gezonde appel kruimel cheesecake

Het blijft leuk om twee mega lekkere en populaire baksels in één te combineren. Zo maakte ik al eens deze cheesecake brownies, maar nu was het tijd om een gezonde appel kruimel cheesecake te maken! Yum…

Zo lag ik een keer slapeloos in bed. Ik kon echt niet slapen en pakte mijn telefoon en Facebook erbij. I know, niet de beste manier om weer in slaap te komen… Maar goed, dat is wel wat gebeurde. Had ik het maar niet gedaan, want zodra ik op een Amerikaans Facebook account een (ongezond) recept voor appel kruimel cheesecake voorbij zag komen kon ik al helemaal niet meer slapen!

gezonde appel kruimel cheesecake

Mijn “bakbrein” slaat dan namelijk op volle toeren en gaat bedenken hoe ik dit ongezonde recept gezond kan maken. En aangezien deze taart vier lagen heeft, moest ik wel vier keer bedenken hoe ik dit om kon zetten naar gezond. Ratel de ratel ging mijn hoofd, maar wél met een idee! Om dit niet te vergeten en wel weer in slaap te komen pakte ik pen en papier en schreef alles op. Zo, dat stond vast! Ik kon met een gerust hart weer gaan slapen. Twee dagen later ging ik langs de supermarkt om de juiste appels en Philadelphia te kopen en kon ik aan de slag! Ik hoefde dus inderdaad alleen deze twee ingrediënten te kopen, want de rest had ik gewoon in huis!

gezonde appel kruimel cheesecake

Laat je dus niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst! Veel ingrediënten die ik per laag heb opgenoemd, zitten in bijna iedere laag wel, zoals de kaneel of een zoetstof zoals honing of kokosbloesemsuiker. Over deze zoetstoffen gesproken… Zoals ze nu in de ingrediëntenlijst staan heb ik ze zelf in het recept gebruikt. Maar eerlijk gezegd kan je wat mij betreft de volgende zoetstoffen vrij met elkaar afwisselen: honing, agave siroop, dadelsiroop, kokosbloesemsuiker en no-sugar (een natuurlijke zoetstof zonder calorieën te koop bij Body en Fit). Dus heb je één van die ingrediënten niet in huis, schroom dan niet om ze te vervangen door een andere zoetstof. Let dan wel even op dat als je met deeg werkt, zoals in dit geval bij de bodem, de consistentie hetzelfde blijft. Gebruik je kokosbloesemsuiker in plaats van honing dan zal je misschien net wat meer melk moeten toevoegen om het plakkerig genoeg te houden.

gezonde appel kruimel cheesecake

Genoeg geluld… Ik zou zeggen op naar de supermarkt en duik de keuken in! Het klinkt gewoon al zo lekker: gezonde appel kruimel cheesecake! En man, dat was het ook! Vergeet me trouwens niet te taggen met @HealthiNut of #healthinut als je deze cheesecake op jouw social media deelt.

gezonde appel kruimel cheesecake

Oh nog iets! Ja, ik blijf maar lullen, haha. Ik heb de appel in schijfjes op de cheesecake gelegd. Dit ziet er het mooiste uit. Als “opbouwende kritiek” kreeg ik van mijn lieve mama te horen dat het wel lastig eten was met een vorkje. Je prikt en namelijk niet makkelijk doorheen. Ik moet haar gelijk geven, het wordt op je bordje een beetje een oorlog. Oplossing: óf je vind dat niet erg óf je snijdt de appel in kleine stukjes in plaats van plakjes. It’s up to you!

Ingrediënten – Gezonde Appel Kruimel Cheesecake:

Voor de bodem:

 • 135 gram havermout
 • 135 gram amandelmeel
 • 30 gram honing*
 • 30 gram kokosolie
 • 2 tl kaneel
 • 2 tl koek en speculaaskruiden
 • 2 el (amandel)melk
 • snufje zout

Voor de cheesecake laag:

 • 400 gram Philadelphia (light)
 • 500 gram (magere) kwark
 • 1 ei
 • 2-4 el kokosbloesemsuiker*
 • 1 tl vanillepoeder of 2 tl vanille extract
 • 1 tl kaneel

Voor de appel laag: 

 • 2 grote Goudreinet of Jonagold appels
 • 1 tl citroensap
 • 2 tl kaneel
 • 1 el honing*

Voor de kruimel laag: 

* Wat bij betreft kan je honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker en no-sugar vrij met elkaar afwisselen.

gezonde appel kruimel cheesecake

Bereiding – Gezonde Appel Kruimel Cheesecake:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier over de bodem van een springvorm van 24 cm. Klik de zijkanten erop en knip het overige bakpapier aan de zijkanten af. Vet of spray de zijkanten van de springvorm in met (kokos)olie of PAM spray.
 2. Maak nu eerst de bodem. Voeg alle ingrediënten voor de bodem, behalve de melk, toe aan een keukenmachine en mix tot je een kruimelig deeg hebt. Plakt het al aan elkaar als je het samenknijpt? Dan is het goed. Is het nog te kruimelig? Voeg ongeveer 2 eetlepels (amandel)melk toe. Schud het nu uit over de bodem van de springvorm en druk alles aan met een lepel of je handen. Zet 12 minuten in de oven.
 3. Nu kan je de cheesecake laag maken. Pak een kom en klop de Philadelphia, kwark, kokosbloesemsuiker, vanillepoeder en kaneel een paar minuten luchtig. Voeg als laatste het ei toe en klop het nog een minuutje langer. Proef of het zoet genoeg is. Zo niet? Voeg nog wat meer kokosbloesemsuiker of honing toe. Giet het in de vorm wanneer deze uit de oven komt en zet weer 10 minuten in de oven.
 4. Maak nu de laatste twee lagen. Voor de appel laag snijd je de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het in zo dun mogelijke plakjes of gebruik een mandoline. Pak een kom en meng hierin de appelschijfjes met de honing, citroensap en het kaneel. Zet apart. De kruimellaag maak je door alle ingrediënten te mengen in een kom.
 5. Zodra de gezonde appel kruimel cheesecake uit de oven komt zet je de temperatuur naar 150 graden. Je kan nu de appels erover verdelen. Ik legde de appelschijfjes dakpansgewijs over elkaar (zie foto hieronder) en kon zo 2 lagen maken. Hierna pak je het kruimeldeeg en verkruimel dit tussen je vingers over de appellaag (zie foto daar weer onder). Zet de appel kruimel cheesecake vervolgens nog 40 minuten in de oven op 150 graden. Let op dat de bovenkant niet verbrand. Wordt het te bruin? Doe er dan wat aluminiumfolie overheen. Bij mij was dit overigens niet nodig.
 6. Laat de gezonde appel kruimel cheesecake helemaal afkoelen in de vorm en zet hem daarna nog 2-3 uur in de koelkast (liever nog de hele nacht) om hem op te laten stijven.
 7. Eet smakelijk en smullen maar!

Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je van deze gezonde appel kruimel cheesecake vond! Laat een berichtje achter in de comments. Ben natuurlijk ook altijd benieuwd naar andere ideeën of variaties! 

 

Myprotein

Liefs, Milou

 

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAN KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAM EN BLOGLOVIN

gezonde appel kruimel cheesecake

De eerste twee foto’s zijn nog vóór het bakken.

gezonde appel kruimel cheesecake

gezonde appel kruimel cheesecake

En van af hier nog even wat plaatjes op een rijtje van deze gezonde appel kruimel cheesecake… Ik kon gewoon niet kiezen, haha!

gezonde appel kruimel cheesecake

gezonde appel kruimel cheesecake

gezonde appel kruimel cheesecake

gezonde appel kruimel cheesecake

gezonde appel kruimel cheesecake

10 gedachten over “Gezonde Appel Kruimel Cheesecake”

  • Hoi Kaylee,
   Je zou het ook kunnen weglaten en meer kwark gebruiken, maar dan wordt het wel meer een kwarktaart dan cheesecake. Kan je niet tegen creamcheese? Anders kan ik misschien iets anders als alternatief voorstellen…
   Liefs, Milou

 • Hee Milou!
  Ik heb ‘m gemaakt, weliswaar de porties gehalveerd en in een kleinere springvorm gedaan, anders was het wel heel veel. Dacht ik. Want hij was na een dag al op, dus ik heb er nog een gemaakt. Wilde een foto posten voor je maar dat gaat helaas niet op je website!

  Dankjewel voor de inspiratie,
  Liefs Frederique

  • Hoi Fredrique,
   Wat leuk dat hij zo in de smaak valt! Ik heb inmiddels je foto via Instagram gekregen, super leuk!
   Liefs, Milou

 • Hoi Milou,

  Ik heb hem gemaakt en hij was goed gelukt en lekker! Nu ga ik hem voor een verjaardag maken, maar dan toch wat ongezonder. Wat gebeurt er als ik Monchou en slagroom gebruik ipv kwark en philadelphia?
  De consistentie was bij de eerste taart erg goed gelukt!
  Groetjes,
  Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *