Omgaan met aankomen in gewicht

Hoe omgaan met aankomen? Ikzelf ben vanaf begin 2020 tot eind 2020 8 kilo aangekomen. Hoe dat zo is gekomen? En hoe het mijzelf, mijn lichaamsbeeld en mijn gevoel beïnvloedde? Dat zal ik je vertellen in deze blog! (Dit is deel 1 van 2 blogs, deel 2 volgt nog en gaat over wat ik hierna gedaan heb en hoe het nu gaat).

Na lang een stabiel gewicht (±1-3kg) gehad te hebben kwam daar begin 2020 verandering in. Ik was privé aan het worstelen én toen kwam Corona nog eens om de hoek kijken, met alle gevolgen van dien. Ik sliep slecht, piekerde veel en ging snoepen. Waarom ik dit deed? Vooral om even mijn onrust en gepieker uit te schakelen. Dat wist ik.

Er zijn talloze manieren om met onrust/stress/emoties om te gaan (mediteren, wandelen, in dagboek schrijven, etc.). En dat heb ik ook zeker gedaan! Hier help ik niet voor niets vele andere vrouwen mee in mijn programma’s en coaching.

Maar in deze lastige periode, greep ik zelf ook terug naar eten (ik ben ook niet perfect haha). Niet altijd de “beste”optie misschien, maar voor mij wel “vertrouwd”, omdat ik dat vroeger lange tijd zo gedaan heb.

Ik wist wat ik aan het doen was

Het verschil met vroeger is… Dat ik het nu BEWUST deed. Ik wíst wat ik aan het doen was. Maar ik liet het toe. Het was op dat moment gewoon één van de manieren om met mijn situatie om te gaan. Naast andere manieren die ook hielpen. Maar ja, ik greep ook terug naar eten. En heel eerlijk? Ik vond het wel even oké! Ik had er vrede mee.

Ik kwam aan

En dat mijn lichaam veranderde en ik aankwam…? Ook dat vond ik wel even best!

De eerste kilo’s vond ik alleen maar vrouwelijker… De laatste kwamen wat onverwachts. Ik weeg mijzelf vrij weinig en zag wel wat verandering in de spiegel, maar lette er niet zo op (omdat ik het steeds minder belangrijk vind). En ja, daarnaast #joggingsbroekenleven tijdens Corona haha. Dus ik merkte niet zo snel dat broeken strakker gingen zitten (ik had thuis joggingsbroeken aan en buiten (het was zomer) veel jurkjes en rokjes).

Hoe omgaan met aankomen

Maar die onverwachte laatste paar kilo’s had ik iets meer moeite mee hoor. Ook doordat ik veel kleding niet meer paste… Dus heb ik ook meteen wat nieuwe kleding gekocht. Er is níets erger dan jezelf in te strakke kleding hijsen en je dan rot voelen omdat het te strak zit!

Dus mocht je zelf aangekomen zijn? Dan echt, lieve jij, draag kleding waar je je fijn in voelt! Níet te strakke kleding!

Ik krijg ook vaker de vraag van vrouwen en cliënten: Hoe omgaan met aankomen?

Hoe omgaan met aankomen in gewicht?

Gelukkig kon ik er best relaxt mee om gaan!

Want hoe mijn lichaam eruit ziet zegt NIETS over mij als persoon.

Ik raakte niet in paniek.

Ik ging niet extra streng worden om maar af te willen vallen. Liet ook niet alles los. Ik bleef bewust.

Omgaan met aankomen in gewicht

Minder mooi?

En oké, zeker op het laatst, na het aankomen in gewicht van 8 kilo, vond ik mijn lichaam wel wat minder mooi dan daarvoor. (Het liefste had ik dit helemaal niet gevonden hoor, had ik het nét zo mooi gevonden, maar hey, wat ik al zei, ik ben niet perfect!) Ook had ik af en toe wat onzekere gedachten, maar die er mochten zijn en liet ik vaak snel weer los! Ze beïnvloedden mij dus vrij weinig.

Want mijn extra kilo’s deden NIETS af aan wie ik was.

Ik was niet minder waard, minder mooi of zwakker dan anders.

Wat ertoe deed (en ik mijzelf aan bleef herinneren) was wie ik was als persoon. Hoe mooi ík ben. Los van mijn lichaam en gewicht.

Die gedachten. Berusting en acceptatie. En loskoppeling van hoe mijn lichaam veranderde met hoe ik mij over mijzelf voelde… Maakte AL het verschil.

En zorgde er ook voor dat ik rustig bleef, het mij vrij weinig beïnvloedde en mijn gewicht en lichaam op een gegeven moment weer stabiel werden (rond november/december 2020 ongeveer).

Van een laag lichaamsbeeld naar zelfacceptatie en zelfliefde

Dit is natuurlijk mijn eigen verhaal van afgelopen jaar. Dat wilde ik graag met je delen. Ik had en heb geen overgewicht natuurlijk, maar ben wel 8 kilo aangekomen en paste mijn kleding niet meer.

Ook bij mij kwamen in dit proces van aankomen wel af en toe oude overtuigingen en gedachten naar boven, omdat ik vroeger altijd voller was, overgewicht had en een laag/negatief lichaamsbeeld. Maar in plaats van er op de oude manier mee om te gaan en mij mee te laten slepen met (eventuele) negatieve gedachten over mijzelf en mijn lichaam…

Koos ik ervoor om mijn nieuwe pad (die ik gelukkig al een aantal jaren bewandel) verder voort te zetten. Dus hoe ik omgaan met aankomen? Nou ook met extra kilo’s en kleding die niet meer paste…. Bleef ik op het pad van zelfacceptatie, zelfliefde en ik ben goed en mooi zoals ik ben (ongeacht hoe mijn lichaam eruit ziet).

Omgaan met aankomen in gewicht

Aangekomen of voel je je onzeker over je lichaam?

Hoe omgaan met aankomen? Of onzekerheid over je lichaam? Dan wil ik je sowieso dit meegeven:

  • Je gewicht of lichaam doet níets af aan de persoon die je bent. Je bent nog steeds die mooie vrouw, ook al draag je een ander jasje. Weet dat jouw jasje slechts jouw jasje is. Het jasje van het huis (jouw lichaam) waar je in mag wonen. In mag leven. En gelukkig in mag zijn. Hoe het er ook uit ziet!
  • Je bent ook níet zwak of stom als je aankomt. Dat kan gebeuren! Is mij ook gebeurd. Because sometimes “life happens”. Kilo’s komen en gaan. Het leven gaat up en down. Dat is vaak hoe het is. Vergeef jezelf. Accepteer het. En kijk hoe je er vanaf nu misschien anders mee om kan gaan.
  • Want wel kan het handig zijn om te kijken naar waarom het is gebeurd? Wat zorgde ervoor dat je meer ging eten/minder bewegen etc.? Wat zit daarónder? (Ben je moe, gestresst, verdrietig of speelt er misschien een andere emotie of gevoel? Wat probeer je misschien op te vullen? Te dempen? Of van weg te gaan? Oftewel, wat is je werkelijke behoefte eigenlijk? En kan je daar ook op een andere manier mee om gaan?
  • En voel je je wél rot bij het aankomen? Of überhaupt bij je lichaam? Sta ook eens stil waar dat vandaan komt. Is het de maatschappij of ideaalbeeld dat de maatschappij schept waar je in wilt passen? Is het gelinkt aan wat je denkt dat anderen wel niet van je zouden vinden? Wil je graag geaccepteerd worden? Of erbij horen? Weet dat dit dan jouw gedachten en overtuigingen zijn over hoe JIJ denkt dat het ‘zou moeten zijn’. Of hoe je denkt dat ‘anderen jou zien’, ‘wat ze wel niet moeten vinden’ of ‘dat ze je niet mooi vinden’. Maar dat is slechts JOUW invulling daarvan. Als je jouw eigen gedachten over hoe je vind dat het zou moeten zijn verandert. Of aanpast. Verandert meteen ook jouw gevoel over jezelf en je lichaam. Niet heel makkelijk, maar wel mogelijk. Dat heb ik zelf gedaan en vele andere vrouwen die ik begeleid in mijn coaching. Dus jij kan het ook!

Anyway, dit werd best een lange blog! Tof als je dit nu nog leest! 🙂

En dit is eigenlijk pas deel 1, want in deel 2 vertel ik je hoe het hierna is gegaan, waar ik op heb gefocust en wat er toen gebeurde met mijn gewicht/lichaam. (Deel 2 volgt nog!)

Ik hoop dat deze blog je kan inspireren om je minder druk te maken over aankomen of hoe je lichaam eruit ziet. Mocht je mijn hulp hierbij willen (ik coach en help natuurlijk vele andere vrouwen met bewustwording in hun eetgedrag, balans vinden,  lichaamsbeeld en meer zelfliefde) laat het me weten!

En sowieso ben ik benieuwd wat je van mijn verhaal vond! Let me know!

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *