Grenzen aangeven

Je eigen grenzen bewaken is moeilijk, maar oh zo belangrijk. In deze blog ga ik in op hoe je jouw grenzen kan bewaken én de link tussen grenzen bewaken en eetgedrag.

Zelf vond ik mijn eigen grenzen bewaken altijd erg lastig. Tegenover mijzelf én anderen. Ik heb ook niet voor niets 2x een burn-out gehad. Degene die het meeste over mijn grenzen heen ging trouwens, was ikzelf!

“Gewoon even die knop omzetten”, “zeik niet zo Milou, je bent toch geen watje, gewoon door gaan!” of “aan lui zijn heb je niets, kom op, ga iets productiefs doen” waren dingen die ik mijzelf maar wat vaak vertelde, als ik er eigenlijk gewoon doorheen zat.

Ten eerste, vóelde ik het vaak ook niet eens echt als ik over mijn grenzen ging, omdat ik mijzelf nooit goed af vroeg hoe het nou écht ging met mij. Daar was ik niet echt mee bezig.

Ik deed gewoon wat ik dacht dat goed was (voor mij en anderen), zonder stil te staan bij hoe ik mij erbij voelde.

Ten tweede, als ik dan toch voelde dat het niet zo lekker ging, vond ik dat ik niet moest zeuren en gewoon doorgaan.

Overigens greep ik vroeger dan ook snel naar eten om hiermee om te gaan (over de link tussen je grenzen bewaken en eetgedrag ga ik zo nog op in).

Maar ik ben inmiddels – na een paar keer flink mijn koppie gestoten te hebben – er wel achter dat die manieren mij GEEN fijn leven geven! Dat het negeren van mijn grenzen níet zo handig en fijn is (op zijn zachts gezegd).

En gelukkig gaat dat nu ook zoveel beter! Ik neem de tijd om te voelen hoe het met mij gaat. En luister daar veel beter naar (‘beter’, niet perfect, maar dat is normaal ;))!

Ik neem vaker pas op de plaats als het even teveel is. Zeg nee tegen anderen, ook al stel ik ze dan teleur. Neem soms een extra dag vrij, ook al is mijn to do lijst eindeloos. Neem meer tijd voor mijzelf. En zeg afspraken af als het niet goed voelt.

Je grenzen bewaken is lastig

Ik weet dat ik niet de enige ben die dit lastig vindt. Ik zie het bij zoveel vrouwen. We vragen vaak (te) veel van onszelf. Willen allerlei rollen (vriendin, partner, moeder, werknemer, etc.) het liefste perfect vervullen.

Daarbij laten we ons vaak leiden door:

 • Verwachtingen van anderen (of wat jij dénkt dat anderen verwachten van jou)
 • Leuk gevonden willen worden door anderen, geaccepteerd willen worden en erbij horen
 • Willen voldoen aan het ‘ideaalbeeld’ van de maatschappij
 • Druk die we onszelf opleggen
 • Etc. etc.

Maar wat veel vrouwen vaak vergeten is…

Jezelf!

Want waar sta jij in dit alles?

Op welke plek sta jij?

Zet jezelf op de eerste plek

Je mag jezelf écht op de eerste plek zetten in jouw leven. Het is JOUW leven. Je hoeft niet altijd maar voor anderen klaar te staan als dat betekent dat je jezelf wegcijfert. En over JOUW grenzen heen gaat.

Dat zou je ook niet willen dat anderen naar jou toe doen toch? Althans, ik niet!

En ja, we willen allemaal die leuke en goede vriendin/partner/moeder/werknemer/etc. zijn. 

Maar je bent pas echt op je best… Als je jezelf op 1 zet!

Luistert naar jouw grenzen.
Naar waar jij behoefte aan hebt.
Wat jij wilt.
Wat goed is voor jou.
Neem jouw ruimte.
En bewaak jouw grenzen, respecteer ze, geef ze aan naar anderen én ga hier naar leven!

Hoe moeilijk het soms is om anderen (misschien) óf  jezelf teleur te stellen in verwachtingen.

Maar verwachtingen van anderen heb jij niets mee te maken. En verwachtingen van jezelf, creëer je helemaal zelf. (Dus kan je die ook aanpassen).

Anywayyyyy,

(Ik wilde dus een blog schrijven over je grenzen bewaken, maar het werd een iets langer verhaal over ook jezelf op 1 zetten. Niet zo raar, want dat gaat natuurlijk hand in hand!)

Maar voordat ik in ga op een aantal manieren om je grenzen te bewaken, zou ik je nog wat vertellen over de link met eetgedrag.

Grenzen aangeven met eten

De link tussen grenzen bewaken en eetgedrag

Wat ik dus keer op keer naar voren zie komen bij de vrouwen die ik begeleid in mijn 1-op-1 coaching is het volgende.

Veel van deze vrouwen bewaken hun grenzen niet genoeg, want ze doen teveel, of wíllen teveel doen. Doen veel voor anderen (voor hun partner, kids, vriendinnen, werk), staan voor alles en iedereen klaar, terwijl ze uiteindelijk niet voldoende tijd/rust/ruimte nemen voor zichzelf. Ze voelen zich geleefd. En zijn vaak moe/gestresst/onrustig. Niet echt “bij zichzelf”. Wat dan vaak resulteert in onbewust eten of eet- of snaaibuien om dat gevoel maar te dempen. 

Keer op keer hoor ik ook: “Ja, als ik wél beter naar mijn grenzen luister en de rust en ruimte neem voor mijzelf, dan gaat alles met eten ook zo veel beter en makkelijker!

Logisch! Want als je de rust en ruimte neemt voor jezelf en meer “bij jezelf bent”, dan kan je ook bewustere (eet)keuzes maken die goed zijn voor jou. Als je je geleefd voelt, dan doe je waarschijnlijk maar wat zonder echt te voelen wat je nodig hebt. Dus zorg dat je hier ruimte voor neemt.

Misschien herken jij jezelf hier wel in?

Als dat zo is en je baalt van die snaaibuien en eetkeuzes…? Dan kan je wel proberen die eetkeuzes te veranderen (een dieet volgen, streng worden en zeggen je mag niet snoepen, etc. > wat ik uiteraard allemaal afraad)… Maar nóg beter zou zijn om een laagje dieper te gaan!

Neem rust en ruimte voor jezelf.
Herken jouw grenzen.
En luister daar naar.

Als je dat kan… Als je beter naar jezelf leert luisteren… Kan je vaak ook beter aanvoelen waar je behoefte aan hebt qua voeding. En welke eetkeuzes goed voor je zijn.

Grote kans dat je ook betere en gezondere eetkeuzes gaat maken. En eten niet meer nodig hebt om jouw geleefde/vermoeide/gestresste gevoel te dempen.

Daarnaast als je de ruimte en rust voor jezelf neemt en goed luistert naar wat jij nodig hebt… VOEL je je natuurlijk ook vele malen beter en zal je leven héél wat fijner zijn!

6 manieren om je grenzen te bewaken

Deze blog is al best lang volgens mij lang haha, dus ik geef je als laatste nog even kort 6 manieren om je grenzen te bewaken!

 • Zorg dat je regelmatig incheckt bij jezelf. Hoe voel ik mij? Wat heb ik nodig? Waar heb ik behoefte aan? Wat wil IK? En hoe gaat het nou echt met mijzelf en wat kan ik doen om goed voor mijzelf te zorgen?
 • Zeg nee tegen anderen als dat voor jou niet goed voelt. Je bent op de eerste plaats verantwoordelijk voor jouw leven en jezelf. Dus als iemand iets van je wil, maar dit niet goed voelt voor jou… Waarom zou je het dan doen? Zet jezelf op 1 en maak keuzes die hier bij horen.
 • Zeg eventueel afspraken af, ook al heb je ze al gepland. Ik vind het ook niet leuk om dat te doen! Maar als ik echt voel dat het niet goed is voor mij, ik bijvoorbeeld rust nodig heb, dan zeg ik afspraken af. En geef dan ook eerlijk aan waarom ik dat doe. De meeste mensen in mijn leven vinden dat alleen maar goed als ik dat doe. Mocht jij wel mensen in je leven hebben die dit niet accepteren, dan is het misschien een goed idee om eens te kijken naar of je ze nog wel in je leven wilt hebben? (Is maar een ideetje)
 • Plan jouw ‘me-time’ en gun jezelf die tijd voor jezelf! We hebben het allemaal nodig om dingen te doen die echt voor JOU zijn. Waar jij van oplaadt. Waarbij je weer echt bij jezelf komt. (Denk aan wandelen, een bad nemen, met een boek of muziek op de bank, naar de sauna, even jezelf terugtrekken, etc.) Hoeft niet per definitie alleen te zijn trouwens, maar zorg dat je wel regelmatig me-time echt even alleen hebt. Meteen een heel goed moment voor punt 1, inchecken bij jezelf! Mocht je erg druk zijn, dan is de kans groot dat die me-time er gewoon niet van komt. Daarom zeg ik, plan die! Zet een kruis in je agenda. Of een groot hart 😉 (Me-time plannen is natuurlijk een mooie vorm van zelfliefde). En neem letterlijk die tijd en ruimte voor jezelf!
 • Neem een keer een dag vrij, zonder “speciale reden”. Als je het gevoel hebt dat het even teveel is of je hebt die ruimte voor jezelf nodig, maar je planning is gewoon vol… Neem dan een keer een dag vrij, zonder speciale reden. Vaak doen we dat alleen mét een specifieke reden, zoals vakanties, feestdagen, een dagje weg, klussen in huis, verjaardagen, noem maar op. Maar waarom zou je niet een keer gewoon een dagje vrij nemen, gewoon omdat het kan? Zéker als jouw grenzen je aangeven dat je het heel goed kan gebruiken!
 • En voel je hierover niet schuldig! Vaak komt een schuldgevoel ook voort uit wat wij dénken dat anderen denken of verwachten. Ja dat lees je goed, wat je dénkt dat anderen denken. Dat wéét je dus helemaal niet zeker. Zo vaak vullen we in dat de ander het erg vindt, terwijl dat helemaal niet zo is. En mocht je iemand écht eens teleurstellen… So be it! Dat hoort bij het leven. Je kan niet iedereen om je heen tevreden houden. Dat moet je ook niet willen! De belangrijkste persoon in jouw leven ben jij. Daar mag je onvoorwaardelijk voor kiezen. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt! En ben nog benieuwd…

Hoe ga jij met jouw grenzen om? Luister je er naar? Bewaak je ze goed? Of laat je er vaak overheen gaan door anderen óf jezelf?

Zo ja, wat kan je nu (of de komende dagen/weken) doen om jouw grenzen beter te respecteren?

Let me know!

Liefs Milou

P.S. Vind je het lastig om jouw grenzen aan te voelen en hier naar te luisteren? Voel je je misschien geleefd? En merk je dat hier wel echt verandering in moet komen? Als mental coach kan ik je met mijn persoonlijke 1-op-1 coaching helpen om beter aan te voelen wat je nodig hebt, meer voor jezelf te (durven) kiezen en van ‘geleefd’ naar LEVEN te gaan 🙂

Ik neem graag de tijd voor je om te kijken waar je nu tegenaan loopt, waar je graag naartoe wil en hoe ik je daar eventueel verder bij kan helpen. En natuurlijk om te kijken of er een klik is 🙂 Als je naar deze pagina gaat, kan je daar met mij een kennismakingsgesprek aanvragen. Dan plannen we die zo snel mogelijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *