Ojeee, december komt eraan met al zijn snoepgoed, borrels en etentjes. Hoe ga je nou om met december lekkernijen en feestjes? Hoe zorg je ervoor dat je weerstand kan bieden? Dat je je niet elke keer “volvreet”? En hoe je op een fijne manier en in balans december door kan komen? In deze blog geef ik je een aantal tips en handvatten. 

Ik weet het zelf nog goed… Zodra de eerste kruidnoten in de winkel lagen en de dagen donkerder werden, werd mijn stress rondom eten groter. Al die lekkernijen. Al die borrels, feestjes en etentjes tijdens december. Hoe kon ik ooit normaal blijven eten? Hoe kon ik me gaan inhouden? En hoe kon ik in hemelsnaam níet aankomen?

Ik was ook enorm gefocust op eten tijdens deze dagen. Probeerde extra “streng” te zijn op de dagen rondom Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Was er continue mee bezig in mijn hoofd. Stond elke dag op de weegschaal. En dat zorgde voor veel stress rondom eten en mijn gewicht. Juist op dagen flink doorslaan met het eten. Maar ook dat ik eigenlijk niet echt relaxt kon genieten van deze dagen. 

Zo ga je om met december lekkernijen en feestjes

Is dat voor jou ook herkenbaar? Dan heb ik een aantal tips en tricks voor je om wél “weerstand” te bieden tegen december lekkernijen en december in balans door te komen. 

  1. Haal je focus van eten af
  2. Zet de weegschaal even opzij
  3. Don’t stress
  4. Neem genoeg tijd voor jezelf
  5. Luister naar je lichaam
  6. Geniet 
  7. Kies voor jezelf

1. Haal je focus van eten af

De grootste fout die je kan maken is om de hele tijd maar met eten en je gewicht bezig te zijn. “Dat waar je op focust groeit”. Dus denk je continue “als ik me vanavond maar kan inhouden” of “ik ga echt niet te veel snoepen vanavond” dan ben je dus júist bezig met het eten. En is de kans groot dat je ook te veel zal eten, omdat juist daar je focus ligt. 

Focus daarvoor in de plaats op de gezelligheid rondom deze dagen. Op de verbinding met je vrienden en familie. De fijne tijd samen. En op dat je met een fijn gevoel weer naar bed wilt gaan. Dan focus je op de positieve aspecten én op datgene wat je wilt bereiken.

2. Zet de weegschaal even opzij

Niets is zo verraderlijk als een weegschaal en het vrouwelijk gewicht. Zéker rondom dagen dat je meer eet of snoept dan normaal, zoals tijdens december. Sowieso kan het gewicht van een vrouw al erg schommelen door onze hormoonhuishouding. Maar daarnaast ook snel extra vocht vasthouden na een avond flink eten. Dus sta je na de kerst op de weegschaal en wijst die +2 of +3 kilo aan, dan schrik je je vast rot. Maar dat zal écht geen vet zijn. Het grootste deel is vocht. Dus schrik je voor niets en voel je je voor niets rot. 

Want even om je een beeld te geven: je moet ongeveer 3500 calorieën méér eten dan normaal om een halve kilo aan vet aan te komen. Dus reken maar eens uit wat je echt meer zou moeten eten om 2 of 3 kilo aan te komen. Dus zet die weegschaal maar even opzij. Het zal onnodig stress voorkomen en je meer rust geven. 

3. Don’t stress

De reden dat veel vrouwen zo stressen over eten is uiteindelijk omdat ze bang zijn om aan te komen of om niet af te vallen. We maken die angst alleen groter dan het daadwerkelijk is. Ik bedoel: tja wat als je nou 1 of 2 kilo aankomt. Is dat het einde van de wereld? Is dan een onontkomelijk scenario? Vast niet. Maar we zijn er wel maar wát bang voor en daarom zijn we zo met dat eten bezig. 

Maar wat is nou het allerergste dat kan gebeuren? Stel jezelf die vraag eens. En kan je daarmee leven? Waarschijnlijk wel. Dus probeer die angst wat meer los te laten. Want hoe meer je die angst om niet af te vallen of aan te komen loslaat, hoe relaxter je omtrent eten zal zijn en hoe beter of gebalanceerder je eetkeuzes zullen zijn. Echt waar.

4. Neem genoeg tijd voor jezelf

Ik weet niet hoe het bij jou zit… Maar bij mij is december altijd best een drukke maand. Druk qua werk, maar ook best druk qua privé zaken. Afspraken, Sinterklaasavondjes, borrels, cadeau inkopen doen, noem maar op. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je extra stress kan ervaren en extra moe bent. 

Normaal gesproken is het al belangrijk om genoeg tijd voor jezelf te nemen, maar tijdens een extra drukke maand al helemaal. En hoe relaxter en energieker je bent, hoe makkelijker het wordt om bewuste eetkeuzes te maken en hoe minder snel je de behoefte zal voelen om te snoepen en snaaien. 

Het is niet voor niets dat bijna al mijn coach klanten benoemen dat ze nu extra tijd voor zichzelf nemen, zich daar veel beter bij voelen én daardoor ook veel meer “grip” hebben op hun eten en minder snaai- en eetbuien. 

5. Luister naar je lichaam

Dit zeg ik natuurlijk wel vaker, maar het is oh zo belangrijk. En het slaat zowel op je eetkeuzes als op je energieniveau. Ten eerste wat betreft je eetkeuzes: eet niet met je hoofd, maar met je lichaam. Dus denk niet “ach vanavond mag ik los gaan” of “morgen eet ik extra weinig”, maar luister naar je lichaam. Snoep je om het snoepen? Doe het dan niet. Doe het alleen als je er écht veel zin in hebt. Zit je vol? Stop dan met eten. En hoe voelt je lichaam de dag ná veel of ongezond eten? Grote kans dat je lichaam vraagt om goede voedingsstoffen en dat je misschien wat minder honger hebt dan normaal. Dus luister naar je lichaam. Eet wanneer je honger hebt. En stop wanneer je vol zit.

Maar ten tweede luister ook naar je lichaam wat betreft je energieniveau. Zit je al aan je max? Plan dan echt wat tijd in voor jezelf. Zeg nee tegen een afspraak. Want een nee tegen iemand anders, is wel een ja naar jezelf! Jij staat op 1 in jouw leven. Gun jezelf die plek ook. Al helemaal tijdens december. 

6. Geniet

We zijn hier niet op deze aardbol om een perfect eetpatroon of perfect lichaam te hebben toch? We zijn er om te mogen leven, iets toe te voegen aan deze wereld en te mogen genieten van het leven dat ons gegeven is. Dus don’t waste your time stressing, geniet. Ook tijdens december. Om misschien juist tijdens december. Geniet van de kleine momentjes. Van familie, vrienden en gezelligheid. Het leven is echt te kort om je druk te maken om een kilootje meer of minder. Toch? 

7. Kies voor jezelf

Ik zei het zojuist al. Jij staat op 1 in jouw leven. Gun jezelf die plek ook. Kies voor jezelf. Maak je niet te druk. En geniet. 

Maar denk je dat december qua eten tóch best wel een stressfactor voor jou zal zijn? Denk je dat je veel met eten en je gewicht bezig zal zijn? En wil je dat eigenlijk helemaal niet? Wil je in balans blijven, zonder je te druk te maken? Kies dan ook bij deze voor jezelf. Gun jezelf balans! En doe mee met de balans boost december editie. 

Speciaal voor de komende decembermaand komt er weer een december editie van mijn 30 dagen balans boost. We starten op 1 december. Niet alleen krijg jij gedurende december elke dag een mail met tips en inzichten om in balans te blijven. Ook krijg je een speciale 5-delige videotraining “in balans tijdens de feestdagen”. Én ga ik tijdens december elke week live om al jouw vragen of struggles te beantwoorden. Je wordt dus de hele decembermaand gecoacht door mij om in balans te blijven. Is dit wat jij nodig hebt? Hier kan je meer info lezen én je aanmelden. 

Liefs, Milou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *