probleem met eten

Een probleem met eten zit hem niet in het eten zelf. In deze blog neem ik je mee in de ontdekkingen van een dame die ik mag coachen, geef ik je voorbeelden van onderliggende laagjes die een eetprobleem kunnen veroorzaken en eindig ik met een schrijfoefening die je zelf kan toepassen om jouw probleem met eten – de kern, de oorzaak – te ontdekken.

De ontdekkingen van Suzan over haar strijd en probleem met eten

Met een grote lach zit ze voor mij terwijl ze vertelt: “Wauw Milou, ik ervaar nu wat er al die tijd onder die strijd met eten zat. Er gaat echt een wereld voor mij open, ik leer zoveel over mijzelf en dat is zo fijn en bevrijdend!”

Ik begon te glimlachen toen ik dit hoorde, want daar zit het ‘m ook in! Het gaat bijna nooit om het eten zelf, maar altijd om de lagen en patronen daaronder.

Dus vroeg ik haar om nog eens te benoemen wat er onder die strijd met eten zat:

“Als ik niet goed voor mijzelf zorg dan uit zich dat in eten en snaaien. Ik herken nu steeds beter wat mijn eetbui triggers zijn, zoals onrust en moeheid.

Ook herken ik allerlei overtuigingen en gedachtepatronen waar ik onbewust inzat die ertoe leidden dat ik niet goed voor mijzelf zorgde.

En qua eten die “ik ben nou eenmaal een snoepkont” en “Het is nu eenmaal gezellig dus neem ik het ervan” stemmetjes. Ik dacht dat ik die niet had, maar dat blijkt dus wel zo te zijn haha. 

Nu herken ik veel beter wat ik mijzelf aanpraat en kan de gedachten die me niet helpen – en vaak niet eens wáár zijn – loslaten.

Ik stel beter mijn grenzen, voel wat ik nodig heb en dat voelt echt zooooveel beter 😃”

“En het mooie is”, vervolgde ze, “het gaat vaak ook niet eens om het eten zelf, maar om wat eronder zit. Dat zie ik nu ook echt.

Ik ben los aan het komen van een bedacht stramien qua eten en in plaats daarvan voel ik waar ik behoefte aan heb. Dit is de ene dag ook gewoon meer dan de andere.

Maar ik leer ook op andere vlakken – naast eten – voelen waar ik behoefte aan heb. Zo neem ik sneller mijn rust, ga eerder naar bed, zeg afspraken af en deel mijn tijd beter in naar hoe het goed voelt voor mij.

En in plaats van mijzelf te veroordelen als ik teveel gegeten heb, kan ik hier nu veel milder naar kijken. Ik zie het als een momentopname en kan uitzoomen en alles zien wat ik al zoveel beter doe. Ook dit voelt zo veel fijner.

Milou, die diepere lagen zijn zo interessant, ik leer zoveel over mijzelf.

En het geeft zo’n bevrijding qua eten!”

Natuurlijk zat ik na dit verhaal en haar aanstekelijke energie met een net zo brede grijns tegenover haar op het beeldscherm.

En dit was pas haar 4e sessie van het Lekker in je Lijf coachtraject ☺️

Wat kan er onder die strijd met eten zitten?

Een probleem met eten en je gewicht ligt 99 van de 100 keer niet aan het eten zelf, maar in de diepere lagen en overtuigingen.

Voorbeelden die ik hoor bij de dames die ik coach zijn:

 • Jezelf of je lijf niet waard genoeg vinden om goed voor jezelf te zorgen
 • Vaak over je grenzen gaan omdat je altijd maar wilt presteren of zorgen voor anderen
 • Nooit geleerd hebben hoe je met emoties om kan gaan zonder in eten te vervallen
 • Geloven dat je nou eenmaal die snoepkont bent die geen rem heeft
 • Een bepaalde voldoening die mist in je leven en deze leegte opvullen met eten als je je verveelt of niet weet wat anders te doen
 • Etc.

Herken je hier misschien al wat uit? Anders kan je de volgende oefening eens doen.

Schrijfoefening om de rode draad van jouw probleem met eten te vinden

Een manier om erachter te komen wat er bij jou onder die strijd met eten speelt is om bij jezelf na te gaan:

 1. In welke situaties ervaar ik een probleem (te veel eten, te weinig eten, spanning rondom eten, snaaien, eetbuien, etc.) met eten?
 2. Wat speelt er feitelijk gezien op de momenten?
 3. Hoe praat ik dan tegen mijzelf? Wat zeg ik tegen mijzelf? Wat denk ik dan? En welke overtuigingen liggen daaronder?
 4. Hoe voel ik mij dan? Waar ervaar ik dat in mijn lijf? Hoe ga ik met dit gevoel om?
 5. Wat is mijn eetgedrag dan? Wat doe ik?

Het beste is om dit op te schrijven en niet alleen in je hoofd uit te vogelen. Doe dit voor verschillende situaties waarin je een probleem met eten, overeten of eetbuien ervaart.

En kijk dan:

 • Zit er een rode draad in?
 • Wat kan je hieruit opmaken?
 • Welk aspect mag jij dus aan gaan pakken?

En als je daar zelf niet bij komt, wat heel normaal is, weet dan dat een goede coach jou daarbij kan helpen. Je hebt altijd blinde vlekken, waar je zelf niet bij komt. Je kan hier zelf een start mee maken, maar als je vastloopt of het lukt je niet om het daadwerkelijk toe te gaan passen, laat iemand jou helpen.

Zoals zij mij ook vertelde “Ik kan dit nu alleen omdat jij mij zo goed coacht Milou”

Wil je eens sparren zodat ik met je kan meekijken waar jouw probleem met eten ligt en wat je nodig hebt om een gezonde relatie met eten en je lijf te creëren, dan mag je hier een gratis 30 minuten doorbraak sessie met mij aanvragen.

Je ‘moet’ het nog altijd zelf doen natuurlijk

Ik kan het niet voor je doen. Maar alles wat je nodig hebt om een gezonde relatie met eten te creëeren zit al in jou. Een coach kan je helpen om daar beter of sneller bij te komen. Want de antwoorden voor jouw eetprobleem zitten altijd een laagje dieper dan je nu zelf waarschijnlijk bewust van bent.

En daar zit dan ook jouw goud. Daar ligt jouw oplossing. Daar vind je jouw gezonde en relaxte relatie met eten en jouw lijf.

Laat me weten hoe deze schrijfoefening voor jou is. Wat komt er naar boven? Ik ben benieuwd!

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *