11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

Als “vriend van Albert Heijn” werd ik vorige week uitgedaagd om 5 avondmaaltijden te koken voor mijn gezin voor 25 euro in totaal. Mijn gezinnetje bestaat in dit geval uit mijn vriend – een grote eter – en ik. Gezond en goedkoop eten, het kan. Ik voegde daar zelf nog vegan aan toe! 

Ik vond het namelijk leuk om te laten zien dat zelfs vegan eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Sterker nog, ik heb zo’n idee dat ik wekelijks juist minder geld kwijt ben!

Gezond en Goedkoop Eten?

Ga maar eens na. Goede kwaliteit vlees, vis en kaas is gewoon best duur! En goedkope (plof)kip at ik al lang niet meer. Dus daar kon ik het ook niet mee doen.

Als ik nu naar mijn wagentje kijk zit er vooral heel veel fruit en groenten in. Dat is niet altijd even goedkoop, maar daar heb je wel invloed op. Koop bijvoorbeeld groenten en fruit uit het seizoen, die zijn altijd stukken goedkoper. Ga ook voor onbewerkt en vermijd voorgesneden zakjes.

Duurdere eiwitbronnen (kaas, vlees, vis) die ik eerst altijd at vervang ik nu met bonen, linzen, kikkererwten, etc. Super goedkoop! Daarnaast haal ik een deel van de eiwitten uit volkoren of voedzame granen zoals spelt, quinoa, zilvervliesrijst, etc. Ook helemaal niet prijzig.

Graag wil ik mijn 10 budget tips om gezond en/of vegan en goedkoop te eten met jou delen. Het hoeft namelijk echt niet zo duur en moeilijk te zijn. Lees je mee?

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

11 Budget Tips om Gezond / Vegan en Goedkoop Te Eten

 1. Koop groenten en fruit uit het seizoen.
  Deze zijn niet alleen het meest lekker, ze zijn vaak ook nog het goedkoopst.
 2. Koop veel in de aanbieding.
  Zijn houdbare producten in de aanbieding? Sla ze dan flink in. Groenten in de aanbieding? Maak er dan je favoriete gerecht mee en vries een paar porties in.
 3. Ga voor goedkope eiwitbronnen.
  Haal je eiwitten en vezels uit goedkope bronnen zoals volkoren granen en peulvruchten. Eet je wel dierlijke producten? Denk dat eens aan tonijn uit blik of eieren.
 4. Vermijd dure “vervangers”.
  Fancy vleesvervangers zijn niet altijd even goedkoop. Ga in plaats daarvan voor tofu of tempeh. Helemaal niet duur. Of maak zelf je falafel.
 5. Plan je week en maaltijden.
  Maak van te voren een lijstje wat je wilt gaan eten en koop precies dat wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat dingen over datum gaan en je ze moet weggooien.
 6. Vermijd producten die bewerkt en/of kant en klaar zijn.
  Veel dingen die bewerkt en kant en klaar zijn zijn niet alleen duur maar ook nog eens ongezond. Zonde. Koop onbewerkt en kook het lekker zelf thuis.
 7. Koop fruit en groenten uit de diepvries.
  Bepaalde fruitsoorten zoals frambozen en blauwe bessen zijn maar een paar maanden per jaar in het seizoen. De rest van het jaar zijn ze vers erg duur. Diepvriesfruit is net zo gezond en een stuk goedkoper. Zo voorkom je ook nog eens dat iets bederft en je het moet weggooien.
 8. Zorg voor een goed gevulde vriezer.
  Zorg dat je gezonde ingrediënten in je vriezer hebt liggen, zo kan je altijd wel wat gezonds maken. Heb je een keer wat meer tijd? Kook dan meerdere porties en vries het in. Heb je dan een keer geen tijd of zin om te koken? Voorkom dat je dure en ongezonde afhaalmaaltijden besteld door een gezonde maaltijd uit de vriezer te pakken.
 9. Vermijd ongezonde producten.
  Koop zo min mogelijk ongezonde producten zoals chips, koek en snoep. Deze zijn niet alleen ongezond, ze geven je ook nog eens weinig tot geen energie en voedingswaarde. Kortom: daarna heb je nog steeds honger.
 10. Koop niet te veel dure drankjes. 
  Ook drank kan je aardig wat geld kosten. Vermijd het kopen van dure frisdrank of kant en klare fruitsapjes. Maak je smoothies liever zelf met diepvriesfruit en drink vooral lekker veel water. Thee en koffie (koffie mits met mate) zijn ook goede opties.
 11. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt.
  Grote kans dat je totaal wat anders in je wagentje legt dan dat je hebt gepland. En geloof me, nog grotere kans dat dat niet die extra portie groenten in de aanbieding zijn!

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

5 x 5 Budget Challenge Albert Heijn

Om nog even terug te komen op de #5x5budgetchallenge van de Albert Heijn. Op de foto hierboven zie je wat ik allemaal gekocht heb. Dat kwam neer op €22 voor 5 avonden voor 2 personen.

Ik kreeg op Instagram opmerkingen van mensen die zeiden dat honger zouden lijden met deze boodschappen. Niets was minder waar, ik kreeg zelfs één dag mijn bordje niet leeg. En dat zegt wat!

Wellicht vergeten sommigen dat wanneer je veel groenten en goede voedingsstoffen zoals volkoren granen en bonen eet, dat je dan heel snel verzadigd bent?

Want wat aten wij? Ik kook vaak voor 2 keer, zodat ik niet iedere dag zo lang in de keuken hoef te staan. Dus op maandag en woensdag aten wij een heerlijke buddha bowl met flink wat spinazie op de bodem, rode bonen, avocado, wortel, komkommer, zoete aardappel uit de airfryer, gekookte spelt en kiemen. Ik maakte het af met een beetje tahin en olijfolie (dat kwam uit mijn keukenkastjes).

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

Op dinsdag en donderdag aten wij een heerlijke pasta van rode linzen pasta, ui, knoflook, wortel, aubergine, courgette, tomatensaus en Italiaanse kruiden. Ik maakte het af met een beetje extra olijfolie en wat edelgistvlokken. Ook de laatste drie dingen had ik nog op voorraad.

11 budget tips om gezond vegan en goedkoop te eten

Voor vrijdag stond broccoli met paprika, plantaardige kipstuckjes en zoete aardappel op het menu. Lekker gewokt in wat pittige kruiden en sojasaus. Eerlijk gezegd was dat een beetje voorbarig, want uiteindelijk kon ik dat niet eten vanwege het “dieet” om mijn buik rustig te krijgen.

Dat “dieet” is dan ook de reden dat ik niet eens heel erg “uit het seizoen” heb ingekocht. Ik mag namelijk op dit moment even heel veel voedingsmiddelen niet om mijn buik wat rust te geven en te laten herstellen. Dat is natuurlijk een gevalletje apart, maar betekende in mijn geval wel dat ik vrij weinig keuze had in mijn aankopen.

Als ik wel alles mocht kiezen had ik waarschijnlijk nog meer producten uit het seizoen gekozen (denk aan verschillende kolen). Anyway, toch is het mij gelukt om voor slechts €22,- 5 dagen flinke porties voor 2 personen te koken. Super gezond, gevarieerd en nog vegan met genoeg eiwitten ook!

Heb jij wat aan deze budget tips om gezond en goedkoop te eten? Heb jij misschien zelf nog goede budget tips om vegan en goedkoop te koken? Laat ze dan vooral weten!

Myprotein

Liefs, Milou

WIL JE ME BLIJVEN VOLGEN? DAT KAN VIA: FACEBOOKINSTAGRAMPINTEREST EN BLOGLOVIN.

5 gedachten over “11 Budget Tips om Gezond / Vegan én Goedkoop te Eten”

 • Hmmmm al die gerechten zien er zó ontzettend lekker uit!! Ik merk dat ik het zelf eigenlijk helemaal niet ingewikkeld vind om goedkoop, gezond en vega boodschappen te doen. Ik koop inderdaad bijna geen vleesvervangers en geen dierlijke producten (behalve boter) en dan lekker veel bonen en volkoren producten, groente en fruit. Hier en daar een koekje of chocola en ik ben klaar 🙂

  • Hoi Marieke,
   Ja precies! Vlees, kaas en dat soort dingen zijn nog altijd het duurst. Noten zijn bijvoorbeeld ook niet goedkoop, maar al met al is het inderdaad helemaal niet duur.
   Liefs, Milou

  • Hoi Rinske!
   Tja, echte parmezaan zal het natuurlijk nooit zijn, maar het komt in de buurt! Vooral als je het even mengt in een keukenmachine met cashewnoten, zout en knoflookpoeder. Als het goed is post ik het recept daarvoor volgende week online, en dan lijkt het nóg meer op parmezaan 🙂 Ik vind het in ieder geval lekker!
   Liefs, Milou

   • Ah top! Dan ga ik het toch maar eens proberen, zag het al eens voorbij komen op pit&pit maar toch nooit aangeschaft. Ik wacht met smart op je receptje 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *