Dus hoog tijd om van mijn telefoon verslaving af te komen! Ik ben al een hele tijd bezig om meer bewust in het leven te staan en ik moet zeggen dat ik al een héél stuk geminderd heb vergeleken met eerst. En dit heeft mij al zo veel meer rust in mijn hoofd opgeleverd. Toch denk ik dat het nog wat beter kan. Dus vandaar deze tips, niet alleen voor jou, maar ook een beetje voor mijzelf.

Hoe vaak pak jij de telefoon per dag?

Uit enquetes van Maurice de Hond blijkt namelijk dat meer dan de helft van de ondervraagden meer dan tien keer per uur op zijn telefoon kijkt. Dat is één keer per 6 minuten! In totaal zitten wij als Nederlanders gemiddeld zo’n 2,5 uur per dag op onze telefoon.

Het is interessant om hier bewust van te worden. Zo heb ik zelf de app Moment geïnstalleerd om precies te kunnen tracken hoeveel uur ik per dag op mijn telefoon zit. Het houdt zelfs bij hoe lang je specifieke apps gebruikt. Ik denk dat veel mensen niet eens in de gaten hebben hoe lang ze eigenlijk op hun telefoon spenderen. Interessant om eens te checken dus!

Kan je verslaafd zijn aan je telefoon?

Uit onderzoek blijkt dat elke keer als je een berichtje of like krijgt jouw hersenen het stofje “dopamine” aanmaken. Dopamine is ons gelukshormoon en zorgt ervoor dat wij ons goed voelen. Elke keer dat wij dus onze telefoon pakken stimuleert het ons geluksgevoel. Dat is natuurlijk mega verslavend!

Alexander Markowetz is de schrijver van het boek Leven zonder smartphonestress en stelde een checklist op waarmee je kunt checken of jij verslaafd bent aan je telefoon:

  1. Denk je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, ook als je ze op het moment niet gebruikt?
  2. Verleng je de tijden dat je je smartphone gebruikt telkens weer?
  3. Heb je al eens vergeefs geprobeerd je tijd met je telefoon te beperken?
  4. Word je onrustig, verdrietig of kwaad wanneer je je hem niet kunt gebruiken?
  5. Ben je vaker met je smartphone bezig dan je eigenlijk van plan was?
  6. Heb je vanwege je telefoongebruik al eens problemen met je partner gehad, met je opleiding of op je werk?
  7. Heb je weleens gelogen om te voorkomen dat anderen te weten kwamen hoeveel tijd je met je smartphone bezig bent?
  8. Gebruik je de smartphone ook om jezelf van problemen in je leefomgeving af te leiden en je stemming te verbeteren?

Hoe vaker je ja kan antwoorden, hoe groter de kans is dat je verslaafd bent.

10 tips om van je telefoon verslaving af te komen

10 Tips om van je telefoon verslaving af te komen!

Daarom heb ik 10 tips om van je telefoon verslaving af te komen op een rijtje gezet. Niet alleen voor jou, maar ook een klein beetje voor mijzelf. Ik ben gelukkig nog echt niet verslaafd, maar gebruik mijn telefoon wel vaker dan dat ik zou willen. Dus wil jij ook wat minder jouw telefoon pakken? Pas dan deze 10 tips toe!

1. Telefoon uit of op vliegtuigstand.

Ben je aan het werk of met andere dingen bezig? Zet je telefoon dan uit of op de vliegtuigstand. Zo kan je niet worden afgeleid door berichtjes die binnenkomen en je storen met je bezigheden.

2. Begin en eindig jouw dag zonder telefoon.

Zelf heb ik al een tijdje de regel voor mijzelf ingesteld om de dag te beginnen zonder telefoon én eindigen zonder telefoon. Ik pakte vroeger altijd meteen mijn telefoon om al mijn social media, berichtjes en mail te checken zodra de wekker ging. En wat ervaar ik zo veel meer rust nu ik pas mijn telefoon van de vliegtuigstand haal als ik mijn ochtendritueel afgesloten heb! Dus na mijn douche, wandeling met mijn hond, meditatie en eerste koffie… Dan pas haal ik mijn telefoon van de vliegtuigstand!

Ook pak ik mijn telefoon niet meer als ik al in bed lig voordat ik ga slapen. Die prikkels vlak voordat ik wil gaan slapen kunnen funest zijn voor je nachtrust. En dan heb ik het nog niet eens over het blauwe licht van je scherm wat er ook voor zorgt dat je minder goed en minder diep slaapt.

3. Koop een ouderwetse wekker

Om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om ‘s ochtends en ‘s avonds je telefoon niet meer te gebruiken, koop dan een ouderwetse wekker. Zo kan je jouw telefoon in een andere kamer laten liggen en is er vlak voor en na het slapen geen verleiding meer.

4. Zet push berichten uit

Ik heb de meeste push berichten (zoals Facebook, Instagram, mail en andere onnodige apps) uitgezet. Alleen via WhatsApp en door te bellen kan iemand mij direct bereiken, mocht ik mijn telefoon natuurlijk niet op vliegtuigstand hebben staan. De rest van de apps kan je dan checken wanneer je daar voor kiest en kunnen de pushberichten je niet meer afleiden.

5. Check je social media op gezette tijden

Stel voor jezelf de regel op om jouw social media op bepaalde tjiden te checken. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends in de trein naar je werk zit of ‘s avonds net na het eten. De rest van de dag blijf je er vanaf.

6. Verwijder apps van je telefoon

Wil je nog een stapje verder gaan? Verwijder dan bepaalde apps (zoals Facebook en Twitter) van je telefoon. Deze kan je dan óf op je computer bekijken óf als het echt nodig is via de browser van je telefoon. Maar dat laatste is wel een stuk lastiger, dus zal je het minder vaak doen. Verslaafd aan bepaalde spelletjes? Verwijder die dan ook.

7. Leg je telefoon in een andere kamer

Dit is eigenlijk een hele simpele tip: leg je telefoon in een andere kamer. Zo kan je niet worden afgeleid door je telefoon of hier naar gaan grijpen vanuit verveling of gebrek aan concentratie. Je gaat dan die onbewuste handelingen tegen en pakt pas je telefoon als het écht nodig is.

8. Spreek met je partner/familie telefoonloze tijden af

Samen sta je sterk toch? Spreek daarom met je partner/familie telefoonloze tijden af. Zo doe je er allemaal aan mee en kan je elkaar versterken. Niets lijkt mij zo irritant als jij je best doet om je telefoon weg te leggen en de rest van je familie ligt wel met de telefoon op de bank. Of erger nog, tijdens het eten!

9. Installeer een app om het bij te houden

Installeer de app Moment (of een andere) om bij te houden hoe vaak jij per dag op jouw telefoon zit. Zo kan je bijhouden of het lukt om te minderen en dat zal je vast de nodige motivatie geven om door te gaan!

10. Doe eens helemaal niets als je moet wachten

Zit je in de wachtkamer bij de tandarts? Of in de tram op weg naar je werk? Doe dan eens helemaal niets. Laat die telefoon in je tas/zak en staar eens naar buiten. Een stuk beter om tot rust te komen en om niet snel overprikkeld te raken!

Nou ben ik heel benieuwd, herken jij jezelf in mijn verhaal? En denk je dat jij wat hebt aan deze tips om van je telefoon verslaving af te komen? Laat het mij vooral ook weten als je nog een extra tip hebt in de reacties hieronder of op Facebook/Instagram (natuurlijk wel via je computer hè? ;)).

Liefs, Milou

2 gedachten over “10 Tips om van je telefoon verslaving af te komen! ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *