Vegan appel cake uit de slowcooker met noten
Vegan apple cake made in my slowcooker, yum!

Eventjes experimenteren met vegan basels is het wel, maar uiteindelijk is deze vegan appel cake met noten erg geslaagd! Heerlijk als ontbijt, tussendoortje of avondsnack… 

Vegan Cake

Zoals je misschien wel hebt gemerkt zijn steeds meer recepten op mijn website vegan geworden. Dit is in eerst instantie een soort van onbewust gegaan. Althans, in eerste instantie wilde ik al minder dierlijke producten eten.

Ten tweede mag ik (volgens de uitslag van de bioresonantietest) even geen eieren meer.

Ten derde ben ik ook aan het minderen (of eigenlijk bijna schrappen van) met lactose. Ook voor mijn darmen en buik. Dus wanneer het op baksels aan komt wordt het op die manier al snel vegan en vandaar ook dat deze vegan cake uit mijn oven slowcooker rolde.

Vegan appel cake uit de slowcooker met noten

Na het maken van deze vegan cake is er toch wat veranderd. Ik zag de documentaire Food Choices (te zien op Netflix). Per ongeluk. Ik dacht namelijk dat het over “gezond” eten ging. Dat ging het ook wel, maar uiteindelijk kwam het allemaal neer op een plantaardig dieet. Zó veel redenen om plantaardig te gaan eten kwamen aan bod. En tja, dat hakte er bij mij wel in hoor!

“Maar ik een vegan? Nooit!” 

Zo dacht ik tot een week terug. Inmiddels heb ik de docu al twee keer gezien en is ook mijn vriend zo goed als om. Onze voorraad kipfilet, kaas en kwark heb ik inmiddels bij mijn moeder afgegeven en op de een of andere manier komt er een soort rust over mij heen.

Het grappige is ook dat de eerste dag zonder dierlijke producten mijn buik ineens niet opspeelde. Een grote uitzondering op de regel, want daarvoor kon ik bijna niets meer eten zonder een ballonbuik te krijgen.

Toeval of niet? Ligt het aan de rust die over mij kwam of niet? Wie zal het zeggen?

Om er nu niet te veel op in te gaan beloof ik je bij deze om hier later in een uitgebreide blog op terug te komen. Promise.

Vegan appel cake uit de slowcooker met noten

Appel Cake

Terug naar de appel cake! Tja, what can I say? Appel cake is altijd goed toch?! Zoet, lekker, gezond, fruitig en altijd goed voor een lekker genietmomentje.

In deze appel cake zitten dan ook alleen maar goede voedingsstoffen. En hij is: Glutenvrij. Zuivelvrij. Vegan. Geraffineerde suiker vrij.

Klinkt helemaal top toch? Inmiddels heeft mijn vriend al bedacht dat hij deze vegan appel cake iedere dag als ontbijt wil eten. Geef hem eens ongelijk!

Vegan appel cake uit de slowcooker met noten

Slowcooker Cake

Ja ja, want deze vegan appel cake maakte ik namelijk in mijn slowcooker. Een echte slowcooker cake dus. Super handig, want je hebt er gewoon even geen omkijken naar, je kan de deur uit en langzaam wordt jouw vegan appel cake gaar. Maar don’t worry, hij kan ook in de oven gemaakt worden. Tijd en temperatuur staan in het recept.

Nu ga ik iets zeggen wat ik dus niet 100% zeker weet en onderzocht heb, maar er bijna wel van overtuigd ben.

De slowcooker cake wordt een STUK minder warm dan in de oven. Hierdoor heb ik het idee dat meer voedingsstoffen bewaard blijven. Of dit zo is zou ik eigenlijk moeten opzoeken. Ga ik voor je doen.

Ik schreef trouwens al eerder een kort review in deze blog post over de slowcooker van Russel Hobbs. Te koop bij www.coolblue.nl. En ja, toen maakte ik nog pulled pork. Wellicht de laatste keer? In ieder geval niet de laatste keer dat ik mijn slowcooker gebruik! Dat is zeker.

Vegan appel cake uit de slowcooker met noten

Vegan Appel Cake met Noten Recept

Vegan Appel Cake met Noten
 
Voorbereiding
Kook/baktijd
Totale tijd
 
Een vegan appel cake die je zowel in de slowcooker als in de oven kan maken!
Auteur:
Porties: 8 porties
Ingrediënten
 • 100 gram (glutenvrije) havermout
 • 80 gram kokosmeel*
 • 100 gram (medjoul) dadels
 • 220 gram appelmoes (zonder toegevoegde suikers!)
 • 80 gram gemengde noten
 • 35 gram kokosolie
 • 1½ appel
 • 2 el chiazaad + 6 el water
 • 1 el bakpoeder
 • 1 el kaneel
 • snuf zout
  *Vervang eventueel voor ander meel.
Instructies
 1. Ontpit en week de dadels 15 min in kokend water. Schep de 2 eetlepels chiazaad samen met de 6 eetlepels water in een schaaltje en laat ook 15 minuten staan. Bedek je slowcooker van binnen met bakpapier. (Zie opmerkingen voor de bereiding in de oven).
 2. Voeg de dadels, appelmoes, gesmolten kokosolie, bakpoeder, kaneel en zout toe aan een keukenmachine en maal tot een gladde massa. Voeg op het laatste de havermout en kokosmeel toe en maal heel kort mee. Rasp 1 appel en hak de noten fijn. Schep dit samen met het geweekte chiazaad met een lepel door het beslag. Verdeel goed. Schep dit vervolgens in je slowcooker en verdeel gelijkmatig.
 3. Snijd de overige halve appel in dunne plakjes en verdeel over de bovenkant. Zet je slowcooker daarna ongeveer 3 uur aan met de deksel op de pan. Til de vegan appel cake eruit door middel van het bakpapier en laat goed afkoelen. Dan pas aansnijden en smullen maar!
Opmerkingen
Wil je deze cake in de oven maken? Verwarm hem dan voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van ongeveer 20 cm met bakpapier op de bodem en vet de zijkanten in. Bak in ongeveer 30 minuten gaar.

 

Heb jij deze vegan appel cake ook gemaakt? Laat het mij dan weten via de tag @healthinut op social media!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate dit recept: