Eetbuien stoppen? Jeetje dat kan lastig zijn en ik weet daar (van jaren terug) alles van! Hoe kom ik van mijn eetbuien af was een vraag die ik mijzelf elke dag opnieuw stelde.
Want ineens krijg je mega zin in iets lekkers. Chocolade, koekjes of chips bijvoorbeeld. Je kent het wel, echt iets lékkers. Je weet dat het eigenijk ongezond is, calorierijk en je het misschien beter niet zou moeten eten.
Maar ach, een beetje kan wel toch?
Wanneer je er eenmaal begint kan je er alleen niet mee stoppen en eet je door. Je wilt wel stoppen, maar toch eet je meer. En meer. Je voelt een drang om door te blijven eten en op dat moment maakt het je allemaal niet meer uit. Je laat het toe. En eet door terwijl je al lang vol zit. Je hebt er eigenlijk geen controle meer over.
Herken je dit? Vreetbuien en eetbuien stoppen kan lastig zijn!
Ik heb hier ook jaren last van gehad… Daar heb ik het op mijn Instagram natuurlijk wel vaker over.
Ik kon me toen zo machteloos voelen!
Tijdens een vreetbui, snaaibui of eetbui voel je vaak een (onbedwingbare of oncontroleerbare) drang om door te eten terwijl je al lang vol zit.
Ik kan me voorstellen dat je je maar wat vaak afvraagt: hoe kan ik stoppen met eten? Maar als je dit af en toe hebt hoeft dat niet zo’n probleem te zijn. Iedereen heeft wel eens een vreetbui. Maar als je dit vaker hebt en je het gevoel hebt hier geen controle over te hebben. En als het je fysieke en mentale gezondheid in de weg gaat zitten. Dan kan het wel een probleem voor je zijn!
Dus wil je waarschijnlijk jouw vreetbuien en eetbuien stoppen… Wat te doen tegen vreetbuien?
Eetbuien stoppen
Het belangrijkste om vreetbuien en eetbuien te stoppen is om te kijken naar de oorzaak. Het is namelijk géén gebrek aan wilskracht waardoor je snoept en snaait. Maar grote kans dat er een onderliggende oorzaak is waardoor je de drang voelt om te eten (en door te blijven eten).
Mogelijke oorzaken van eetbuien kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Je eet te weinig (misschien omdat je wilt afvallen of bang bent om aan te komen), waardoor je lichaam eigenlijk gaat schreeuwen om eten (en dit in wil halen)
- Je mag eigenlijk geen ongezonde dingen eten van jezelf, waardoor je vaak niet kan stoppen als je er wel eenmaal aan begint
- Je probeert jouw gevoelens, emoties, verveling of moeheid te dempen of vermijden door te gaan eten
Herken je hier iets in?
Heb je al een idee waar jouw vreetbuien/eetbuien vandaan komen? Wat de oorzaak is? Waar het door komt? En waarom je het doet?
Mocht je niet zo goed weten waar jouw eetbuien vandaan komen, zorg dan dat je jouw patronen ontdekt!
Jouw eetbui patronen helder krijgen
Schrijf een tijdje op wanneer je een eetbui hebt en beantwoord deze vragen:
- Hoeveel heb je die dag gegeten? Had je honger of niet?
- Was het fysieke of mentale “trek”? Had je “buik” of “hoofd” honger?
- Wat gebeurde er die dag of op dat moment?
- Wat speelde er in je hoofd?
- Hoe voelde je je toen?
En kijk na een tijdje terug. Zie je een rode draad? Kan je jouw eetbui patronen ontdekken?
Ontdek de oorzaak van jouw eetbuien
Om van jouw eetbuien af te komen, heb je het nodig om de oorzaak van jouw eetbuien te ontdekken! Is het te weinig eten? Is het te restrictief omgaan met ongezonde dingen (en daardoor juist op momenten doorslaan)? Of is het misschien moeheid, verveling, een rot gevoel, teveel stress of onrust waardoor je gaat eten?
Pas als je de oorzaak weet, kan je er ook iets aan doen!
Dus wat te doen tegen vreetbuien…
Eetbuien voorkomen? Probeer als eerste de oorzaak aan te pakken
En dat kan niet met alle “type” eetbuien… Maar wel bij veel!
Stel je merkt dat je op momenten echt honger krijgt en daardoor door gaat eten… Tja, eet dan meer! Eet genoeg! Voed je lichaam! Zorg dat het niet om eten gaat schreeuwen en voorkom een vreetbui of eetbui.
Stel je merkt dat je toch best streng bent voor jezelf en juist doorslaat met al die dingen die je “eigenlijk niet mag”… Zorg dan dat je milder wordt voor jezelf. Jezelf chocolade, koekjes en chips ontzeggen heeft 99,9% van de keren geen zin! Ja, eventjes werkt dat wel. Maar nooit voor altijd. En dat wil je toch ook niet? Dus zorg dat je jezelf die dingen ook toestaat en voorkom dat je hierin doorslaat.
Oorzaak aanpakken van snaaien bij emotie-eten?
Dan hebben we nog de “emotionele eetbuien”. Die momenten dat je je rot voelt, moe bent, je verveelt of je onrustig voelt. Soms kan je daar wat aan doen, soms niet!
Wat ik veel zie bij de vrouwen die ik hiermee coach is dat ze vaak erg druk zijn en geen rustmomenten inplannen voor zichzelf. Hierdoor voelen ze zich moe, geleefd, onrustig en gestresst. Wat ze niet willen voelen en daardoor gaan eten (want dat geeft even een lekker gevoel!), maar vervolgens niet kunnen stoppen. De eetbuien niet kunnen stoppen.
Maar hier kan je zelf natuurlijk veel aan doen! Genoeg rust en ontspanning nemen. Afkoppelen, ontprikkelen, etc. Stress verminderen. Nee zeggen tegen anderen/afspraken/taakjes. Je grenzen bewaken. Noem maar op!
Zorgen dat je geen eten nodig meer hebt om weg te gaan van je moeheid/stress/onrust, omdat je je in de basis uitgerust en goed voelt!
Nou zijn er natuurlijk momenten waarop je bepaalde emoties ervaart die je niet kan voorkomen. Daar heb je niet altijd invloed op! Soms voel je je gewoon rot, verdrietig, gestresst en noem maar op… Dit kan je niet altijd voorkomen. Dus is de “oorzaak van je eetbui aanpakken” in die gevallen wat lastig. Maar dan wordt het volgende punt belangrijk!
Accepteer je emoties!
Hoe moeilijk het ook is, accepteer je gevoelens en emoties. Laat ze er zijn. En eet ze niet weg. Vaak helpt dat toch alleen maar kortstondig en komen daarna je gevoelens en emoties weer terug. Wat daarna weer een nieuwe eetbui kan stimuleren. Dat herken je vast wel?
Maar accepteer alle gevoelens en emoties die je hebt. Laat ze toe!
Schrijf je gevoel eens op. Ga wandelen, sporten of bewegen. Bel een vriendin. Spreek het uit. En accepteer het. Weet dat gevoelens en emoties die een eetbui uitlokken met vlagen kunnen komen. En weer gaan! Dus “zit het uit” en…
Weet dat die drang om te eten dan ook weer zal wegzakken!
Emoties mogen er zijn. Ze zijn er niet voor niets. Ook “negatieve” emoties, ook al zijn ze niet fijn om te ervaren. Maar kijk eens wat ze je te vertellen hebben. Misschien ontdek je daar nog wel wat!
Vreetbui niet kunnen stoppen? Compenseer daarna dan niet
Mocht je toch een eetbui gehad hebben… Compenseer niet door extra weinig of extra streng te gaan eten. Grote kans dat je hiermee een nieuwe eetbui uitlokt omdat je (bere) honger gaat krijgen. Of wilt “rebellen” tegen je eigen regeltjes.
Eet gewoon – ook na een vreetbui of eetbui – dat wat je nodig hebt.
Wees compassievol naar jezelf!
Daarnaast heeft het geen zin om jezelf de grond in te gaan boren! Boos te worden. Of jezelf maar stom of zwak te vinden. Helpt dat? Of zorgt dat dat je je alleen maar rotter voelt? Vaak het laatste!
Dus wees compassievol naar jezelf toe. Je bent ook maar een mens! Niemand is perfect. En dit is iets wat jij blijkbaar moeilijk vindt en nog in te leren en groeien hebt. De vraag is of je bereid bent om hierin te groeien?
Boos worden heeft geen zin, zoeken naar een oplossing wel!
Praat erover. Ontdek de oorzaak. Kijk of je dat aan kan pakken. Of hoe je anders met je gevoelens om kan leren gaan. Pak jouw eetbui probleem aan. En zoek hulp als het je zelf niet lukt!
Ik gun iedereen een eetbui vrij leven en weet dat het voor iedereen weggelegd is (ook al denk je nu misschien van niet). Ook jij kan metten maken met jouw eetbuien!
Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad 🙂
Wil je jouw eetbuien stoppen?
Laat mij eens met je meekijken in een gratis 3o minuten sessie. Deze kan je hier aanvragen.
Liefs, Milou