Tja, tips om af te vallen, waar moet ik eigenlijk beginnen? Het is best lastig natuurlijk, want wat voor de een werkt, werkt weer niet voor de ander. In de afgelopen jaren ben ik zelf met afwisselende periodes bezig geweest met afvallen. Daarnaast ben ik voeding en training zó interessant gaan vinden, dat het een passie is geworden. Ik lees dan ook zoveel mogelijk over wat het best is voor mijn lichaam. Voeding is de fuel voor je lijf, dus zorg ervoor dat je je lijf goed verzorgd en je het de juiste voeding geeft. Love your body and treat it like that!

Tips_om_af_te_vallen

Hieronder 10 tips om af te vallen die voor mij in ieder geval heel goed gewerkt hebben.

1. 100% motivatie

Wat ik door de jaren wel heb gemerkt is dat het je echt alleen gaat lukken als je 100% gemotiveerd bent om je doel te behalen. Deze motivatie zou helemaal vanuit jezelf moeten komen, het heeft geen zin om af te vallen voor iemand anders. Dus zet een haalbaar doel voor jezelf, en heb geduld. Rome wasn’t build in one day either. Maar vooral, ga er met de volle 100% voor!

2. Houd je calorieën bij of hou ze in de gaten

De fout die veel mensen maken is dat ze wel de stap maken om “gezond” te gaan eten, maar er nog steeds te veel van in hun mondje stoppen. Uiteindelijk is afvallen gebaseerd op een simpel principe: je zult afvallen als je minder calorieën eet dan dat je er verband. Producten zoals avocado, noten en zalm zijn natuurlijk super lekker en mega gezond, maar ook zeer calorierijk. Het heeft mij heel erg geholpen om in het begin mijn calorieën te tracken (met de MyFitnessPal app). Je kan het ook een paar dagen bijhouden om wat meer inzicht te krijgen in wat je eigenlijk op een dag eet en daarna gewoon zo verder gaan met eten (zonder het tellen van je calorieën).

3. Koolhydraten, eiwitten en vetten – de macronutriënten

Op de samenstelling juiste samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vetten kan je verschillende formules op los laten, maar daar ga ik nu nog niet te diep op in. Wel kan ik zeggen dat, zeker als je aan krachtsport doet, eiwitrijke voeding erg belangrijk is. Je bent hierdoor lang verzadigd en het draagt bij aan het herstel van je spieren. Zorg ervoor dat je vetten uit gezonde vetten bestaan, zoals uit vette vis, avocado en noten. Daarnaast, wees niet te bang voor koolhydraten, al kan je de witte koolhydraten (wit brood, witte pasta, aardappelen, gewone rijst, etc.) het best laten staan.

4. Eet veel groenten (en fruit) – de micronutriënten

Eet veel groenten! Niet alleen zitten deze vol met vitaminen en mineralen die je lijft nodig heeft, ze geven je ook nog eens een lang verzadigd gevoel door de vele vezels die ze bevatten.


Tips_om_af_te_vallen_10

 

5. Plan je week

Niets kan meer roet in het eten gooien dan een drukke, hectische week. Je hebt geen tijd om te koken, bent te moe of je moet buiten de deur eten. De kans dat dit gezonde keuzes worden die binnen je doel vallen is erg klein. Plan daarom op zondag de week die gaat komen. Wordt dit een drukke week? Kook dan op zondag voor een aantal dagen gezonde maaltijden, vries deze in of bewaar ze in de koelkast, zodat je altijd een gezond maaltje ready hebt. Plan ook vast je workouts, zodat een drukke dag en “te moe” geen excuses meer zijn.

6. Krachttraining

Ga het krachthonk in! Veel mensen denken nog steeds het meest af te vallen van cardio. Terwijl dit goed is voor je conditie, zal je meer effect hebben met krachttraining. Vooral als je wilt afvallen met een esthetisch oogpunt (“er goed uitzien”), met krachttraining kan je je lichaam namelijk vormen en komen er mooie lijnen tevoorschijn. Daarnaast, hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je vetverbranding in rust is. En dat betekent dus, méér resultaat met dezelfde hoeveelheid calorieën of méér eten met hetzelfde resultaat. Hou je nou totaal niet van krachttraining, dan is iedere andere sport natuurlijk ook prima. Maar om af te vallen werkt krachttraining wel vaak het beste.

7. Neem progressie foto’s

Vooral als je gaat beginnen met krachttraining kan het nummertje op de weegschaal een vertekend beeld geven. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Om een eventueel tegenstellend resultaat op de weegschaal en demotivatie tegen te gaan, maak wekelijks (of maandelijks) een foto van jezelf. Je kan deze foto’s dan vergelijken en gemakkelijk je progressie zien. Zelfs kleine veranderingen die je normaal in de spiegel niet zo snel zou zien, kan je goed vergelijken aan de hand van de foto’s.

Tips_om_af_te_vallen_8

8. Drink veel water

Niet alleen reinigt water je lichaam, je hebt het ook nodig. Minimaal 2 liter per dag. Je lichaam kan dorst voor honger verwarren, waardoor je kan gaan snakken naar eten terwijl je misschien alleen wat water nodig hebt. Drink dus genoeg water!

9. 80/20

Dit is eigenlijk één van mijn favoriete tips. Ik probeer zelf zoveel mogelijk “clean” te eten. Eten met hoogwaardige voedingsstoffen, zonder suikers, e-nummers en andere toevoegingen. Veel groenten en fruit, vers bereid. Maar ook al zou je dit altijd 100% proberen te doen, dit ga je waarschijnlijk niet volhouden. Daarom heb ik voor mezelf een doel gesteld en die volgt de 80/20 regel. 80% Van de tijd eet ik clean, en dan mag ik in 20% van de gevallen de dingen eten die ik lekker vind, ook al zijn ze “slecht” of “ongezond”.

10. Geniet!

Als laatste wil ik nog één ding zeggen. GENIET! Ook al wil je afvallen en moet je misschien wat minder gaan eten dan hiervoor en moet je sommige voedingsmiddelen wat vaker laten staan.. Vergeet vooral niet te genieten. Gezond eten kan zó lekker zijn. En ook de keren dat je wat minder gezond eet, probeer er des te meer van te genieten en pak de volgende dag je gezonde levensstijl weer op!

 

Om af te sluiten nog een aantal  motivational quotes:

 

Tips_om_af_te_vallen_2

Tips_om_af_te_vallen_3

Tips_om_af_te_vallen_4 Tips_om_af_te_vallen_5 Tips_om_af_te_vallen_6

Tips_om_af_te_vallen_7

7 gedachten over “10 Tips Om Af Te Vallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *