Hoe fit is fit?

Tja, hoe fit is een fit lijf? Wat is fit eigenlijk? En hoe fit is fit? Dit vind ik eigenlijk best lastige vragen en hierover werd ik een paar weken geleden aan het denken gezet door een ervaring sporter op mijn sportschool. Toen kwam daar deze blog van Joy overheen en moest ik ook even mijn gedachten op papier (nou ja, op mijn scherm dan) zetten.

Om te beginnen werd ik er een paar weken geleden op geattendeerd – door die ervaren sporter, een man van rond de 45 schat ik – dat ik er zó veel beter uitzag dan van de zomer! Dus bij deze even een throwback, zo zag ik er van de zomer uit:Vakantie_mijn_ervaring_8

“Je bent veel voller en kijk die schouders en tricpeps van jou eens!”. Mijn eerste gedachte was, nou ik ben ook flink wat (vet) aangekomen hoor! Naast dat ik het dacht, zei ik het ook (had ik natuurlijk niet moeten doen!). Vreemd eigenlijk hoe mensen, en dan vooral vrouwen, complimentjes vaak wegwuiven in plaats van ze te accepteren. Ik kon me nog net herpakken en zei “oh maar bedankt hè! Dank je!”. Nu dwaal ik alleen af….

Workout schema

Hoe fit is een fit lijf? Veel mensen, fitgirls, fitguys, sporters, noem maar op, streven tegenwoordig naar die befaamde sixpack. Iedereen wil er wel één en massaal gebruiken we #eatforabs in onze foodposts op social media. Maar is een lijf met een sixpack wel echt dat “fitte” lijf waar iedereen naar op zoek is? Ben je alleen “fit” als je een sixpack hebt? Ik had afgelopen zomer dan wel geen sixpack, maar redelijk droog was ik wel (15,3% vet). En ja, ik was trots afgelopen zomer! Want ik had dit bereikt door heel hard te werken (trainen) en heel gedisciplineerd te zijn met mijn voeding. En ja, dat betekende dat ik er ook veel voor moest laten! Want als je altijd “ja” zegt tegen een chipje, kaasje of gebakje, dan kan je trainen wat je wilt, maar zal die sixpack nooit en te nimmer verschijnen! Anyway, ik had dus niet echt een six pack, wel was ik erg droog met een vetpercentage van 15,3%. Terwijl velen fitgirls en guys dit zouden bestempelen als een “fit lijf”, is het eigenlijk een niet al te gezond vetpercentage. Waar precies de grens ligt weet ik niet, en zal ook van verschillende factoren afhangen, maar wat ik wel al vaker heb gelezen is dat het bijvoorbeeld voor een zwangerschap af te raden is om een vetpercentage onder de 18% te hebben. Cijfertjes daar gelaten… Ook kreeg ik van mijn omgeving vaak te horen dat ik zo dun was! Dun? Daar sta je dan met je harde werken voor een “fit lijf” en je omgeving vindt je alleen maar dun! Nu maakt het me niet zo heel veel uit wat anderen van mij denken, want ik deed het echt zuiver en alleen voor mijzelf, maar het kan wel de vraag beantwoorden wat over het algemeen nou gezien wordt als een “fit” of een “fit lijf”. Super afgetraind hoort daar dus duidelijk niet bij.

Maar genoeg over wat anderen denken… Hoe voelde ik mijzelf? Voelde ik mij super duper fit? Heel eerlijk gezegd, en als ik er nu op terug kijk vind ik het belachelijk, voelde ik me nog steeds niet op mijn fitst. Qua uiterlijk ook niet, want ik had nog steeds geen echte sixpack, er zat écht toch nog wel wat vet rondom mijn buik. Terwijl ik dit opschrijf besef ik me weer wat zo’n “fitjourney” met je kan doen! Je bent bijna nooit tevreden! Ook had ik niet echt de energie voor 10, had ik het nog vaker koud dan nu (en ben nu al zo’n enorme koukleum haha!) en snakte ik er toch wel weer naar om “gewoon” te kunnen eten! Hier kom ik op het volgende onderwerp: “gewoon” kunnen eten. Want ja, om afgetraind te zijn moet je dingen laten. Werd ik daar heel gelukkig van? Eigenlijk niet! Ik vond het fijn om te weten dat ik zoveel discipline had en het maakte me ook wel trots en gelukkig om progressie te zien. Maar iets anders wat ook heel erg bijdraagt aan mijn geluk is eten! Ohhhh I loooooove food! (Ik ben niet voor niets 20 kg zwaarder geweest haha!) Ik kan echt INTENS genieten van een avond uit eten in een goed restaurant! Ik kan ook intens genieten van gezond eten wat ik thuis maak.. Het liefst eet ik de hele dag door en heb ik nooit honger. Dit is natuurlijk wat extreem, maar gewoon kunnen eten wanneer je honger hebt zat er toen niet in. Ik moest toch echt wel wat honger “lijden” om daar te komen. En als je mij kent, weet je dat ik ook snel hangry kan worden 😛 Niet echt het recept voor een stralende, happy me!

Oke, deze gedachten zijn echt lastig om gestructureerd op papier te zetten, excuus daarvoor! Maar hoe fit is fit? En is een fit lijf alleen maar het uiterlijk? Of moeten we ook naar je mind kijken? Ik denk van wel. Een fit lijf zit in een fitte geest. Hoe krijg je die fitte mind? Dat is eigenlijk een héél lang ander verhaal, maar voorop staat dat die mind ook gelukkig moet zijn. Gelukkig met je lijf, maar ook gewoon gelukkig met wat je wel en niet kan doen. Met wat je wel en niet kan eten. Gelukkig, omdat je de dingen kan doen die je gelukkig maken. En bij mij is één van die dingen toch echt eten!

Het wordt nu weer bijna zomer. Afgelopen winter heb ik er een bulk tegenaan gegooid en ben ik zo’n 7 kg aangekomen ten opzichte van afgelopen zomer. Ook al is dit veel spiermassa en echt niet alleen maar vet, ik voelde me op het einde toch niet echt meer lekker in mijn lijf en ben nu dus sinds een paar weken geleden begonnen om weer wat droger te trainen. Yes, om weer wat richting het lijf van afgelopen zomer te gaan. Wil ik weer nét zo droog worden? Ik denk van niet! In ieder geval op dit moment zegt mijn mind van niet! Wil ik een fit lijf hebben? Yes! Maar ik denk eigenlijk dat ik dat al heb! Nu ik alweer iesje afgevallen ben, kijk ik naar mezelf en denk ik “nou Milou, daar mag je eigenlijk best trots op zijn”. Daarnaast eet ik erg gezond, ik train lekker een aantal keer per week en heb geen onder of overgewicht. Verder zorg ik ervoor dat mijn lijf zoveel mogelijk gevoed wordt met goede voedingsstoffen (complexe koolhydraten, veel groenten, fruit, eiwittten, gezonde vetten) en dat vooral mijn mind af en toe gevoed wordt met wat lekkers (en ja dat kunnen zeker “ongezonde” voedingsstoffen zijn voor mijn lijf, maar dat zijn dan ook weer gezonde stofjes voor mijn mind ;)). Ik blijf het natuurlijk fijn vinden om in een lijf te zitten wat ik mooi vind, ook blijf ik heel veel voldoending uit mijn training halen om niet alleen sterker te worden maar ook om te zien wat het met mijn lijf doet. Het is en blijft gewoon super interessant. Ook vind ik het erg mooi als vrouwen rondingen hebben, maar ook als ze lijnen in hun buik hebben van de buikspieren. Een keiharde sixpack? Dat is toch niet voor mij weg gelegd denk ik. Dus hoe ik er deze zomer bij zal staan? Dat gaan we nog even zien. Dat doel zal zich vanzelf wel ontpoppen. Een doel wat ik vast en zeker heb, is het doel dat ik mij fijn wil voelen in mijn fitte lijf met een daarbij horende fitte mind die gelukkig is met wat ik wel en niet doe. Tot nu toe hoort “cutten” daar zeker bij, maar hoe ver of droog ik zal gaan? Dat hangt er helemaal vanaf hoe lang ik me er goed bij blijf voelen! Want dat is het belangrijkste!

Vakantie_mijn_ervaring_9

Dus lieve mensen, sorry voor dit lange verhaal! Ben wel benieuwd of jullie je hierin herkennen? Of juist helemaal niet? Dat kan natuurlijk ook! Laat het me weten in de comments hieronder.

Myprotein

Liefs, Milou

Wil je me blijven volgen? Dat kan via: FacebookInstagram en Bloglovin

2 gedachten over “Hoe Fit is Fit?”

  • Ja ik herken me ook in je verhaal! Vorig jaar had ik een vetpercentage van 21% (voor mij heel laag), maar ik was zo ontevreden dat ik er ongelukkig van werd. Ik pushte mezelf steeds harder om meer af te vallen tot er iets in me knapte en mijn eetbuien (waar ik al jaren vanaf was) in alle hevigheid weer terug kwamen :(. Nu, bijna een jaar en veel therapie verder, heb ik mijn liefde en positiviteit die ik uit een ‘fit’ leven haal weer terug gevonden en ben ik weer de goede kant op aan het gaan. Ik voel me nu zoveel fitter omdat ik mentaal sterker ben, ondanks al die extra kilo’s :). En die gaan (hopelijk) juist daardoor er ook weer vanaf! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *