Zwarte bonen burger

Burgers zijn altijd een goed idee toch? To be honest, at ik vroeger het liefste een dikke vette rundvleesburger, maar nadat ik deze vegan zwarte bonen burger met avocado en tomaten had gemaakt kreeg ik er een tweede favoriet bij! 

Dat had ik zelf echt nooit gedacht, maar man wat heb ik hiervan gesmuld! Zoals ik al zei was ik echt van de vleesburgers, voordat ik zo veel mogelijk vegetarisch en zelfs vegan probeerde te gaan eten. Misschien een beetje traditioneel.. Maar voor mij moest een burger dus eigenlijk echt uit vlees bestaan. En dan het liefste gewoon rund. Of nou ja… Wagyu of Black Angus ofzo, haha. En dan met bacon en kaas! Als ik wel eens ging uiteten naar een burger restaurant, zou ik nooit voor de vega(n) optie hebben gekozen. Totdat ik dit recept bedacht… 
Zwarte bonen burger

Vegan Burger

Dit recept maakte ik eigenlijk al een hele tijd geleden, toen ik nog volop vlees at, maar eens een vegan zwarte bonen burger wilde uitproberen. Zonder al te veel verwachtingen – en nog met de smaak van deze black angus burger in mijn mond van de dag daarvoor – dook ik de keuken in om eens te zien of ik nóg een burger kon maken, maar dan wel wat gezonder. Het werd deze vegan zwarte bonen burger met avocado en tomatensalsa. Helemaal veganistisch, maar serieus een ware smaakexplosie. Ik was enorm verrast! De kruiden in de zwarte bonen burger, samen met de romige avocado en de smaakvolle tomaatjes met rode ui zijn gewoon echt een super combi!

Zwarte bonen burger

Het grootste compliment ooit!

Ook al eet je niet vega(n) en je dus – zoals ik vroeger – nooit een “niet-vlees burger” zou eten… Geloof mij, probeer deze dan gewoon eens! Super boyfriend proof, want mijn vriend heeft er toen ook enorm van gesmuld! Trouwens, over mijn vriendje en vegan burgers gesproken… Hij gaf mij net echt het allerleukste compliment die je maar kan krijgen!! Aankomende vrijdag (wanneer deze blog online komt is dat dus morgen) willen wij een vegan hotspot in Amsterdam bezoeken. Ik heb er al eentje op het oog en toen ik zei dat ze vegan burgers hebben was zijn reactie: “een burger zou ik daar dan nooit bestellen”. Hoezo, vroeg ik? Jij vond die vegan burger die ik een hele tijd terug had gemaakt toch super lekker? Zijn reactie: “ja, maar dat was JOUW recept!”. HAHAHAHA. Mijn lieve mannetje heeft dus meer vertrouwen in mijn kookkunsten dan die van één van de vega(n) hotspots van Amsterdam. Als dat geen compliment is!! 😀

Zwarte bonen burger

Anyway, heb jij wel eens een gezonde zwarte bonen burger gemaakt? Ik denk dat ik toch maar weer eens vaker met vegan burgers ga experimenteren. Misschien een lekker quinoa burger? Of zoete aardappelburger? Linzen en kikkerwten kunnen natuurlijk ook. In ieder geval keuze genoeg om een lekkere vegan bonen burger te maken! Tips en ideeën zijn natuurlijk altijd welkom!

Zwarte bonen burger

Zwarte Bonen Burger met Avocado en Tomaten (Vegan):

Zwarte Bonen Burger met Avocado en Tomaatjes
 
Voorbereiding
Kook/baktijd
Totale tijd
 
Een gezonde zwarte bonen burger, helemaal vegan en afgemaakt met avocado en tomatensalsa.
Auteur:
Porties: 2 personen
Ingrediënten
Voor de zwarte bonen burger:
 • 175 gram uitgelekte zwarte bonen
 • ½ rode ui
 • 2 kleine of 1 grote teen knoflook
 • 50 gram wortel
 • 1-2 tl kokosolie
 • 2 el havermoutmeel
 • ¾ tl komijnpoeder
 • ¾ tl pikante paprikapoeder
 • ¾ tl kurkuma
 • ¼ tl chilipoeder
Voor de rest:
 • 2 (spelt)(afbak)broodjes
 • 1 avocado
 • ½ rode ui
 • 2 grote of 4 kleine tomaten
 • klein bosje koriander (± 7 gram)
 • scheutje limoensap
Instructies
 1. Bak de broodjes volgens de aanwijzing op de verpakking.
 2. Snipper de ui en knoflook. Snijd de wortel fijn. Fruit dit ongeveer 5 minuten op laag vuur in een pan met wat kokosolie. Voeg op het laatst alle kruiden toe met peper en zout. Bak 1 minuut mee. Prak de bonen op een bord fijn. Voeg de uienmix en havermoutmeel hier aan toe. (Havermoutmeel kan je maken door havermout in de keukenmachine te verpulveren). Kneed met je handen door elkaar en maak er burgers van. Tip: leg wat huishoudfolie in een deksel van een pindakaas of Nutella pot en druk hierin het zwarte bonen burger mengsel. Zo maak je mooie burgers.
 3. Voor de tomatatensalsa snijd de tomaten door midden. Knijp de zaadjes en het water eruit en snijd vervolgens in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de koriander in kleine stukjes. Voeg het limoensap toe en peper en zout. Meng door elkaar en zet apart.
 4. De avocado snijd je doormidden en in plakjes en leg ze alvast op de afgebakken broodjes.
 5. Bak nu de zwarte bonen burgers in wat kokosolie op medium vuur een paar minuten per kant. Ze zullen wat zacht blijven, dat maakt niet uit.
 6. Leg ze op de broodjes met avocado en maak af met de tomatensalsa.
 7. Smullen maar!

 

Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je van deze vegan en gezonde zwarte bonen burger met avocado en tomaten vond! Laat een berichtje achter in de comments. Ben natuurlijk ook altijd benieuwd naar andere ideeën of variaties! 

 

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

2 gedachten over “Zwarte Bonen Burger met Avocado en Tomaten (Vegan)”

 • Eindelijk een makkelijk recept voor een vega-burger! De truc met de dop is super! Dit recept is te doen, andere recepten op internet zijn vaak te ingewikkeld (van mijn vegan en healthy heldinnen Kris Carr en Kimberley Sneyder, maar andere recepten van ze zijn super).
  Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate dit recept: