Balans

Balans. Steeds meer mensen roepen het, ik wil balans! Ja, zo schreef ik ook dat mijn innerlijke stemmetje roept naar balans. Maar wat is dat dan eigenlijk precies? Je kan het natuurlijk op verschillende manieren interpreteren. In mijn ogen kan je op de volgende manieren ”in balans” zijn… 

Voeding in Balans

Want een gebalanceerd dieet bestaat immers uit een chocoladereep in iedere hand toch? Haha, nee daar doel ik niet op. Ik doel hierbij op de 80-20% regel die ik zelf toepas. Eet in 80% van de tijd (in mijn geval is dat zelfs vaak iets meer) gezonde voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, genoeg vitamines & mineralen, vezels, eiwitten, omega-3 vetten en complexe koolhydraten. In dat geval kan je in 20% van de tijd genieten van wat ongezondere producten of nét waar je ook maar zin in hebt. 100% clean en gezond eten is wat mij betreft niet haalbaar óf je legt een onnodige druk op jezelf. Je wordt echt niet ineens ziek van een beetje suiker of een paar e-nummertjes. Vind hier de balans in voor jezelf. Als je 80% van de tijd je lichaam voedt met goede voeding, dan is je lichaam daar al lang heel blij mee!

Sport in Balans

Ja want ook qua sporten kan je in disbalans komen. Denk aan overtraining of juist helemaal niet meer sporten. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat sporten gewoon goed is voor je algemene gesteldheid, je conditie, maar dat je er ook je lichaam mee kan vormen én dat het endorfine (gelukshormonen) los maakt! Naar mijn mening is 4-5 keer per week krachttraining echt de max! Je lichaam en spieren hebben namelijk ook rust nodig. Sterker nog, als ze niet genoeg rust krijgen, groeien ze niet optimaal, en dat is waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Plan sowieso minimaal 1 dag per week in dat je helemaal niets doet. Al weet ik dat het voor de fanatiekelingen soms lastig is, het zal je echt goed doen. Minimaal aantal keer sporten? Tja, doe wat goed voelt voor jou! Maar wil je echt vooruitgang boeken qua kracht en spieren dan moet je toch wel denken aan minimaal 3x in de week.

Balans

Calorieën in Balans

Ja eigenlijk is dit ook nog een categorie die in balans kan zijn of niet, bedenk ik me net. Eigenlijk is het heel simpel, in balans ben je als je niet aan komt en niet af valt. Maar in dit geval is het niet zo erg als je hiermee niet in balans bent. Aankomen of afvallen is in veel gevallen namelijk wat mensen juist willen! Zorg er alleen wel voor dat het niet te snel gaat. Zo’n halve kilo per week afvallen is redelijk optimaal. Qua aankomen, tja dat moet je voor jezelf bepalen, maar toen ik in mijn bulk zat probeerde ik 1kg per maand aan te komen.

Geestelijke Balans

Hier komt het, dit is eigenlijk de reden van deze blog: geestelijke balans. Misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Want als je je voeding en sport in balans hebt, maar je voelt je er niet goed bij… Wat heb je er dan aan? Is het niet het allerbelangrijkste hoe je je erbij voelt? (Tenzij je natuurlijk zwaar onder of overgewicht hebt, want dan zijn gezondheidsredenen wellicht wél belangrijker) Ik ben zelf lange tijd bezig geweest met afvallen wat tot -20kg heeft geleidt. Daarna ben ik mij gaan focussen op spieropbouw en dus op aankomen in gewicht. Maar ik voel me er niet meer zo goed bij om constant een specifiek doel te hebben. Ik ben een strebertje, vandaar dat ik mijzelf altijd automatisch blijf uitdagen. Maar als je alleen op je fysiek gefocust blijft, zal je toch nooit tevreden zijn! Het kan namelijk altijd beter, slanker, droger of groter. Op dit moment voelt het streven naar een bepaald “fysiek” doel niet meer goed voor mij, ik wil ”balans”. En daarmee bedoel ik geestelijke balans (want qua sport en voeding zit het wel goed) en in mijn geval is dat nu even geen fysiek doel hebben. Ik kan mijzelf op meerdere andere vlakken uitdagen (denk aan mijn baan en blog) dus dat zit wel goed. Maar doe wat goed voelt voor jou! Ga eens na, wat is het eigenlijk dat je écht wilt? Wil je wel zó droog worden? Vind je dat belangrijker dan wat vrijer met je voeding om kunnen gaan? Vind je dat belangrijker dan de spanning die soms komt kijken als je te veel sociale gelegenheden in één week hebt? Je kan immers niet altijd lekker mee doen als je wilt afvallen… Vind je dat écht belangrijker? Ga dan zeker zo door!! Allemaal goed. Maar bedenk je wel of dat is wat je echt wilt. En bedenk je ook dat het lastig is om helemaal tevreden met je fysiek te zijn! Probeer je focus eens te verleggen naar trots, zelfacceptatie en liefde voor je lichaam!

Balans

Zelf ben ik er even klaar mee. Ik heb al zo lang op dit gebied veel van mijzelf en van mijn mind gevraagd. Nu wil ik die energie even in andere dingen steken. In mijn baan, mijn blog, mijn vriend, sociale leven, sporten en ontspanning (als daar nog tijd voor is haha). Ik wil wat rust in mijn hoofd. Balans. Geen druk om te ”moeten” afvallen. Geen druk om te ”moeten” aankomen. Niet iets eten omdat het in mijn eetschema staat. Of dat het in mijn macro’s past. Nee, ik wil iets eten omdat ik daar zin in heb. Omdat ik mijn lijf daarmee kan voeden. Zodat ik lekker kan sporten voor de ontspanning! Om lekker even te zweten! Niet om droger te worden of om mijn spieren meer te gaan zien.

Dus moraal van het verhaal: ga eens na wat je écht heel diep van binnen het liefste wilt en doe dan wat goed voelt voor jou! Ik ga het na mijn vakantie even wat rustiger aan doen met mijn fysieke doelen en meer focussen op een geestelijk doel, maar ik blijf jullie natuurlijk inspireren met heerlijke gezonde recepten en alles over een gezonde levensstijl… Want dat… Dat blijf ik natuurlijk wél volgen, dat zit inmiddels helemaal ín mij 😉

Is dit herkenbaar? Zijn jullie in balans?

 

Myprotein

Liefs, Milou

P.S. Natuurlijk kan je nog op heel veel andere manieren in balans zijn of niet. Denk aan werk-prive balans, etc. Maar ik wilde deze blog even binnen het terrein van mijn blog houden 🙂

Wil je me blijven volgen? Dan kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *