cheat day

We hebben ze allemaal wel eens.. Van die dagen of avonden waarop we gewoon flink aan het snoepen, snaaien en hopelijk ook genieten zijn. Een uitgebreid diner, all you can eat sushi of stokbroodjes met kaas en chippies op een verjaardag. Het hoort er allemaal bij! Toch kan je zo een flink aantal calorieën naar binnen werken, wat misschien niet zo handig is als je bepaalde doelen voor ogen hebt. Één keertje is natuurlijk niet zo heel erg, daar wordt je écht niet meteen dik van. Maar pas wel op dat het niet vaker in een week gebeurt.

Ik wilde wat tips voor jullie op een rijtje zetten over hoe je hiermee kan omgaan en hoe je het eventueel iets kan compenseren. Maar voor de duidelijkheid… Zelf vind ik dat het moet kunnen om 1 maaltijd in de week je even lekker te laten gaan. Sommigen noemen dit hun cheatmeal, ik noem het liever mijn treatmeal. Cheaten heeft zo’n negatieve lading vind ik. Maar goed, ik vind dus dat dit eens per week moet kunnen (en dan bedoel ik een maaltijd en geen hele dag) en hiermee kan je nog steeds goed afvallen als je de rest van de week gewoon goed je best doet.

Maarrrr, er zijn wel eens van die weken waarop dit misschien vaker voorkomt dan die ene treatmeal in de week. Je gaat bijvoorbeeld uitgebreid uit eten én je vergrijpt je de dag daarna aan de toastjes, chips en taart op de verjaardag van je beste vriendin. Ook dit moet natuurlijk wel eens kunnen… Toch kan je zo je progressie in de weg staan. Wat er daarnaast ook kan gebeuren, is dat je je hierdoor uit het veld laat slaan en je er heel slecht over gaat voelen. Hierdoor vergrijp je je wellicht de dag daarna weer omdat “toch alles al verloren is”. Zó jammer!

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat je ervoor moet zorgen dat deze extra keer (of keren) niet gebeurt. Dat is natuurlijk een idee, maar vrijwel onhaalbaar. Er zullen zeker wel eens weken komen waarop je je gewoon meerdere keren laat gaan. Vandaar dat ik vandaag mijn tips met jullie wil delen over hoe je hier wat mij betreft het beste mee om kan gaan wanneer het dan toch gebeurt, je je progressie niet in de weg wilt staan én je er niet vervelend over gaat voelen!

cheat-day-xw_4320_1620

1. Incalculeren

Als je aan het begin van de week weet dat je in het weekend meer dan één feestje of etentje hebt, kan je er natuurlijk gedurende de week al rekening mee houden. Ik hou er zelf sowieso altijd rekening mee dat ik 1 avond in de week meer eet dan normaal, mijn echte treat maaltijd. Bijvoorbeeld als ik ga uiteten, thuis een pizza laat bezorgen of een verjaardag heb met lekkere hapjes etc. Als ik wil afvallen dan moet ik het voor mijzelf echt bij 1 avond houden, 2 avonden wordt dan eigenlijk teveel. Mocht je toch twee avonden hebben hou er dan gedurende de week al rekening mee dat je toch nog nét ff wat gezonder of met minder calorieën eet. Mocht je tweede keer nou helemaal ongepland verlopen dan heb je wellicht wat aan de volgende tips:

2. Compenseren

Gebeurt je binge of cheatday onverwachts (en heb je bijvoorbeeld je ene “treatavond” al gehad?), dan kan je ervoor kiezen om het de volgende dag een beetje te compenseren. Als ik echt een flinke treatday heb gehad, dan kan ik de volgende dag redelijk makkelijk mijn ontbijt uitstellen tot een paar uurtjes later of zelfs tot de lunch. Het eten van die dag ervoor geeft me echt nog genoeg energie om de ochtend op te teren. Zwarte koffie en thee drinken helpt om toch je buikje een beetje te vullen ‘s ochtends. Op deze manier kan ik de volgende dag wat minder eten om de extra calorieën van de dag ervoor te compenseren. Wat ik niet adviseer is om je echt “uit te hongeren” de volgende dag, dit kan zelfs een averechts effect hebben. Luister dus goed naar je eigen lijf en waar het kan eet wat minder.

3. Extra workout of beweging

Mocht je hier nog tijd en energie voor hebben, doe dan een extra workout. Duik de sportschool in of ga naar buiten voor een extra rondje hardlopen. Met een uurtje flink sporten kan je toch al zo’n 500 kcal verbranden, wat die cheatday al voor een gedeelte kan compenseren. Je kan ook altijd nog een flinke wandeling gaan maken. Hier voel ik me vaak fijn bij.

4. Pak de draad weer op

Denk vooral niet dat je na één (extra) treat/cheatday meteen je hele progressie in de weg staat. En geef al helemaal niet op, want hier is helemaal geen reden voor. Sterker nog, pak de volgende dag meteen weer de draad op en eet een paar daagjes extra gezond! Zelf heb ik hierna vaak dan weer extra motivatie en snak ik echt naar gezond! Wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is van een flinke treatday zo nu en dan 😉 Je hoeft jezelf ook niet te gaan uithongeren, gewoon back to normal en lekker gezond is gewoon al goed genoeg!

5. Drink veel water

Drink de volgende dag veel water en/of groene thee. Dit zal je lichaam reinigen van het ongezonde eten wat je waarschijnlijk op hebt. Ook zal je hierdoor minder snel honger krijgen, waardoor het makkelijker is om wat te compenseren.

6. Geniet

Ook al was het misschien niet de bedoeling om zo veel te eten, zorg er wél voor dat je ervan geniet! Al is het allemaal niet even gezond wat we dan kunnen weg werken, die chocolade, chips en kaasjes zijn natuurlijk wel verdomde lekker! 😉

7. NO STRESS

Het allerlaatste wat ik nog wil zeggen is: NO STRESS! Ik heb je hier wel wat tips gegeven om er een beetje rekening mee te houden en hoe je het iets kan compenseren, maar wat ik je vooral wil meegeven is dat het helemaal niet zo erg is zo lang dit af en toe gebeurt! That’s life! En een weekje misschien niets afvallen is het einde van de wereld niet 😉

Binge en cheatdays

 

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben. Zoals ik al zei zal het vroeg of laat voorkomen dat je een totaal ongeplande en flinke treatday zult hebben. So be it! Je bent ook maar een mens hè? 😉 Schiet er dus alsjeblieft niet van in de stress! Maar wellicht dat deze tips je toch ietsje kunnen helpen 🙂

 

Myprotein

Liefs, Milou

 

Wil je me blijven volgen? Dat kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *