Wasbord rage baart zorgen

Gisteren stond er een artikel in De Telegraaf getiteld „Wasbord-rage baart zorgen”. Esther Wemmers schrijft over het feit dat diëtisten en deskundigen op het gebied van eetstoornissen zich zorgen maken over het toenemend aantal vrouwen dat streeft naar een wasbordje. Ook schrijft ze over de trend waarin het schoonheidsideaal van mager naar gespierd is gegaan. In het artikel wordt gesteld dat als je alle dagen van de week bezig bent met sporten enkel alleen om dat perfecte lijf te krijgen, je je kan afvragen of dat gezond is. Ook zou dit gepaard gaan met drastische voedingsaanpassingen waarin melk, granen en gluten worden geschrapt en vervangen door spinaziesmoothies en quinoasalades. Ook dit schijnt een „heel ongezonde situatie” te zijn.

Wasbord rage baart zorgen

Mijn mening?

Oké, en nu mijn mening over dit artikel. Inderdaad ben ik het er mee eens dat als je alle dagen van de week sport, alleen maar om een perfect lijf te krijgen, dit niet de juiste instelling is. Ook het compleet schrappen van melk, granen en gluten vind ik zelf niet bij een gezonde levensstijl passen (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent of er echt een intolerantie voor hebt). Alles wat extreem is, is wat mij betreft niet erg gezond. Balance is key! Maar wat doorschijnt in dit artikel is dat alle vrouwen die streven naar een laag vetpercentage en een mooie gespierde buik hiermee ongezond bezig zijn. Hier ben ik het dus niet mee eens!! Je kan wel degelijk een gespierde buik hebben, niet alle dagen van de week sporten én ook nog lekker genieten van een frietje, ijsje of stuk chocolade op zijn tijd. Dit is balans!! Daarnaast is er niets ongezonds aan het drinken en eten van spinaziesmoothies en quinoasalades natuurlijk!

Gezond met de 80-20 regel

Ik moet toegeven dat het zorgwekkend kan worden als meiden en vrouwen hierin doorslaan. Ik zie dan ook wel eens verhalen voorbij komen van vrouwen die door extreem gespierd te willen zijn een eetstoornis hebben opgelopen. Hier moeten vooral jonge meiden zeker voor behoed worden! Ook heb ik bij mijzelf gemerkt dat het soms iets te veel een obsessie kan worden. Ik heb tijden gehad dat ik het liefst sociale gelegenheden meed, zodat ik niet in de verleiding zou komen om slecht te gaan eten. Gelukkig heb ik dit nooit écht om die reden gedaan, maar de neiging was er wel. En dit is natuurlijk níet meer gezond en niet de bedoeling van een “gezonde levensstijl”. Daarom probeer ik nu ook altijd een gebalanceerde levensstijl te promoten, waarin 80% van de tijd erg gezond wordt geleefd, maar waarin in 20% van de gevallen ruimte is om lekker te genieten van wat minder „goede” producten. Maar ook hiermee is het mogelijk om mooi gespierd, fit én gezond te worden!

Mentale gezondheid

Vergeet daarnaast ook niet hoeveel je juist mentaal kan groeien tijdens het proces om fit en gespierd te worden. Je zal jezelf tegen komen en het zal zeker niet altijd gemakkelijk zijn, maar hierdoor leer je wél jezelf, je grenzen, je doorzettingsvermogen en je kracht kennen! Ikzelf ben hiernaast ook veel zelfverzekerder en veerkrachtiger geworden, iets wat ik persoonlijk zeker gezonde eigenschappen vind!

Dan heb ik zelf natuurlijk geen echt wasbordje.. Wel heb ik inmiddels best een gespierd buikje gekregen d.m.v. gezond eten en vooral niet te veel eten.. Maar zeker ook door op zijn tijd heerlijk te genieten!!

Wat vind jij van het artikel? Moeten we ons zorgen gaan maken? Of is er meer behoefte aan het promoten van balans bijvoorbeeld?

Wasbord rage baart zorgenWasbord rage baart zorgen

4 gedachten over “Artikel “Wasbord-rage baart zorgen””

 • Ik sta helemaal achter je artikel, heel tof! Weet je wat ik nog steeds niet begrijp? Waarom sommige mensen zich ‘zorgen’ maken als je ‘te dun/slank/gespierd’ oogt. Hierover mag je wel een mening hebben en opmerkingen over plaatsen. Maar doet men dit ook wanneer je te zwaar wordt? Nee, juist.. dat vind ik gewoon een beetje raar. Aan de ene kant begrijp het wel, want het komt wat negatief over. Als er mensen in je omgeving de opmerking plaatsen van; “Je moet niet dunner worden hoor of zo is het wel genoeg, want er blijft niets van je over”. Dit wordt natuurlijk als positief ervaren en zal men eerder gebruiken. Anyway, ik vind het heel leuk om dit soort dingen te delen met sport-healthy-fitgenootjes 🙂 Het is niet altijd even makkelijk om je lifestyle begrijpbaar neer te zetten. Voor mij is het sporten, voeding en dit in balans brengen en houden zo gewoon en natuurlijk als voor jou, denk ik. 😉 Iedereen is anders, wat ook het interessant maakt. Toch blijf ik dichtbij mezelf en doe ik de dingen waar ik ontzettend gelukkig van word. Happiness tot everybody! 🙂

  • Tof te horen dat je achter mijn artikel staat! Ook vind ik het tof dat je zegt dicht bij jezelf te blijven en de dingen te doen waar je gelukkig van wordt! Top!!
   Maar inderdaad, ik ben het helemaal met je eens. Helaas is het wel geaccepteerd om tegen mensen te zeggen “word je nu niet te dun?”, maar kijken mensen raar op als je tegen iemand “word je nu niet te dik?” zou zeggen. Terwijl zowel “te dun” als “te dik” zijn gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Ik blijf in ieder geval mijn opvatting van een gezonde levensstijl promoten, en hoop dat het op den duur ook meer geaccepteerd wordt!

 • Het wordt weer heel zwart-wit voorgesteld. Als je elke dag moet sporten en moet gezond eten, krijg je problemen. Zeker mensen die te weinig van alles af weten en daardoor te weinig eten of verkeerd zijn in wat gezond en ongezond is.
  Maar zoals je zegt, bijv. een 80/20-regel zorgt er voor dat je gezond bezig bent, nog geniet van ‘ongezonde’ dingen en niet geobsedeerd geraakt.
  Het is fijn om gezond te willen eten, te sporten én eventueel dat six pack of een gespierde buik te willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *