Goede voornemens minder snoepen

Goede voornemens werken niet echt. Maar iets willen veranderen (op welk moment dan ook) op motivatie en wilskracht ook niet. Gedragsverandering van binnenuit, daar zit het ‘m in!

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar voor mij voelt de start van een nieuw jaar wel vaak als een ‘frisse start’. De kans om te reflecteren op hoe het met je gaat en om nieuwe doelen te stellen of intenties te zetten voor het jaar dat gaat komen.

Lekker cliché, I know, maar zo voelt het voor mij wel.

Ik ben vast niet de enige, want niet voor niets vliegen de goede voornemens je in januari toch overal om de oren. Misschien ‘doe je er niet aan’, maar kans bestaat dat je wel íets wilt veranderen, toch?

Goede voornemens die vervagen

Goede voornemens zijn vaak in februari alweer vergeten, terwijl er amper wat veranderd is. Niet zo gek ook, want wat ik zie is dat het vaak alleen bij “ik wil echt dit en dat veranderen” blijft, zonder de verandering van binnenuit aan te gaan. En daar schiet je niet zoveel mee op. Ik zal je zo vertellen hoe dat komt.

Want ik ben eens gaan onderzoeken wat nou de meeste mensen als ‘goede voornemens’ of ‘intenties’ voor het nieuwe jaar hebben. En zowel in Google als in de antwoorden die ik zelf kreeg op Instagram kwam dit naar boven:

  • Minder snoepen
  • Gezonder eten
  • Afvallen
  • Meer bewegen
  • Minder stressen
  • Meer ontspannen
  • Meer tijd met vrienden/familie doorbrengen 

Wat zie ik nou vaak gebeuren?

In januari voel je die ‘frisse start’ en het verlangen om dingen eens écht anders aan te gaan pakken. “Dit wordt het jaar waarin ik echt gezonder ga eten, meer ga bewegen en minder stressen” denk je. Nee, je denkt het niet alleen, je voelt het ook!

Je wilt het echt graag, je bent super gemotiveerd en en dat voelt vaak als ‘genoeg’.

En het lukt die eerste weken ook vaak, op motivatie, wilskracht en focus. Je plant je eten, snoept bijna niet, gaat lekker naar buiten om te wandelen/sporten en ontspant ook nog eens.

“Wauw, zie je nou wel, ik kan het toch” denk je.

Maar vroeg of laat komt ‘het leven’ om de hoek kijken. Je werk vraagt weer meer van je, privé spelen er wat dingen en voordat je het weet is je focus helemaal weg. Je trekt weer elke avond wat lekkers uit de kast, ploft liever op de bank dan dat je even gaat wandelen en je voelt je moe en gestresst.

Waar zijn dan die goede voornemens gebleven?
Je motivatie is weg.
En je wilskracht is al helemaal ver te zoeken.

En dat is niet zo gek!

Motivatie komt en gaat.

En wilskracht raakt uitgeput.

Kijk, het is super als je gemotiveerd bent om gezonder te gaan leven of jouw relatie met eten te verbeteren. Het is super als je gemotiveerd bent om meer te bewegen of minder te stressen. Maar motivatie komt en gaat. Op het moment dat andere op dat moment belangrijkere dingen (een project op je werk, een familielid waar het niet goed mee gaat, etc.) je aandacht vergen, raakt de motivatie om gezonder te gaan leven al snel op de achtergrond.

En poef, je zit weer in je oude patronen.

Net als dat je niet op wilskracht alleen kan bouwen. Alleen het woord zelf al zegt dat je het én moet ‘willen‘ (wat heel logisch is) én er ‘kracht‘ voor moet opbrengen. En pfoe, dat klinkt mij nu al zwaar in de oren. Want altijd maar ergens ‘kracht’ voor opbrengen, mij niet gezien hoor. Wilskracht raakt al uitgeput als je moe bent, dus laat staan dat je hier altijd op kan bouwen. Je wilt dat het juist moeiteloos gaat, toch?

Dus met motivatie en wilskracht alleen red je het niet om aan je goede voornemens te gaan werken. Dat moet je ook niet willen.

Niet alleen iets anders gaan ‘doen’, vooral anders gaan ‘zijn’

Het heeft ook weinig zin om alleen iets anders te gaan ‘doen’, wat je nodig hebt is om van binnenuit verandering aan te brengen, anders te gaan ‘zijn’. Zodat je uiteindelijk die motivatie en wilskracht helemaal niet meer nodig hebt en bijna als vanzelf hiernaar gaat leven.

“Our behaviors reflect what we believe. If we want to change our behavior, we have to change our beliefs”

Om gezond eten en leven een “way of life” te maken, mag je gaan onderzoeken WAAROM het je nu nog niet lukt. Naar welke overtuigingen leef jij nu die ervoor zorgen dat je tóch teveel snoept, te weinig beweegt of te veel stress ervaart? Naar welk verhaal leef jij nu, waardoor het dus niet lukt?

Ik zal proberen kort een paar voorbeelden te geven.

  • Als jij leeft naar de overtuiging dat eten een beloning is, dan zal je ook na een drukke werkdag snel naar iets lekkers grijpen, omdat ‘je het wel even verdiend hebt’.
  • Als jij leeft naar de overtuiging dat bij gezelligheid of tv kijken nou eenmaal wat lekkers hoort, dan zal je ook steeds de neiging hebben om daar eten bij te koppelen (hoe hard je daar dan ook tegenin probeert te gaan door ‘niet te snoepen’).
  • Als jij leeft naar de overtuiging dat je alles altijd perfect (of heel goed) moet doen, dan zal je ook snel gestresst raken als het even niet perfect gaat. Of denken dat het qua eten ‘nu toch al verpest is’ en de rest van het lekkers ook maar snel opeten.
  • Als jij leeft naar de overtuiging dat je altijd maar klaar moet staan voor anderen (ten koste van jezelf), dan zal je jezelf voorbij blijven open, jezelf niet op 1 zetten en niet goed genoeg voor jezelf zorgen.
  • Als jij leeft naar de overtuiging dat als iets tegen zit of je niet oké voelt, dat je maar niet moet ‘piepen’ en sterk moet zijn, en áls er dan iets is wat je bezig houdt, dan zal je jouw emoties ook blijven onderdrukken om ‘sterk te zijn’ en is de kans groot dat je dan naar eten gaat grijpen om hier maar mee te dealen.

In al deze gevallen kan je dit gedrag tijdelijk wel veranderen, op wilskracht en motivatie, maar als je jouw overtuigingen niet aanpakt, jouw “zijn” en waar je van binnenuit op afgestemd bent, dan zal je altijd weer terugvallen in snoepen, stressen en jezelf niet op 1 zetten. 

Je gedachten en overtuigingen bepalen je gedrag.
95% van je gedachten zijn onbewust.
Dus kan je met die 5% bewuste gedachten proberen verandering aan te brengen of je gaat een proces aan om (een deel van) je onbewuste overtuigingen aan te pakken.

Reken maar uit waar de winst zit 😉

En dat proces aangaan om dit te onderzoeken en aan te pakken, kan je zelf doen, maar zelfs als je mega goed bent in zelfreflectie zal je niet snel al je onbewuste overtuigingen gaan vinden. Je zal altijd blinde vlekken blijven houden.

Dus mijn advies is altijd om hier hulp bij te zoeken, van een coach of iemand anders die hier gespecialiseerd in is. Dat doe ik zelf ook als ik iets echt belangrijk vind. Dan investeer ik in een coach die mij verder kan helpen, die door mij heen weet te prikken en mij een liefdevolle maar confronterende spiegel kan voorhouden en mij helpt tijdens het proces.

Dat heb ik nodig en jij denk ik ook.

Zorg ervoor dat jouw goede voornemens niet bij goede voornemens blijven

Jouw relatie met eten hoeft geen strijd te zijn, er is geen knop die je voorgoed kan omzetten en je hebt niet ‘gewoon wat meer wilskracht’ nodig. Daar ga je het allemaal niet op redden.

Wat je wel te doen hebt:

  • Ga onderzoeken WAAROM het nu nog niet lukt.
  • Naar welke overtuigingen, mindset en verhaal leef jij nu nog?
  • Wat geloof jij over eten, jezelf en het leven wat jou tegenhoudt?
  • Hoe hebben die overtuigingen een invloed op jouw (eet)gedrag?
  • Wat heb je dus van binnenuit aan te pakken?

Onderzoek. Wordt bewust. Wees nieuwsgierig naar wat je mag leren.

DAT is het proces wat je aan mag gaan. Zo kunnen goede voornemens stapje voor stapje écht een nieuwe ‘way of life’ worden.

Dus wat mag je gaan loslaten wat je niet meer dient?
Wie mag je gaan ZIJN om wel die geweldige relatie met eten te gaan creëren?

“Ja dat moet ik toch zelf kunnen”

En misschien is dat wel iemand die niet meer steeds zegt “ja dat moet ik zelf toch kunnen”, maar die klaar is om om hulp te vragen? Die een liefdevolle en confronterende spiegel wel kan gebruiken? En die bereid is om het onderzoek en proces aan te gaan naar een geweldige relatie met eten en haarzelf?

Als dat zo is dan maak ik heel graag 30 minuten van mijn tijd voor je beschikbaar om samen te kijken wat jij nodig hebt om van goede voornemens een nieuwe “way of life” en geweldige relatie met eten te gaan maken. Je kan hier jouw gratis doorbraak sessie aanvragen.

Voor nu wens ik je in ieder geval een mega mooi, gezond en liefdevol jaar vol groei en mooie leermomenten 😉

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *