5 tips genieten met mate

Een van de grootste worstelingen die ik bij mijn cliënten hoor is dat ze moeite hebben om te “genieten met mate”. Oftewel, lekker genieten van die chocolade, snoepjes of chips… Maar zónder er meteen heel veel van te eten. Daarom geef ik je in deze blog 5 tips om te genieten met mate.

Eigenlijk wil je helemaal niet zoveel snoepen. Af en toe en met mate is oké. Maar op het moment dat je er eenmaal aan begint, eet je 9 van de 10 keer ook teveel. Of worden het echte eetbuien. Vervolgens voel je je weer slecht en baal je weer van jezelf. Zonde natuurlijk, want zo hoeft het niet te zijn. 

Vind jij het ook lastig om te “genieten met mate”? Om niet meteen veel te veel te eten als je begint aan die chocolade, snoepjes of chips?

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om daarmee om te gaan, maar voor nu wil ik er even 5 kort toelichten: 

5 tips om te genieten met mate

1. Heb je honger? Eet dan eerst iets voedzaams

Als je met (grote) honger begint aan die chocolade/snoep/chips/etc. is de kans veel groter dat je heel snel gaat eten en moeilijk kan stoppen. Dus heb je echt honger? Eet dan eerst iets voedzaams. En heb je daarna nog zin in iets anders, eet het dan ook gewoon.

2. Sta het jezelf toe, het is niet “nu of nooit”

Op het moment dat je denkt “ik neem het er nu maar even van, morgen word ik weer streng en mag ik die chocolade/snoep/chips niet meer” is de kans ook groot dat je te veel gaat eten. Dan voelt het als een soort van “nu of nooit” en “pakken wat ik pakken kan”. Zonde, want vaak voel je je daarna niet eens fijn!

Sta jezelf toe om altijd wat lekkers te eten, dus ook morgen, overmorgen, etc. De vraag is natuurlijk of je dat ook daadwerkelijk wilt. Maar het jezelf toestaan voorkomt al een alles-of-niets mindset en daardoor dooreten omdat het “nu kan, maar daarna niet meer”. 

3. Probeer eerst wat anders bij stress/onrust/emoties

Op het moment dat je last hebt van bepaalde emoties (onrust/stress/verdriet), verveling of vermoeidheid en je zin krijgt in die chocolade/snoep/chips/etc. dan doe je het waarschijnlijk om dat gevoel te dempen. Op het moment dat je stopt met eten komt dat gevoel weer terug. Wat doe je dan vaak? Nog meer eten en nog meer eten. 

Probeer daarom eerst wat anders te doen als je deze gevoelens ervaart. Vertel jezelf dat je zeker nog wat mag eten (sta het jezelf ook toe), maar dat je eerst probeert op een andere manier met deze gevoelens om te gaan. (Bijvoorbeeld: rondje wandelen, momentje pakken om het gevoel toe te laten, mediteren, gedachten van je afschrijven, een vriendin bellen, etc.).

4. Eet langzaam en bewust

Op het moment dat je gehaast bent of enorm afgeleid en je wilt een paar snoepjes in je mond stoppen, geniet je er vaak niet eens echt van en eet je al snel veel meer dan je misschien had gewild. 

Dus op het moment dat je ervoor kiest om die chocolade/snoep/chips/etc. te eten. Pak er een rustig momentje voor, eet langzaam en geniet er bewust van. Dan wordt het ook veel makkelijker om te voelen wanneer je genoeg hebt gehad. Die laatste hapjes zijn ook vaak echt niet zo lekker als die eerste hapjes.

5. Sta stil bij waar voel jij je goed bij voelt

Stel jezelf de vraag “Waar voel ik mij goed bij?”. En als je lekker wat wilt snoepen, doe het dan gewoon. Maar vraag jezelf af wanneer het nog goed voelt. Bij mij is dat vaak een paar snoepjes, paar stukjes chocolade of bakje chips. Dat is prima, krijg ik geen enorme energiedip en mijn buik kan dat ook nog wel aan. Maar als ik heel veel ga eten voel ik mij er lichamelijk meestal ook niet heel goed meer bij. Dat is dan ook een reden dat ik op tijd stop. Dan heb ik zowel genoten áls voel ik mij er nog goed bij. 

Welke van deze 5 tips is het meest waardevol voor jou? Kies er een en focus daar de komende tijd op! Succes 🙂 

Liefs, Milou 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *