is fruitsuiker gezond

Fruit is gezond toch? Maar ook fruit bevat suiker. Is fruitsuiker gezond en is het beter dan de “gewone” of geraffineerde suiker dat uit een pak komt? Dit is zelf iets wat ik heel interessant vind en waar vaak verwarring over bestaat. Daarom leg ik het graag voor je uit… 

Alle suikers zijn hetzelfde

In principe zijn alle suikers hetzelfde. Of dit nu in de vorm van een appeltje is (fruitsuiker), in de vorm van honing (kan worden toegevoegd als “suiker”) of in de vorm van tafelsuiker (geraffineerde suiker). Suiker is suiker. In fruit zitten dus fruitsuikers, die bestaan uit glucose en fructose. Toegevoegde suikers zijn suikers die je zelf nog toevoegt aan bijvoorbeeld je baksel of kwark, dit kan van alles zijn zoals honing, kokosbloesemsuiker, agavesiroop of gewone suiker. Als er wordt gesproken over geraffineerde suiker dan bedoelt men die suiker waar tijdens het zuiveringsproces alle mineralen en vitaminen uit zijn gefilterd, zodat er alleen zuivere suiker overblijft. Dit is bijvoorbeeld kristalsuiker, rietsuiker of poedersuiker. Maar ook deze suikers zijn van oorsprong natuurlijk – komen bijvoorbeeld uit suikerbieten of suikerriet – en bestaan uit een mix van glucose en fructose. Alle suikers worden door je lichaam op dezelfde manier verwerkt. Je lichaam ziet dus geen verschil tussen de suiker uit een appeltje of witte tafelsuiker (jouw lichaam ziet wél verschil tussen de hele appel en witte tafelsuiker, maar daarover later meer). Suiker dat je lichaam binnenkomt wordt allemaal omgezet in glucose en dat wordt vervolgens weer gebruikt voor jouw energievoorziening.

is fruitsuiker gezond

Té veel suiker is niet goed voor je

Té veel suikers vindt ons lijf niet fijn. Ten eerste, zorgt het voor een stijging in je bloedsuikerspiegel, waardoor je gedurende de dag meer honger kan ervaren en je wellicht meer eet dan dat je zou willen. Obesitas en overgewicht kunnen hier een gevolg van zijn. Deze welvaartsziekten staan dan ook in direct verband met de vele bewerkte producten die de Westerse samenleving kent en alle (onnodige) toegevoegde suikers die hierin zitten. Ook kan je hierdoor energiepieken en dalen ervaren, waarvan vooral de dalen niet echt fijn zijn voor je humeur. Ten tweede, is suiker slecht voor je tanden. Als je vaak iets met suiker eet dan is de kans op gaatjes een stuk groter. Ten derde kunnen sommige mensen darmproblemen krijgen (opgeblazen gevoel en dunne ontlasting) als ze meer dan 50 gram fructose binnen krijgen. Als laatste kan te veel suiker je hormoonhuishouding verstoren. Wanneer je suiker eet maakt je lichaam namelijk het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) uit je bloed wordt opgenomen. Als je te veel suiker eet kunnen je cellen immuun worden voor de grote hoeveelheden insuline die je lichaam aanmaakt, waardoor er te veel suiker in je bloed blijft zitten en dat is erg ongezond. Ook stimuleert het hormoon insuline de vetopslag. Wanneer je lichaam continue insuline afgeeft, omdat je veel suikers eet, zal je lichaam energie op slaan als vet in plaats van het te verbranden. Ook dit heeft dus weer een effect en verhoogde kans op overgewicht en diabetes type 2.

Maar zoals ik al zei: veel suiker niet goed voor je. Dit betekent dat je niet meteen alle suiker hoeft te schrappen uit je dieet. Sterker nog, dat is ook gewoon onmogelijk. Daarnaast heeft je lichaam suiker nodig om te kunnen functioneren! Je hersenen werken namelijk op suiker en niet meer kunnen nadenken zou een beetje lastig zijn hè? Daarnaast hebben je spieren, organen en zenuwstelsel ook energie nodig en hun belangrijkste energiebron is, je raadt het al, suiker. Wij hebben dus suiker nodig om te kunnen functioneren, maar té veel suiker is niet goed voor ons.

is fruitsuiker gezond

Waarom wordt fruitsuiker dan wel als beter ervaren?

Het grote verschil tussen fruitsuiker en toegevoegde of geraffineerde suikers zit het hem in het feit dat fruitsuiker gepaard gaat met het eten van fruit. Fruit zit boordevol vezels, mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. Dit is allemaal erg goed voor je en daarom moet je vooral niet stoppen met het eten van fruit! Twee stuks per dag is juist heel gezond. Doordat fruit ook zo vol zit met vezels, raak je snel verzadigd. Over het algemeen heb je na 1 of 2 stuks fruit genoeg en “eet je niet door”. Dit kan echter wel gebeuren bij toegevoegde of geraffineerde suikers, wat vaak in gebak, chips of snoep zit. Dit zijn vaak “lege” producten, zonder veel vitaminen of vezels en gaan ook nog eens vaak gepaard met transvet (dit is ook ongezond!). Dit zijn dan ook de producten waar wij snel in kunnen doorslaan en heel veel van achter elkaar kunnen eten. Op die manier krijgen wij dus wél erg veel suiker (glucose en fructose) binnen, wat ons lijf niet fijn vindt. Ditzelfde geldt voor fruitsap, ook al is het vers geperst. Ik zou namelijk makkelijk 2-3 glazen verse sinaasappelsap kunnen wegdrinken, maar het eten van 4-6 sinaasappels in één keer gaat mij al wat moeilijker af. Vruchtensap, mits vers gemaakt, bevat nog wel alle gezonde vitamines en mineralen en dat is natuurlijk goed voor je. Maar drink dit dus wel met mate om niet té veel suikers binnen te krijgen.

is fruitsuiker gezond

Conclusie

Alle suikers zijn hetzelfde, of het nu in een appeltje zit, in een pak kristalsuiker of in een reep chocolade en zal dan ook hetzelfde door je lichaam worden verwerkt. Echter, zit er in fruit veel meer wat goed voor je is (vitaminen, vezels, etc.) wat niet te vinden is in snoep of chips. Bovendien zal je door de aanwezige vezels in het fruit niet snel gaan “overeten”, wat bij chips of koek wel kan gebeuren. Sterker nog: dit gebeurt best vaak. Té veel suikers is gewoon niet goed voor ons lijf, maar wees vooral niet bang voor het suiker dat in fruit zit of voor een klein beetje snoep of chocolade. Zorg er alleen voor dat het niet te veel wordt. Als je een stuk fruit eet in combinatie met wat eiwitten of vetten (denk aan kwark of noten) dan zorg je er ook nog eens voor dat je de suikerpiek vermindert.

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb kunnen uitleggen. Wees dus niet bang, maar wees wel alert. Mis ik nog iets of heb je een vraag? Laat het dan vooral weten in de comments hieronder!

 

Myprotein

Liefs, Milou 

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

is fruitsuiker gezond

is fruitsuiker gezond

is fruitsuiker gezond

3 gedachten over “Is fruitsuiker gezond en beter dan “gewone” suiker?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *