Sinterklaas, kerstborrels, kerst, oud en nieuw… De december maand zit vol met feestdagen en feestjes! Super gezellig natuurlijk, maar ook een uitdaging om deze gezond en zonder die extra kilootjes door te komen!

Ik bedacht me dat ik dit artikel ging schrijven toen ik een soortgelijk artikel las op de altijd interessante en inspirerende blog Getoutofyourfatsuit. Deze blogpost gaf meteen een overzicht van de calorieën van het meest populaire snoepgoed. Handig om te weten, snel even checken dus!

Maar toch wil ik jullie ook nog even mijn tips geven over hoe je deze dagen – wat mij betreft – het beste door kunt komen…

Gezonde voeding

Focus je op gezonde voeding waar je lang van voldaan bent. Veel groenten, eiwitten en complexe koolhydraten (havermout, volkorenproducten, etc.). Zo voorkom je dat je echt honger krijgt en gaat snaaien zodra je de eerste de beste pepernoot of banketstaaf ziet liggen.

Plan je momentjes

Iedere dag aan het snoepgoed is natuurlijk geen goed idee, maar plan je momentjes waarop je hier wel lekker van gaat genieten. Waaronder de feestdagen zelf natuurlijk, maar misschien heb je nog andere momenten waarop je zoiets hebt van: nu ga ik eens lekker aan de pepernootjes. Geniet er dan ook van en zorg ervoor dat je de rest van de dag en de dag erna gewoon weer gezond eet en je normale voedingspatroon hervat.

Hoe om te gaan met... de december maand

Portiecontrole

Ja, ja, daar istie weer… De portiecontrole! Ik blijf het herhalen, maar het is ook zo belangrijk en misschien wel de key tot succes. Als je dan een keer een lekker stukje chocolade letter of wat pepernootjes eet, wat helemaal niet zo erg is, laat het er dan bij! Een handje pepernoten zal echt je doelen niet in de weg staan, maar als je die hele zak leeg eet is het natuurlijk een ander verhaal.

Extra workout of rondje om

Is het toch niet helemaal gelukt om de portiecontrole toe te passen die je wilde? Plan dan een extra dagje in de sportschool of een wandeling door de mooie natuur. Zo verbrand je toch net weer wat extra calorietjes en het haalt bij mij vaak het meeste schuldgevoel weg 🙂

Compenseren

Dit is iets wat ik zelf vaak toepas. Als ik bijvoorbeeld een etentje heb waarbij ik gewoon lekker wil genieten, probeer ik vaak de dagen ervoor wat te “sparen”. Of als ik dan toch een avondje iets meer gegeten heb dan ik zou willen, doe ik de dag erna gewoon extra goed m’n best om het een beetje te “compenseren”. Zo houd je het in balans en is het helemaal zo erg nog niet. Het wordt pas een probleem als je gaat denken “gisteren heb ik het toch al verpest, nu kan ik net zo goed vandaag ook los gaan”. Tja, waarom, dat kan je zelf vast wel invullen. Probeer dus de dagen rond Sinterklaas en kerst wat extra je best te doen, dan kan je op die dagen die er toe doen lekker genieten, zonder dat het je doelen in de weg staat.

Geniet

Probeer je niet schuldig te voelen als je toch een keer “gezwicht” bent. Raak niet in paniek, want je hebt je nergens om je schuldig over te voelen, het is ook gewoon kei lekker 😉 Plus, zoals mijn master scriptie uitgewezen heeft, heeft “je schuldig voelen” alleen maar een extra nadelig effect op je zelf controle. Niet doen dus 🙂 Geniet van het moment. Maar geniet ook weer net zo van de volgende gezonde maaltijd. Want, gezond eten kan toch ook heerlijk zijn?! Zo houd je alles allemaal een beetje in balans. Plus, deze feestdagen zijn er toch ook voor om lekker te genieten?! Geniet er dan ook van, maar houd deze tips in je achterhoofd! Dan kunnen we mooi het nieuwe jaar in, zonder ons schuldig te voelen, toewerkende naar onze doelen, maar wel enorm genoten te hebben van deze leuke decembermaand!

Fijne feestdagen fitties!

BewarenBewaren

3 gedachten over “Hoe om te gaan met… De December Maand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *